• Українська
  • English
Запобігаємо самоушкодженню

Запобігаємо самоушкодженню

Коли ми не висловлюємо свої емоції і не говоримо про те, що нас засмучує, тривожить та злить, то зростає емоційний тиск, який стає нестерпним і  може направити власну злість на себе, заподіюючи шкоду власному тілу у вигляді пошкоджень, блокуючи тим самим психологічний біль фізичним. Але річ у тому,  що таке полегшення має тимчасовий характер, тому що основна причина не була усунута і з часом душевний біль повертається з новою силою, яка є більш потужною. Як запобігти цьому, як усунути проблему?. Таке питання повстає перед тими хто заподіяв собі шкоди сьогодні або заподіяв собі шкоди в минулому, справляючись таким чином з життєвими труднощами. Важкий тягар несуть  також і ті, хто працює з ними або піклується про них.

Однак не існує людини, яка хотіла б заподіяти собі шкоди без наявної на то причини. А причиною може стати неможливість висловити  свої думки і почуття, які вони не можуть проговорити вголос, тримаючи все в собі до певного часу, коли втримати свій душевний біль вже не в змозі. Для багатьох селфхарм може стати нормальним способом з їхнього погляду розв’язання наболілої проблеми. Для когось тригерами можуть бути труднощі вдома і на роботі, пов’язані з комунікаціями; для когось – суперечки з друзями і рідними; психологічний тиск і, особливо, фізичні знущання. Серйозні занепокоєння з того чи іншого приводу можуть бути причинами селфхарму, особливо, якщо вони пов’язані з суттєвими змінами в житті людини (переїзд, зміна роботи, школи тощо), які потребують  часу на адаптацію. Низька самооцінка та, особливо,  депресивні стани є тими факторами, які можуть призвести до само ушкоджень людину, яка не може справитися з «проблемами» які виникли. Вживання алкоголю та наркотиків є найпотужнішим фактором селфхарму.

Навчитися боротися  з проблемами є факторами запобігання самоушкоджень. Головне навчитися відволікатися від проблеми за допомогою простих методів, а саме – записати думки і почуття, які турбують, а потім знищити папір на якому це записано; включити голосну музику і разом з ними поспівати; намалювати те що хочеться; подивитися фільм, який вам подобається чи включити хорошу музику які допоможуть відвернути уваги від проблеми. Щоб позбутися поганої думки помедитуйте що зніміть напругу.

Прогулянка на свіжому повітрі чи телефонна розмова з другом або членом сім’ї, яким довіряєш зменшують бажання заподіяти собі шкоду. Намагайтеся виділяти час на спогади про чудові часи у вашому житті, занурюючись  у позитив. Все це працює, щоб впоратися з емоціями та позбутися від тригерів, не нашкодивши собі.

 

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

та лікарем Русланою Нікоряк

Корисно знати