• Українська
  • English
Мотивація суїцидів у дорослих

Мотивація суїцидів у дорослих

             Суїцид – навмисне позбавлення себе життя. Ключовими чинниками, які призводять до самогубства, вважають психологічні.

            Чинниками ризику суїцидів серед дорослих в першу чергу є психічні розлади з депресивною симптоматикою, особливо, затяжні депресії ендогенного ґенезу, стани ажитації та депресії клімактеричного періоду. Рекурентні депресії виснажують людину, а суїцидальні думки про попередні спроби штовхають до самогубства. Пацієнти з суїцидальними тенденціями складають небезпечну групу хворих, які підлягають спостереженню за їхнім психічним здоров’ям.

Важливими факторами ризику  є  також проблеми в сім’ї. Наявність тяжких хвороб  рідних, сімейної патології, проблем дітей та онуків. Це, безумовно, в першу чергу і психологічний мікроклімат, а саме – порозуміння, повага, психологічна сумісність членів родини (життя по можливості без серйозних скандалів і конфліктів).

Частими мотиваційними чинниками є стрес через економічні проблеми, які виникли через безробіття, борги і внаслідок цього проблем з колекторами чи через проблеми на роботі (скорочення працівника, переведення на неповну ставку, більш низько оплачену тощо). Спостерігаються також випадки психогенного характеру, а саме – приниження працівника, ігнорування його суб’єктності, явні протистояння співробітників проти його пропозицій тощо. Причин неналежного поводження працівників, маючи на увазі мобінг, можуть бути  причиною доведення до звільнення за власним бажанням чи, що є небезпечно, до самогубства. Тому психологічний мікроклімат в колективі відіграє колосальну роль у збереження психічного здоров’я працівників. Важливим у цьому випадку є і когнітивна ригідність людини чи, навпаки, її  підвищена емоційність та конфліктність.

Такі чинники суїцидальної поведінки як нестримність через гнів, постійну чи часту роздратованість та у зв’язку з цим вербальну, опосередковану чи фізичну агресію частіше спостерігаються серед людей, які зловживають спиртними напоями чи психоактивними речовинами. Люди які є залежними не здатні свідомо діяти в певних життєвих ситуаціях через відсутність усвідомлення своїх дій і їх наслідків. Тому суїцид  у них носить імпульсивний характер.

Однією із причин суїциду серед дорослих є і життя в самотності за відсутності родини. У даному випадку втрата підтримки є сильним провокатором суїцидальних думок і намірів.

Життя в ізоляції через полон, викрадення, перебування в трудовій чи сексуальній неволі є важкими чинниками суїцидальної поведінки та суїцидів.

Безвихідь через важку фізичну хворобу, яка немилосердно спустошує людину і психічно, і фізично виснажує, моделює суїцидальну поведінку, яка в кінцевому випадку призводить до самогубства. Причин суїцидів – багато, однак потрібно пам’ятати, що життя дається людині один раз і тому варто жити, оминаючи всі тимчасові труднощі. І головне знати, що все можна змінити при житті і нічого після смерті.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

і лікарем Русланою Нікоряк.

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корисно знати