• Українська
  • English
Викладачі БДМУ – учасники слухання у Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я
Викладачі БДМУ – учасники слухання у Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я

Викладачі БДМУ – учасники слухання у Комітеті ВРУ з питань охорони здоров’я

11 травня у Києві в Комітеті Верховної Ради України з питань охорони здоров’я

відбулися слухання на тему: «Сімейна медицина – шанс на здоров’я та значне зменшення особистих витрат на лікування», у яких взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших зацікавлених міністерств і відомств, Національної академії медичних наук України, вищих медичних навчальних закладів, регіональних департаментів і управлінь охорони здоров’я та центрів первинної медико-санітарної допомоги, міжнародних та громадських організацій, а також медичні фахівці, науковці, експерти та представники ЗМІ.

Чернівецьку область представила делегація у складі: професора кафедри сімейної медицини БДМУ, д.мед.н., професора Семена Білецького, доцента кафедри сімейної медицини БДМУ, к.мед.н., доцента Оксани Петринич, позаштатного спеціаліста з сімейної медицини управління охорони здоров’я м. Чернівці, головного лікаря КМУ ЦПМСД «Роша» Анатолія Мимки, завідувача відділення сімейної медицини КМУ «Міська поліклініка № 3» м. Чернівці Василя Бойка.

Слухання відкрили Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець, в.о. Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський, заступники Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Оксана Корчинська та Олег Мусій.

Учасники слухань зазначили, що запровадження сімейної медицини в Україні відбувається повільно і несистемно. За даними МОЗ України на сьогодні на більшості територій створено 565 центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги. Однак загальна потреба у таких закладах по Україні становить не менше 720. При цьому, у 2015 році, за даними МОЗ України, лікарями загальної практики – сімейними лікарями працювало 13 336 осіб, що становить лише 50% від наявної потреби у зазначених фахівцях. Тож в умовах катастрофічного погіршення стану здоров’я народу України та наявних викликів сьогодення, необхідно вжити невідкладних заходів з метою завершення розпочатого реформування розвитку в Україні первинного рівня медичної допомоги, та розвитку повноцінного інституту сімейної медицини, що відповідатиме кращим міжнародним стандартам та дасть змогу забезпечити на належному рівні усі потреби населення у первинній медичні допомозі.

Було заслухано доповіді щодо стану впровадження сімейної медицини в Україні та формування національної моделі первинної медичної допомоги, досвіду окремих регіонів та м. Києва у реформуванні первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини, а також досвіду роботи сімейних амбулаторій та окремих фахівців у цій сфері, у тому числі приватних лікарів первинної ланки.

За результатами розгляду винесеного на порядок денний питання народними депутатами України – членами Комітету було ухвалено за основу проект Рекомендацій слухань, у якому визначено важливі кроки, які сприятимуть удосконаленню умов надання первинної медичної допомоги населенню України та подальшому просуванню реформи української медицини.

З досвіду розвинених країн відомо, що більше 80 відсотків проблем із здоров’ям людини можна розв’язувати на первинному рівні охорони здоров’я. Саме тому розвиток первинної медико-санітарної допомоги став для багатьох країн виходом із кризової ситуації в системі медицини.

На сьогодні первинна медико-санітарна допомога, як основа будь-якої системи охорони здоров’я, опікується профілактикою і задовольняє близько 80-90% потреб населення у медичній допомозі, а також вважається раціональною з погляду економіки, потребуючи лише до 30% ресурсів галузі охорони здоров’я в цілому. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в головному стратегічному документі «Здоров’я для всіх у ХХІ столітті» визначила розвиток первинної медико-санітарної допомоги на принципах сімейної медицини одним із важливих завдань для європейських країн.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати