• Українська
  • English
Вплив дефіциту вітаміну D та цинку на перебіг COVID-19
Вплив дефіциту вітаміну D та цинку на перебіг COVID-19

Вплив дефіциту вітаміну D та цинку на перебіг COVID-19

Належний рівень вітамінів та мінералів, зокрема таких, як вітамін Д, С, цинк, грають важливу роль у нормальному функціонуванні імунної системи. Рівень вітаміну Д суттєво впливає на тяжкість перебігу коронавірусної хвороби!

Вітамін D є стероїдним гормоном, що виробляється ендогенно під впливом ультрафіолетового випромінювання на шкіру або доступний з екзогенних джерел – їжі: яловичина, яйця, жирна риба, печінка, сир, чи дієтичних добавок.

Недостатність вітаміну D є проблемою громадського здоров’я, яка вражає понад мільярд людей на всіх етапах життя у всьому світі. До XXI століття вітамін D був визнаний перш за все за його роль у регулюванні кальцію та здоров’я кісток та запобіганні рахіту. Проте за останні 20 років проведено понад 80 000 досліджень, присвячених його впливу на здоров’я загалом та на імунітет зокрема. Вітамін D сприяє підвищенню опірності організму до зовнішніх негативних факторів.

Вітамін D є потужним епігенетичним регулятором, який впливає на понад 2500 генів і на десятки наших найсерйозніших проблем зі здоров’ям, включаючи рак, цукровий діабет, гострі інфекції дихальних шляхів та автоімунні захворювання, такі як розсіяний склероз.

За останнє десятиліття кілька досліджень продемонстрували потенційний зв’язок між дефіцитом вітаміну D і різними захворюваннями, включаючи системні інфекції. Недостатність вітаміну D впливає на імунні функції, оскільки вітамін D виконує імуномодулювальну роль, підвищуючи вроджений імунітет шляхом секреції противірусних пептидів, що покращує захист слизової оболонки.

Низка досліджень вказують на те, що рівень 25-гідроксивітаміну D у сироватці крові обернено корелює із тяжкістю перебігу COVID-19.

Завдяки взаємодії з безліччю клітин, нормальний рівень вітаміу D може мати кілька шляхів полегшення перебігу гострих інфекцій дихальних шляхів і COVID-19:

  • Під впливом холекальциферолу активізуються антимікробні пептиди, які руйнують клітинні мембрани мікробів, вірусів, бактерій та інших патогенних організмів.
  • Зміцнює клітинний імунітет. Вітамін D пригнічує активність прозапальних цитокінів та збільшує активність протизапальних, тим самим знижує рівень «цитокінового шторму».
  • Підтримує функцію легень.  Знижує запалення, викликане вірусами, стимулює вироблення антимікробних білків у слизових оболонках верхніх дихальних шляхів.
  • Підвищує концентрацію АПФ-2 та зменшує ризик смерті від наступного ГРДС/
  • Зменшує ризик розвитку ендотеліальної дисфункції.

Разом з тим необхідні результати широкомасштабних рандомізованих контрольованих досліджень вітаміну D.

Цікаво, що у афроамериканців та латиноамериканців вищий рівень захворюваності та смертності від COVID-19, ніж у європейців, можливо, через темнішу пігментацію шкіри та нижчу концентрацію 25-гідроксивітаміну D. Також похилий вік, наявність супутніх захворювань сприяє несприятливому перебігу коронавірусної хвороби.

Багато лікарів та протоколів рекомендують не допускати дефіцит вітамінів та мінералів, зокрема і вітаміну D, та за необхідності додавати їх у вигляді препаратів. Рівень 25 (OH) D вважається найкращим індикатором статусу вітаміну D в організмі. Тому рекомендовано його визначити для подальшої корекції.

Разом з тим, якщо нормальний рівень цього вітаміну сприяє легшому перебігу хвороби, то достовірних даних щодо зменшення ризику інфікування немає! Інфікуватись вірусом може кожен.

Цинк теж значно впливає на механізми противірусного захисту та має властивість пригнічувати реплікацію SARS-CoV‑2. Це важливий мікроелемент, надходження якого необхідно щоденно з їжею, оскільки він не має здатності накопичуватися. Близько 2 г цинку міститься у тканинах нашого організму.

Ознаки дефіциту цинку – порушення імунної відповіді, залізодефіцитна анемія, порушення статевого розвитку, гепатоспленомегалія, зниження ваги, сухість і гіперпігментація шкіри, порушення сприйняття смаку і запаху, тривале загоєння ран, зміна апетиту, порушене сприйняття смаку!

Дефіцит цинку сприяє значному порушенню процесів клітинного імунітету. Зменшується кількість Т-лімфоцитів, знижується співвідношення Т-лімфоцитів/В-лімфоцитів, підвищується рівень IgE, знижується рівень IgG, IgA, IgM, що супровожується атрофією тимусу, підвищеним ризиком виникнення вірусних інфекцій.

Проникнення вірусу SARS-CoV-2 відбувається через зв’язок із ангіотензинперетворювальним ферментом-2 (АПФ-2), який у великій кількості міститься на мембранах ендотеліоцитів й альвеолоцитів. АПФ-2 містить цинк у своєму складі. Дефіцит мікроелементу спрощує взаємодію шипового білку SARS-CoV-2 з АПФ-2, а підвищений рівень цинку інгібує експресію АПФ-2, що попереджує зв’язуванню вірусу.

Хоча рандомізовані контрольовані дослідження ще не проводилися, низка досліджень та літературні дані свідчать про позитивний вплив додатків цинку: покращення мукоциліарного кліренсу, цілісності епітелію, зменшують ризик гіперзапалення, антиоксидантна дія, зрештою зменшення пошкодження легень та попередження вторинних інфекцій. Це особливо актуально для літніх людей, пацієнтів з хронічними захворюваннями та інших груп ризику COVID-19.

Зареєстровані перші клінічні випробування препаратів цинку окремо та в комбінації з іншими препаратами, такими як хлорохін.

Таким чином, найближчим часом можливо отримаємо достовірні результати та схеми лікування щодо добавок цинку для груп ризику COVID-19 і пацієнтів.

Отже, дефіцити вітамінів та мікроелементів можуть впливати на перебіг хвороби, проте єдиним методом запобігання зараженню залишається вакцинація.

Матеріал підготувала: доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Світлана МЕЛЕНКО

Корисно знати