• Українська
  • English
Коли сонце не в радість…
Коли сонце не в радість...

Коли сонце не в радість…

ФАХІВЕЦЬ БДМУ КОНСУЛЬТУЄ. Настало літо, однак довгоочікуване жарке сонце може запросто зіпсувати настрій, нагородивши людину червоними пухирями,  які, до того ж, часто дуже сверблять. Якщо це трапилося, у наявності фотодерматит, або, так звана, алергія на сонце.

Класичною ознакою фотодерматиту, крім сверблячки й пухирів, можуть бути осередкове злущення або гіперемія на обличчі, кінцівках, в області декольте й інших ділянках, які найбільш відкриті для сонячних променів. Висипання можуть поширитися й по всім тілу, якщо людина багато часу проводить на пляжі.

Причини алергії на сонце

Як і при будь-якій іншій алергії, причиною гіперчутливої реакції на сонячні промені є надмірна відповідь імунної системи на місцевий подразник. Не випадково ознаки алергії на сонце проявляються влітку або при виїзді в більш жаркі регіони. Крім імунної системи, у розвитку фотодерматиту велику роль відіграють індивідуальні особливості шкіри, зокрема, концентрація меланіну й товщина шкірного шару.

Однак набагато частіше, на думку фахівців, винуватцем алергії на сонце стають зовнішні фактори. Наприклад, деякі представники рослинного царства в літню пору виділяють особливі хімічні речовини, призначені для залучення комах. Ці речовини можуть осідати на поверхню шкіри й вступати в реакцію із природними шкірними виділеннями. Продукти цієї реакції під впливом сонячних променів і викликають характерні для фотодерматиту симптоми. Аналогічні реакції на шкірі відбуваються при використанні засобів косметичної промисловості, тому ще більш часто причиною алергії на сонце стають самі пацієнти, особливо жінки. Деякі речовини (масла, особливо, масло бергамоту і цитрусових, фенол, еозин), що містяться в цій продукції, вступають в реакцію з УФ-променями і тим самим провокують появу фотодерматиту.

Крім того, алергію на сонце можна заробити і при прийомі деяких лікарських препаратів. Серед них слід зазначити окремі антибіотики (тетрацикліни, неоміцин, фторхінолони), сульфаніламідні препарати, снотворні, протизаплідні й протизапальні, протипухлинні.

Особливо слід берегтися безпосередньо після косметичних процедур, під час яких шкіра зазнала механічного або хімічного впливу: пілінги, ін’єкції в шкіру обличчя і т.д. Після чищення обличчя й інших процедур, що омолоджують, необхідно уникати з’являтися на сонці в період його максимальної активності (з 10 до 17 годин). Ця ж рекомендація актуальна для людей з надто чутливою шкірою.

Перед виходом на пляж скористайтеся лише сонцезахисним кремом зі ступенем захисту не менше 10-15 одиниць

Однак і при виборі того чи іншого сонцезахисного крему рекомендується обговорити його складу з дерматологом або алергологом. Якщо ж алергія все-таки виявилася, застосовують мазі з цинком, креми з токоферолами (вітаміном Е), які не тільки перешкоджають появі висипу, але й усувають пухирі, що вже утворилися. В першу добу необхідно робити вологі обтирання і обов’язково пити більше рідини. Протикати пухирі неможна! Непогано зробити компрес з ромашки – якщо у вас немає алергії на цю рослину. Зрозуміло, що не можна приймати сонячні ванни до тих пір, поки не пройде алергічна реакція. На вулицю рекомендується одягати закритий одяг (брюки, легкі блузи з довгими рукавами). Полегшити стан під час сонячної алергії можна за допомогою антигістамінних препаратів. Однак тривалість лікування обов’язково погоджуйте з лікарем.

Якщо алергійна реакція протікає занадто бурхливо, необхідно скористатися засобами на основі глюкокортикостероїдів. Необхідно їсти побільше страв і фруктів, що містять вітаміни В, Е, С і антиоксидантів. Вони нормалізують обмін речовин і роботу печінки. Для профілактики можу порекомендувати засоби народної медицини: збирайте і сушите листя, гілочки і квіти липи, горіха, калини, берези, шипшини, сосни і ялини. Заварюйте чистотіл, м’яту, мелісу, подорожник, ромашку, пижму, деревій.

Матеріал підготувала: Наталя Каспрук, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології

Корисно знати