• Українська
  • English
Небезпечні харчові добавки
Небезпечні харчові добавки

Небезпечні харчові добавки

Щорічно 7 квітня відзначається Всесвітній День Здоров’я. Правильне (раціональне) харчування, вживання корисної, зокрема багатої на вітаміни та мікроелементи їжі є надзвичайно важливим аспектом здоров’я людини, основою профілактики та лікування багатьох захворювань, адже недоліки в харчуванні часто обертаються негараздами в здоров’ї.

 

Напівжартівливий, на перший погляд, народний вислів: «Що жуємо, так і живемо», підтверджений багатьма науковими дослідженнями, найсучаснішими теоріями і, безсумнівно, узагальненнями практичного досвіду.

Проте, переважна більшість готових харчових продуктів, які нині можна придбати у міні- та супермаркетах, а також на ринках (пресерви, копчені ковбаси та риба, різноманітні солодощі, безалкогольні напої тощо) містить велику кількість різноманітних харчових добавок.

Хімічні добавки класифікують, вони мають певні позначення, за якими їх розпізнають на упаковках із продуктами харчування.

Розрізняють такі види хімічних добавок: барвники (Е100-Е199); консерванти (Е200-Е299), антиокислювачі (Е300-Е399), стабілізатори, загущувачі й емульгатори (Е400-Е499); регулятори кислотності (Е500-Е599); посилювачі смаку й ароматизатори (Е600-Е699); антибіотики (Е700-Е799); резерв (Е800-Е899); інші добавки, зокрема воски, глазуруючі речовини, поліпшувачі муки, підсолоджувачі та піноутворювачі (Е900-Е999), а також допоміжні речовини (Е1100-1599).

На превеликий жаль, до складу ряду вже готових до споживання харчових продуктів, нерідко входять не тільки потенційно небезпечні, але й дуже шкідливі для організму людини хімічні сполуки. Особливо небезпечне вживання продуктів, які містять шкідливі добавки, для дітей.

Тому, перш ніж купити такі продукти, піклуючись про власне здоров’я та здоров’я рідних, завжди варто ознайомитися зі складом та переліком добавок, які вказані на упаковці, адже серед них можуть трапитися такі, які можуть завдати нашому організму непоправної шкоди.

Матеріал підготували: Надія Григор’єва, Ірина Яремій, кафедра біоорганічної і біологічної хімії та клінічної біохімії

Корисно знати