• Українська
  • English
Як покращити пам’ять
Як покращити пам’ять

Як покращити пам’ять

“Пам’ять – сила, яка лежить в основі всього психічного розвитку. Якщо б не було цієї сили… психічний розвиток був би неможливим” (І.М. Сеченов).

Видатний фізіолог А.А. Ухтомський сказав, що пам’ять – це ”постійно зростаюча сукупність слідів від минулого, яка визначає поведінку в теперішньому”. Пам’ять – основа особистості. За віруванням древніх греків богиня пам’яті Мнемозина – мати дев’яти муз, покровителька всіх відомих тоді наук і мистецтв. “Людина, позбавлена пам’яті, по суті, перестає бути людиною” (Ч. Айтматов).

Вчені вважають, що людина зберігає в пам’яті всю інформацію про практично всі подразники, які діяли на неї протягом життя. Усі враження, які людина має про світ, залишають певний слід, зберігаються, закріплюються, а при необхідності і можливості відтворюються. Основним завданням є пригадування необхідної інформації в потрібний момент.

Сьогодні багато людей скаржиться на погіршення пам’яті, і більшість хоче покращити пам’ять.

З точки зору невролога, для хорошої пам’яті людина, насамперед, повинна бути соматично здоровою. Є ряд неврологічних захворювань, при яких погіршується пам’ять, але це – окрема розмова.

Хороша пам’ять нерозривно пов’язана з повноцінною роботою головного мозку, а остання залежить, насамперед, від способу життя, збалансованого харчування, правильного відпочинку.

Наукові дослідження доводять, що деякі продукти харчування можуть сприятливо впливати на роботу мозку, відповідно і покращувати пам’ять. Так, дослідження показали, що споживання їжі, багатої на фолієву кислоту, вітаміни B12 і В6, покращує короткочасну та довготривалу пам’ять. Джерелами фолієвої кислоти є цільнозернові продукти, шпинат та інші зелені листові овочі, боби, пивні дріжджі, печінка, які повинні бути в раціоні щоденно у різних співвідношеннях. Корисним є вживання морської риби, яка містить омега-3 жирні кислоти, без яких мозок не може повноцінно працювати. Найбільше цих кислот міститься у лососі, скумбрії та оселедці. Багатими на омега-3 також є риб’ячий жир, олія волоського горіха та льону, лляне та сезамове насіння. Для пам’яті необхідні різні вітаміни та мікроелементи. Особливо, магній та кальцій, яких багато в мигдалі та сезамі. Добре з’їдати щоденно 5-6 волоських горіхів чи мигдалю.

Достовірно підтверджено, що пігменти антоціани, які є в чорниці, яблуках, темному винограді, червоній цибулі, покращують якість пам’яті. Крім того, яблука містять антиоксидант кверцетин, який знижує ризик хвороби Альцгеймера. Щоденно необхідно з’їдати хоча б одне яблуко.

Дефіцит заліза в організмі викликає не лише анемію, але і призводить до погіршення пам’яті, тому необхідно вживати продукти багаті залізом. Найбільше заліза міститься в пісній яловичині.

Також не варто забувати, що існують продукти, які можуть призвести до погіршення пам’яті: алкоголь, штучні підсолоджувачі, продукти з високим вмістом цукру і жирна їжа.

Існує досить багато методик розвитку пам’яті. Як це не банально, але пам’ять необхідно тренувати. Треба зазначити, що пам’ять можливо покращувати, лише за допомогою отримання нової інформації та відтворення її. Так, для покращення слухомовної пам’яті доцільно сприймати на слух та вчити напам’ять вірші, скоромовки, приказки і якомога частіше їх повторювати. Добре читати вголос, а потім переказувати почуте.

Для покращення зорової пам’яті широко використовуються різні методики у формі гри. Наприклад, розкладають предмети чи картинки з різними зображеннями. Необхідно 10-20 сек. уважно подивитися на картинки, потім заплющити очі, а ведучий забирає одну з них. Відкривши очі, треба сказати, якої картинки не вистачає.

Рухову пам’ять покращують будь-які заняття, де вивчаються нові рухи (танці, боротьба, плавання тощо). Вчені довели, що заняття фізичними вправами покращує не лише пам’ять, але і інші пізнавальні функції.

Для покращення тактильної пам’яті можна використовувати гру з визначенням текстури об’єкта: на дотик із заплющеними очима необхідно відгадати з якого матеріалу зроблений предмет (дерево, папір, метал, тканина, тощо).

Для кращого запам’ятовування матеріалу потрібно усвідомити мету і термін запам’ятовування, тобто повинно бути налаштувавання, зрозуміти суть того, що необхідно запам’ятати. Для ефективного запам’ятовування необхідне повторення матеріалу і чим більший обсяг інформації, тим більше необхідно повторень. Необхідно зосередити увагу на навчальному матеріалі та створити позитивне емоційне ставлення до матеріалу, що вивчається. Відомо, що емоційна пам’ять найстійкіша. Тому ефективність навчання часто залежить від того, наскільки предмет вивчення цікавий і захопливий.

Для полегшення запам’ятовування інформації, необхідно використовувати методи синестезії, тобто інформація повинна отримуватись за допомогою кількох аналізаторів. Наприклад, інформація запам’ятовується на слух, але значно кращі результати будуть при її одночасній оцінці слуховим і зоровим аналізатором, а ще кращі – при активації також тактильного і рухового аналізатора.

Для хорошої пам’яті потрібно слідкувати за режимом дня, за повноцінністю раціону, забезпечувати гармонійність фізичного стану. Необхідно контролювати кількість та якість інформації, яку ви отримуєте щодня. Уникати так званого “інформаційного сміття”. У сьогоднішньому світі людина щоденно запам’ятовує неймовірно велику кількість інформації, а перенасичення не сприяє хорошій пам’яті, ускладнює процес вибору необхідної інформації. Якомога більше часу необхідно проводити на свіжому повітрі. І, звичайно, – висипатися! Тому що, саме під час сну інформація з короткочасної пам’яті переходить в довготривалу.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Яремчук Оксана Борисівна.

Корисно знати