• Українська
  • English
Стратегія профілактики передачі ВІЛ від матері дитині
Стратегія профілактики передачі ВІЛ від матері дитині

Стратегія профілактики передачі ВІЛ від матері дитині

Сучасний стан розвитку епідемічного процесу ВІЛ-інфекції у країні характеризується широким поширенням ВІЛ серед різних контингентів населення, в першу чергу серед осіб, які відносяться до груп високого ризику інфікування, серед яких значну долю складають жінки переважно репродуктивного віку.

Так, збільшується кількість вагітних, які знали про свій ВІЛ-позитивний статус до вагітності. За даними спеціального дослідження 33,0% матерів ВІЛ-інфікованих дітей вперше зверталися до лікаря-гінеколога тільки на момент пологів, 25% матерів ВІЛ-інфікованих дітей перед пологами мали високий рівень вірусного навантаження ВІЛ у плазмі крові. Також було встановлено, що у понад половини (56,0%) жінок, які народили ВІЛ-інфікованих дітей, відмічена низька прихильність до АРВ-лікування. В Україні відбувається поширення резистентних штамів ВІЛ, що є основною причиною неефективності специфічного лікування.

На шляху до виконання поставленої останніми роками міжнародної цілі – знизити рівень передачі ВІЛ від матері дитині до 0%, – потребує негайного вирішення низки актуальних питань як на національному, так і регіональному рівнях, щоб по-справжньому забезпечити універсальний підхід до заходів з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини для всіх ВІЛ-позитивних вагітних, передусім, жінок, які належать до особливо вразливих та соціально незахищених груп населення.

Метою стратегії є попередження випадків інфікування ВІЛ серед дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, шляхом використання інноваційних технологій.

Тому профілактика вертикальної трансмісії від матері до дитини має надзвичайно важливе значення.

Передача ВІЛ від матері до дитини відбувається:

1. Під час вагітності: трансплацентарним, висхідним (через амніотичні оболонки та навколоплодові води) шляхами, а також при діагностичних інвазивних втручаннях.

2. Під час пологів при проходженні плода через природні пологові шляхи.

3. Після пологів у разі грудного вигодовування.

Стратегія профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини

На сьогодні стратегія профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні будується на 4-х компонентному підході, визначеному Всесвітньою організацією охорони здоров’я:

попередження інфікування ВІЛ серед жінок

профілактика небажаної вагітності

профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини:

антенатальна охорона плода;

дотестове та післятестове консультування;

обстеження вагітних на ВІЛ;

антиретровірусна профілактика та лікування вагітної, роділлі, породіллі та новонарожденого;

безпечні пологи, обстеження новонароджених на ВІЛ;

безпечне вигодовування.

турбота та соціальна підтримка після пологів породіллі, новонародженого та членів їх родин.

В Україні затверджений новий Уніфікований клінічний протокол з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини, який включає інноваційні технології для попередження випадків ВІЛ- інфікування дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, у т.ч. оновлені підходи до обстеження на ВІЛ-інфекцію вагітних та їх статевих партнерів тощо.

Актуальним також є удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції у дітей з невизначеним ВІЛ-статусом із застосуванням методу «сухої краплі», вивчення потенційних ресурсів та забезпечення впровадження заходів з децентралізації ранньої діагностики ВІЛ-інфекції у дітей. Отже, стратегією профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини є оптимізація клінічної тактики та ефективні методи ліквідації нових випадків ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками.

Матеріал підготувала асистент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Власова О.В.

Корисно знати