• Українська
  • English
Природа – джерело життя і краси

Природа – джерело життя і краси

Послухай, як струмок дзвенить,
Як гомонить ліщина,
З тобою всюди, кожну мить
Говорить Україна.
Послухай, як трава росте
Напоєна дощами,
і як веде розмову степ
З тобою колосками.
Послухай, як вода шумить, –
Дніпро до моря лине.
З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.
                                  П.Осадчук

                           

      Традиційно, Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Це прекрасна дата, яка пов’язана з усім, що знаходиться навколо нас. Свято відзначається з 1972 року, коли вперше було заявлено на весь світ про серйозні проблеми навколишнього середовища. Учасники історичної Стокгольмської конференції вирішили заснувати це свято, щоб сприяти просуванню ідеї дбайливого ставлення до природи.

      Охорона навколишнього природного середовища – це державні та суспільні заходи, спрямовані на збереження й відтворення природних ресурсів, зокрема на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату, очищення зворотних вод, поводження з відходами, захист і реабілітацію ґрунту, підземних і поверхневих вод, збереження біорізноманіття і середовища існування та інші напрямки природоохоронної діяльності.

      Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень добробуту всієї світової цивілізації й зокрема, нашої країни. Збереження довкілля і балансу в природі є чи не найбільш актуальною темою сучасності. Винаходи людства зробили наш побут і проживання на Землі значно комфортнішими. Однак, паралельно з цим, завдано багато шкоди навколишньому середовищу через втручання у природні процеси й порушення балансу.Небачено активна й здебільшого непродумана діяльність людини призводить до того ,що наша планета перебуває в критичному стані. Через свої хибні моральні принципи, духовне зубожіння, деградацію екологічної свідомості ми знову опинилися на порозі нового чи не найжахливішого етапу виживання – екологічної кризи.

      Екологічна криза спричинила загибель сотень малих річок, забруднені Чорне й Азовське моря, перетворилися на стічні брудні «відстійники» дніпровські та інші водосховища, ставки й озера. Задихаються від промислових і транспортних забруднень міста, знищуються ліси, виснажуються орні землі. Екологічна ситуація ускладнюється ядерною небезпекою. Смертність населення України перевищує народжуваність, тобто під загрозою опинився генофонд нації.

      Вже понад три місяці Україна у вогні, під постійними ворожими обстрілами. Сотні тисяч життів обірвані або зламані. Російські війська створюють не тільки техногенні та екологічні катастрофи, вони також руйнують природні території, які забезпечували середовище існування рідкісних видів та оселищ, які знаходяться під загрозою зникнення. Адже, коли йде війна це ще більше забруднює, наше середовище і поки вона не закінчиться довкілля буде важко покращити. Але принаймі, потрібно робити необхідні кроки: прибирати в парках, викидати сміття в відведених місцях, домогтися чіткого сортування побутових відходів, вимагати використання очисних споруд промисловими підприємствами, сприяти забороні незаконної вирубки зелених насаджень і багато інших чинників, які допоможуть зберегти нашу природу.

      Сьогодні, більше ніж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Тільки спільними зусиллями всього людства ми зможемо досягти позитивних результатів і здоров’я наступних поколінь!

 

      Матеріал підготувала: асистент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я  Наталія Литвинюк

                                                                  

 

 

Корисно знати