• Українська
  • English
Пам’ятаємо творців державної символіки України
Пам’ятаємо творців державної символіки України

Пам’ятаємо творців державної символіки України

ПАМ’ЯТІ КОМПОЗИТОРА. Михайло Вербицький є автором музики до українського гімну “Ще не вмерла Україна”. У львівському журналі “Мета” № 4 в 1863 році вперше надруковано патріотичний вірш поета з Борисполя – Павла Чубинського – “Ще не вмерла Україна”. І ось цей вірш припав Михайлу Вербицькому до душі як своїм високопатріотичним змістом, так і легкістю форми. Спочатку композитор представив цю пісню як солоспів і сам виконав її на сходинах гімназійної “Громади” в Перемишлі. А щоб усі члени “Громади” могли цю патріотичну пісню бадьоро співати, він зробив з неї хорову композицію.

Урочисто виконали цей хоровий твір вперше в Перемишлі в день храмового свята Святого Івана Хрестителя – 1-го липня 1864 року. У Львові пісню “Ще не вмерла Україна” вперше у хоровому опрацюванні виконали на концерті, присвяченому відкриттю українського театру в новозбудованому “Народному домі”. Надруковано текст цієї пісні з нотами вперше у Львові в 1885 році у збірнику пісень під назвою “Кобзар”. Минали роки… Пісня “Ще не вмерла Україна” розправляла крила – спочатку над Дністром, а потім над Дніпром. Спочатку пісня – український національний гімн, а тепер у незалежній Україні – Державний Гімн України.

Михайло Вербицький до кінця свого життя служив двом великим силам нашого духовного життя – молитві та пісні – служив самовіддано, одержимо і повсякчас. Будучи священиком, він писав літургійні композиції, які ще й тепер співаються на Галичині. І які літургійні шедеври створив він: “Єдинородний Сине”, “Святий Боже”, “Алилуя”, яке в народі називають козацьким, “Отче наш”, причасний “Хваліте Господа з небес”, “Ангел вопіяще” та інші.

З нагоди відзначення 198 річниці від дня народження Михайла Вербицького на кафедрі психології та соціології БДМУ проведено низку заходів. Старшим викладачем Галиною Безаровою та викладачем Анною Слубською проведено “круглий стіл” зі студентами І курсу медичного факультету № 2 на тему “Пам’ятаємо про творців державної символіки України” з виконанням творчої роботи. На засіданні була присутня доцент Ніна Зорій, проректор з науково-педагогічної роботи та виховання, яка у розповіла про значення державних символів у творенні та становленні української держави та виокремила формування у собі у кожного з нас шанобливого ставлення до гімну.

З творчих робіт студентів…

Богдан Петрюк, студент медичного факультету №2: “Гімн України – це один із символів нашої держави. І обов’язок кожного свідомого громадянина знати Гімн, шанувати і ставитись з великою повагою і патріотизмом”.

Анастасія Савкова студентка медичного факультету №2: “Особисто для мене, Гімн України є досить важливим. Адже у цій невеликій за обсягом пісні – й історія українського народу, й любов громади до своєї держави, й довгий шлях до здобуття незалежності, сила і воля українського народу, здатність людей на відчайдушні вчинки, самопожертви заради здобуття незалежності і самобутності України”.

Дарія Буратинська, студентка медичного факультету № 2: “Гімн України – це мелодійна розповідь про неймовірну любов українців до своєї країни”.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати