• Українська
  • English
23 квітня – Всеукраїнський день психолога
23 квітня - Всеукраїнський день психолога

23 квітня – Всеукраїнський день психолога

Через скажений темп сучасного життя,

люди не завжди мають можливість впоратися з щоденними проблемами. Часом у житті трапляються складні ситуації, які вирішити без фахівця дуже важко або навіть неможливо. Близькі люди завжди готові вислухати наші проблеми, але тільки обізнана людина може допомогти ці проблеми вирішити. Часто стикаємося з ситуацією, коли людина потребує допомоги психолога, але боїться йти за нею. «Я ж здоровий, у мене все нормально з психікою.» – так думає більшість. Навіщо звертатися до психолога? Але саме здорові люди потребують допомоги психологів у подоланні наслідків різноманітних стресів, що супроводжують людину протягом життя, у розв’язанні проблем психологічного плану. Розвіяти страх невизначеності допомагає інформація про те, чим займаються психологи і в яких життєвих ситуаціях вони можуть дійсно допомогти.

Лікарі-психологи можуть проводити психодіагностику, психологічне консультування, психокорекцію. Психологічне консультування як вид психологічної допомоги адресовано психічно нормальним людям. Психологічна консультація покликана розширити межі самопізнання людини, її здатність сприймати психічний світ людей ширше і на цій основі бачити більшу кількість варіантів поведінки в тій або іншій ситуації.

Психологічна допомога сприяє кращому розумінню життєвих і професійних проблем і прийняття відповідних рішень. Під час психологічного консультування актуалізуються додаткові психологічні сили і здібності людини, які допомагають відшукати нові шляхи і засоби виходу з важкої життєвої ситуації.

Лікарі-психологи володіють знаннями як з медицини, так і психології, навчені допомагати іншим. Сучасна психологія достатньо розвинена, щоб допомогти. розібратися в собі, знайти підтримку і почути добрі корисні поради. Психолог може допомогти вирішити будь-які родинні проблеми, проблеми з самооцінкою і спілкуванням з оточуючими вас людьми, проблеми батьків з дітьми або дітей з батьками.

До психолога звертаються за психологічною допомогою, порадою для подолання труднощів у самих різних ситуаціях. Серед клієнтів психологічних консультацій зустрічається чимало людей, що мають ті чи інші емоційні відхилення як наслідок багаторазових життєвих розчарувань.

Люди приходять до психолога у важкі періоди життя, коли не знають, як вчинити, коли їх можливості самостійно впоратися зі своєю проблемою вичерпані. Вони шукають, насамперед, емоційної підтримки. До психолога часто звертаються з питань міжособистісних відносин, подружніх конфліктів, сексуальних дисгармоній, а також труднощів у відносинах з дітьми, з проблем невдач і розчарувань, пов’язаних з професійною діяльністю, втратою життєвої перспективи. Йому доводиться мати справу з проблемами стосунків людини у сфері суспільного життя.

Мета діяльності психолога – допомогти людям благополучно долати життєві кризи, підвищити їх здатність справлятися з проблемами і самим приймати рішення.

Основний метод консультування – бесіда, побудована певним чином. Під час консультації психолог застосовує спеціальні прийоми і методи роботи, спрямовані на краще розуміння проблем клієнта, його особистісних особливостей. У процесі консультації виявляються впливи на думки, почуття і поведінку; бесіда розрахована на те, щоб за порівняно короткий термін знайти і сформулювати спосіб вирішення проблеми клієнта.

Крім психологічного консультування лікар-психолог може проводити психодіагностику і психокорекцію.

Психокорекція – це система заходів, спрямованих на виправлення недоліків психологічного розвитку чи поведінки людини за допомогою спеціальних заходів психологічного впливу. Психокорекція орієнтована на клінічно здорову особистість. Орієнтується на здорові сторони особистості незалежно від ступеня їх порушень. В психокорекції орієнтуються на теперішнє і майбутнє клієнтів: Психокорекція орієнтується на середньо термінову допомогу (короткотермінова 15 зустрічей при консультуванні. Довготермінова – до кількох років при психотерапії). Психокорекційні впливи спрямовані на зміну поведінки і розвиток особистості клієнта.

Деякі автори розглядають психологічну корекцію як спосіб профілактики нервово-психічних порушень в дітей та дорослих. Інші розуміють її як метод психологічного впливу, спрямований на створення оптимальних можливостей і умов розвитку особистісного та інтелектуального потенціалу людини, чи як сукупність прийомів, які використовує психолог для виправлення психіки чи поведінки психічно здорової людини.

Психолог у своїй роботі дотримується певних принципів, дотримання яких необхідно з точки зору професійної компетентності. Це доброзичливе і безоціночне ставлення до клієнта; орієнтація на норми і цінності клієнта; не давати поради, не брати на себе відповідальності; розмежування особистих і професійних відносин; анонімність ситуації психологічного консультування.

Психолог повинен володіти рядом особистісних якостей, професійних умінь і здібностей. Він повинен любити людей, бути здатним без слів розуміти і відчувати їх стан, бути добрим, терплячим, відповідальним. Важливо, щоб людина в процесі консультації була максимально включена в бесіду, емоційно переживала все, що обговорюється з консультантом, почувала себе комфортно, бачила доброзичливе і безоціночне ставлення до себе.

Професійною якістю психолога-консультанта повинна бути спостережливість. У процесі бесіди консультант уважно слухає, а також спостерігає за поведінкою консультованого. Сенс мовного висловлювання, а також інша корисна інформація можуть бути виражені в інтонації мови, міміці, жестикуляції, позі людини.

Успіх психологічного консультування багато в чому залежить від того, як консультант вміє проявити інтерес і вислухати клієнта.

Здатність до емпатії можна вважати професійно важливою якістю психолога-консультанта. Під цією здатністю розуміється вміння психологічно глибоко проникати у внутрішній світ іншої людини, бачити і відчувати ситуацію з його позиції. При цьому психолог повинен виражати особисту турботу про. клієнта, зацікавленість і участь у вирішенні його проблем.

Уміння консультанта встати на позицію людини, яка прийшла на прийом, поєднується з необхідністю зберігати деяку дистанцію. При недотриманні цього психогігієнічного правила у нього може виникнути синдром згоряння або комунікативної перевантаження.

Оскільки під час консультації людина повідомляє про себе особисту інформацію, психолог повинен дотримуватися конфіденційності. Будь-які відомості, отримані від клієнта, не можуть бути передані без його згоди ні в які громадські, державні організації, приватним особам, у тому числі родичам і друзям.

У цілому необхідно підкреслити, що психологічне консультування у багатьох відношеннях – особливий тип професійної діяльності лікаря-психолога, що вимагає спеціальної освіти і підготовки.

Лікарю-психологу необхідно постійно підвищувати свою професійну кваліфікацію. Для цього в повсякденній практичній роботі використовується «супервізія» (supervision). У перекладі з англійської supervision означає «спостереження за чиєюсь роботою». У будь-якому випадку повинен існувати хтось, з ким консультант може зв’язатися, обговорити складний випадок, особисту незадоволеність, пов’язану з консультативною ситуацією, і т.п. Необхідно підкреслити, що супервізор – це не контролер або наглядач, а досвідчений колега, який надає підтримку і допомогу в розумінні і вирішенні складних ситуацій практичної діяльності.

Матеріал підготувала: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет», к.мед.н. Карвацька Наталія Семенівна.

Корисно знати