• Українська
  • English
16 жовтня – День анестезіолога
16 жовтня – День анестезіолога

16 жовтня – День анестезіолога

ІСТОРИЧНИЙ РАКУРС ТА ДОСЯГНЕННЯ. Щорічно, 16 жовтня, медики всього світу відзначають день анестезії, або день анестезіолога. Історія медицини свідчить про те, що саме в цей день далекого 1846 року американський хірург і стоматолог Уїльям Томас Грін Мортон сконструював перший примітивний наркозний апарат і виступив публічно у ролі першого в світі анестезіолога.

Необхідно зазначити, що історія сучасної анестезіології починається саме в першій половині XIX сторіччя. В 1842 році К.Лонг (США) при видаленні пухлини в одного з своїх хворих застосував для знеболення сірчаний ефір. Ця речовина використовувалася ним і в декількох інших випадках, проте про своє відкриття він повідомив лише в 1846 році. В 1844 р. американський лікар Х.Уелс при видаленні зуба застосовував закис азоту. А в 1847 р. шотландський лікар Дж. Симпсон в якості засобу для наркозу запропонував хлороформ. У Росії ефірний та хлороформний наркоз з 1847 року почав застосовувати М.І.Пирогов.

У кінці першої половини XX ст. анестезіологія виділилась в самостійний розділ медицини, завданнями якого стали: вибір методу знеболення и визначення характеру анестезуючого засобу; підготовка хворих до операції, проведення, власне, анестезії, спостереження за хворим під час анестезії і в післяопераційному періоді; профілактика і лікування ускладнень, які пов’язані з операцією, участь в лікуванні гострої серцево-судинної та дихальної недостатності та інших захворювань та станів, які супроводжуються пригніченням дихання; знеболення при складних діагностичних процедурах. На цьому перелік завдань анестезіології не завершується.

Кінець 50-х і початок 60-х років минулого століття були періодом зародження і становлення анестезіології та реаніматології в Україні. І в цьому процесі лікарі Буковини були одними з перших. Першу загальну анестезію з інтубацією трахеї в 1957 році здійснив видатний хірург Федір Захарович Головко.  Першим анестезіологом на Буковині став Василь Клевчук, який в 1959 році закінчив перші курси з анестезіології в м.Києві під керівництвом Анатолія Трещинського.

Відкриття в 1962 році відділення анестезіології та реанімації в обласній лікарні м. Чернівці пов’язане з іменем Івана Халатурника. За його безпосередньої участі була організована анестезіологічна служба спочатку в обласному центрі, а потім і в районах Чернівецької області. Зусиллями Івана Васильовича та інших анестезіологів в обласній лікарні м. Чернівці почала діяти перша в Західній Україні “штучна нирка”.

Теоретичне обґрунтування та практичну розробку методів захисту організму  від дії екстремальних факторів під час оперативного втручання і при критичних станах, що загрожують життю хворого, почав здійснювати вперше створений курс анестезіології та реаніматології при кафедрі факультетської хірургії Чернівецького медичного інституту. Завідувачем курсу був призначений спочатку асистент, а з 1968 року доцент В.Ф.Стащук. Курс анестезіології став основою для створення самостійної кафедри, яку було створено 1995 році. Колективом кафедри з березня 1996 року по даний час успішно керує професор Віктор Коновчук.

Основне наукове спрямування кафедри – розробка і застосування методів детоксикації у практиці інтенсивної терапії і реанімації. На сучасному етапі співробітники кафедри виконують дослідження НДР за темою “Оптимізація методів лікування хворих з ендотоксикозами в практиці інтенсивної терапії” з терміном виконання 2010-2014 рр. Практичним результатом проведених досліджень є впровадження в практику таких методів екстракорпоральної детоксикації, як: плазмосорбція, плазмаферез, гіпербаричної оксигенації.

Під керівництвом професора Віктора Коновчука захистили кандидатські дисертації 3 науковців: Микола Кокалко “Анестезіологічне забезпечення трансуретральних резекцій передміхурової залози”; Анатолій Ковтун “Вплив гіпербарооксії та даларгіну на оксидантно-антиоксидантну систему та функції нирок у хворих з гнійно-септичними ускладненнями”; Ярослав Маковійчук “Плазмаферез та активація волюмо- і осморегулюючої функцій нирок для лікування ендотоксикозу у хворих з гнійно-септичними ускладненнями”. Також під керівництвом професора В.М.Коновчука підготовлено 14 клінічних ординаторів.

Наукові здобутки кафедри (20 патентів, 80 рацпропозицій) дозволили впровадити в практику охорони здоров’я 5 нововведень, 8 інформаційних листків та 2 методичних рекомендацій. Співробітниками кафедри підготовлені 10 навчальних посібників.

Вийшов з друку перший том національного підручника “Анестезіологія та інтенсивна терапія”, в якому співробітники кафедри взяли участь як співавтори. За час існування кафедри в практику охорони здоров’я зроблено понад 120 впроваджень. Сумісно з НДІ медико-екологічних проблем МОЗ України (м.Чернівці) на базі БДМУ двічі (2004 та 2009 року) була проведена Всеукраїнська науково-практична конференція “Проблеми діагностики, профілактики та лікування екзогенних та ендогенних інтоксикацій”.

На сьогодні діяльність кафедри спрямована на якісну підготовку нових медичних кадрів, отримання нових досягнень в анестезіології та медицині критичних станів, надання консультативної та лікувально-діагностичної допомоги хворим.

Матеріал підготував: Сергій Акентьєв, лікар анестезіолог, доцент кафедри анестезіології та реаніматології БДМУ.

Корисно знати