• Українська
  • English
Грудне вигодовування корисне матері та малюку
Грудне вигодовування корисне матері та малюку

Грудне вигодовування корисне матері та малюку

ФАХІВЦІ БДМУ ПОВІДОМЛЯЮТЬ. Впродовж існування людства процес вигодовування новонароджених грудьми був природний у всіх народів, незалежно від расової і культурної приналежності, оскільки зберігав життя, здоров’я, забезпечував нормальний фізичний і нервово-психічний розвиток. Проте активність жінки у суспільному і громадському житті, елементи фемінізації змінили образ матері. Кількість представниць «слабкої статі», які прагнуть вигодовувати своїх нащадків самостійно, почала неухильно зменшуватися.

31,6% матерів припиняють лактацію впродовж 1-3 місяців після народження малюка. Тільки 49% немовлят знаходяться виключно на природному вигодовуванні до 6 місяців, і  тільки 29% – продовжують отримувати грудне молоко понад 9 місяців.

Статистика свідчить про те, що на успішність грудного вигодовування впливають соціально-демографічні, психологічні чинники, інформованість жінок. Встановлено, що грудне вигодовування є тривалішим у жінок старше 25 років (понад 12 міс.), порівняно з жінками віком до 25 р. (9 міс.); з вищою освітою (12 міс.), порівняно з рештою жінок (9-9,5 міс.); у жінок за фахом держслужбовців, фінансистів, осіб, зайнятих в галузі науки та культури; у жінок, які годували попередню дитину 6 міс. та більше і, які мають більше 2-х дітей; у жінок, інформованих про переваги грудного вигодовування для матері та дитини (9 міс.), порівняно з жінками, які не володіють відповідною інформацією (1 міс.).

«Посприяв» таким тенденціям, до певної міри, і бурхливий розвиток науки, створення цілої галузі технологій штучного вигодовування. Разом з її успіхами щодо нових розробок у породіль зростала переконаність у наявності альтернативи природному вигодовуванню як безпечної і навіть більш корисної. Лікарі акушери-гінекологи, неонатологи та педіатри ж проти такого спрощеного сприйняття реалій.

Чому грудне вигодовування? Людське молоко розвивалось мільйони років, саме тому воно ідеальне для малюків. Воно ніколи не буває дуже міцним або дуже слабким і містить усі поживні речовини, які потрібні малюку. Грудне молоко чисте та безпечне. Воно завжди правильної температури та не може забруднитися. У грудному молоці містяться поживні речовини, незамінні жирні кислоти, деякі білки, легкозасвоюване залізо. Окрім користі харчового характеру, воно має цілий ряд інших переваг. На відміну від штучних сумішей, материнське молоко містить імуноглобуліни і біологічно активні речовини, що забезпечують захист дитини від інфекцій та сприяють адекватній адаптації кишечника новонародженого.

Діти, які перебувають на виключно грудному вигодовуванні, менш вразливі до хвороб дихальних шляхів та інфекцій вуха; інфекцій сечовивідних шляхів, ранніх проявів діабетів та алергій, астми і задухи, синдрому раптової дитячої смерті (SIDS, «смерть у колисці»), хвороби Крона, деяких видів дитячих онкологічних захворювань (лейкемії й лімфоми).

У дітей, які перебувають на виключному грудному вигодовуванні  спостерігається краща реакція на вакцинацію, спостерігається більш якісний когнітивний і ментальний розвиток, менше випадків карієсу й зубної аномалії, краща гострота зору.

Не менш важливий фактор – психологічний. Завдяки грудному вигодовуванню набагато швидше встановлюється емоційний зв’язок між матір’ю і немовлям, і це може грати ключову роль у виробленні оптимальної поведінки щодо батьківської турботи. Матері-годувальниці можуть значно тонше відчувати своїх дітей і реагувати на зміни в їх стані та поведінці, ніж ті, які надають перевагу пляшці із сумішами.

Годування грудьми має також позитивні наслідки для матері. Жінки, які годують дітей виключно грудьми, менш вразливі до анемії, раку грудей, раку яєчників та остеопорозу. Під час лактації жінки з інсулінозалежним діабетом відчувають покращення і приймають меншу кількість інсуліну.

Виключно грудне вигодовування є однією із основних умов дієвості такого методу контрацепції після пологів, як методу лактаційної аменореї.

Отож, як засвідчує досвід, переваг грудного вигодовування – чимало. Солодкий струмочок живильного тепла, який перетікає від матері до її крихітки, даруючи радість «спілкування» обом, природою не вигадано. До її мудрого голосу радимо прислухатися. 

Матеріал підготувала: Ліля Юр’єва – доцент кафедри акушерства, гінекології та перинатології БДМУ.

Корисно знати