• Українська
  • English
Менеджмент ектопічної вагітності

Менеджмент ектопічної вагітності

         Усі вагітності у жінок поділяються на вагітність із нормальною імплантацією в порожнині матки (маткову), ектопічну і вагітність невідомої локалізації. Термін «ектопічна» вагітність часто вважали синонімом позаматкової вагітності, оскільки більшість випадків ектопічної вагітності (ЕВ) знаходиться в маткових трубах. Однак, останніми роками спостерігається значне збільшення кількості випадків ЕВ, які локалізуються поза порожниною матки, але в межах матки, таких як вагітність у рубці на матці після кесаревого розтину, шийкова, інтрамуральна та інтерстиціальна вагітності. Ці типи ЕВ, як правило, спричинені рубцями або неповним загоєнням матки після хірургічної травми матки під час таких оперативних втручань, як кесарів розтин, міомектомія та оперативна гістероскопія.

         Слід пам’ятати, що на стадії прогресування ЕВ у жінки може не бути скарг, окрім загальних симптомів вагітності, таких як затримка менструації, позитивний тест на вагітність, зміна настрою та смакових вподобань, нагрібання молочних залоз. Як правило, на цій стадії перебігу ЕВ виявляється випадково при проведенні УЗД, а пацієнтка не звертається до лікаря, бо її нічого не турбує, крім «вагітності».

Однак, за наявності таких скарг чи симптомів у пацієнтки як непритомність або запаморочення; гострий біль в животі; ознаки внутрішньої кровотечі (різке падіння артеріального тиску, наростання частоти пульсу, виражена загальна слабкість та блідість шкіри тощо) необхідно терміново звернутися до лікаря, щоб виключити порушену ЕВ!!!

Слід зауважити, що ектопічна вагітність є основною причиною материнської захворюваності та смертності. Кровотеча внаслідок розриву маткової труби або розриву інших структур, у яких імплантована ЕВ, є основною причиною материнської смертності в першому триместрі і становить від 4 до 10 відсотків усіх смертей, пов’язаних з вагітністю. Більшість цих смертей відбувається до госпіталізації або під час транспортування пацієнтки до ЗОЗ.

Переривання трубної ЕВ може відбутися шляхом розриву маткової труби, що, зазвичай, пов’язане зі значною кровотечею, яка може бути фатальною, якщо терміново не буде виконано оперативне втручання. Може відбутися трубний аборт – це вигнання продуктів зачаття через фімбріальний відділ маткової труби. Після цього продукт зачаття може загинути і відбутися резорбція його тканин, або повторна імплантація трофобласта в черевній порожнині (вторинна абдомінальна вагітність) або на яєчнику (яєчникова вагітність). Трубний аборт може супроводжуватися масивною внутрішньочеревною кровотечею, що вимагає ургентного хірургічного втручання, або мінімальною кровотечею, яка не потребуватиме подальшого лікування. Регресування трубної вагітності може статися спонтанно, хоча важко передбачити, у яких пацієнток відбудеться регрес трубної вагітності без ускладнень.

         У кого можна очікувати розвиток ектопічної вагітності?

Фактори ризику ЕВ включають попередню ЕВ, патологію маткових труб або оперативні втручання (наприклад, запальне захворювання органів малого таза або перев’язка маткових труб), поточне використання внутрішньоматкової спіралі, куріння та застосування допоміжних репродуктивних технологій. Однак у більшості жінок із ЕВ неможливо визначити фактори ризику.

         Який основний метод лікування ЕВ?

Більшість випадків трубної ЕВ підлягають лікуванню хірургічним шляхом. Лапароскопія є кращою за лапаротомію через її численні переваги, такі як скорочення часу операції, зменшення інтраопераційної крововтрати, скорочення часу перебування у стаціонарі, нижча вартість, менша потреба у знеболювальних і менша ймовірність формування спайок. Однак фактичні дані свідчать про відсутність різниці з точки зору користі для здоров’я між лапароскопією та лапаротомією, в тому числі щодо ключових показників успішної вагітності у майбутньому.

         Об’єм операції на трубі залежить від багатьох факторів, зокрема від локалізації плідного яйця, репродуктивного анамнезу жінки, ступеня крововтрати, технічних можливостей та ін.

Чи можна лікувати ЕВ медикаментозно і чим?

         Для такого виду медичної допомоги застосовують метотрексат ін’єкційно, але обов’язково під наглядом досвідченого лікаря!!!

Кандидатура пацієнтки для призначення метотрексату повинна відповідати визначеним критеріям:

– гемодинамічна стабільність,

– прогресуюча трубна вагітність розмірами менше 35 мм без видимого серцебиття плода на УЗД,

– відсутність маткової вагітності на УЗД,

– сироватковий рівень β-ХГЛ від < 1500 МО/л до < 5000 МО/л,

– згода пацієнтки на подальше лікарське спостереження,

– відсутність відомої чутливості до метотрексату.

Його не слід призначати, якщо діагноз ЕВ не підтверджений, і не виключена наявність життєздатної маткової вагітності.

         Чи існує ризик повторної ЕВ?

Ризик повторної позаматкової вагітності у пацієнток із попередньою ЕВ приблизно в три-вісім разів вищий порівняно з іншими вагітними пацієнтками. Цей ризик пов’язаний як з основним захворюванням маткових труб, яке призвело до первинної ЕВ, так і з вибором методу хірургічного лікування. Сальпінготомія в анамнезі є фактором ризику повторної ЕВ.

 

Слід пам’ятати, що кожну сексуально активну жінку репродуктивного віку, у якої виникають біль в животі або вагінальна кровотеча, слід обстежувати на вагітність, незалежно від того, чи використовує вона в даний час протизаплідні засоби. Жінки, які завагітніли і мають відомі значні чинники ризику, повинні бути обстежені на наявність можливої ЕВ навіть за відсутності симптомів.

 

У повідомленні використані матеріали стандарту медичної допомоги «Ектопічна вагітність» № 1730, затвердженого наказом МОЗ України від 24.09.2022 року.

 

Підготувала: к.мед.н., доцент закладу вищої освіти

кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана Ясніковська

Корисно знати