• Українська
  • English
Феномен сучасності Тараса Шевченка

Феномен сучасності Тараса Шевченка

Березень багатий на важливі для українців дати, адже цього місяця народилися такі видатні постаті, як Тарас Шевченко – національний ПРОРОК, Микола Лисенко – пропагандист української музичної культури, Ліна Костенко – совість української нації, Володимир Івасюк – символ української пісні та ін. І НАЙПЕРША З-ПОМІЖ НИХ – КОБЗАР, ВЕЛЕТЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ДУХУ, СПІВЕЦЬ НАРОДНОЇ СВОБОДИ! Його вагома роль у пробудженні й становленні національної свідомості українців, їх високого патріотичного піднесення, а також сьогоднішньої стійкості й незламності в боротьбі за незалежність і свободу своєї держави особливо увиразнюється на тлі загарбницької війни росії.

Розуміючи значення національно-патріотичного виховання у формуванні фахівців-патріотів, майбутньої свідомої еліти нації, яка буде розбудовувати повоєнну Україну, викладачі кафедри суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету (завідувач – професор Антоній Мойсей) з нагоди відзначення Шевченківських днів 7 – 8 березня 2023 року організували й провели низку заходів, як-от:

  1. Ініціювали створення та поширення в соцмережах відеоролика «Твоє слово, Тарасе…» зі студентами 7 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) (організатор – Л. Б. Шутак).
  2. Бесіду зі студентами 1 групи І курсу медичного факультету № 4 (спеціальність «Медсестринство», бакалавр) на тему: «Феномен сучасності Т. Г.Шевченка» (організатор – доцент Г. В. Навчук).
  3. Літературно-наукові читання зі студентами 6 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Геніальність Т. Г.Шевченка крізь призму сьогодення» (організатор – доцент Г. В. Навчук).
  4. Круглий стіл зі студентами 11 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Т. Г. Шевченко – великий син могутнього народу» (організатордоцент Г. В. Навчук).
  5. Літературний конкурс на краще прочитання поезії Т. Г. Шевченка зі студентами 1, 5, 12 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Великий Геній живе і промовляє…» (організатор – доцент А. В. Ткач).
  6. Тест-гру зі студентами 12 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Що ми знаємо про життя і творчість Тараса Шевченка?» (організатор – доцент А. В. Ткач).
  7. Конкурс творчих робіт студентів І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) та фармацевтичного (спеціальність «Фармація, промислова фармація», магістр) на теми: «Т. Г. Шевченко і сьогодення» та «Шевченкове слово єднає: «БОРІТЕСЯ – ПОБОРЕТЕ!» (організатори – доценти Шутак Л. Б., А. В. Ткач і Навчук Г. В.).
  8. Культурно-просвітницький захід зі студентами 5 і 12 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Голос Шевченка – Конституція патріота!» (організатор – доцент А. В. Ткач).
  9. Літературний захід зі студентами 4 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Шевченкове слово у віках не старіє» (організатор – Л. Б. Шутак).
  10. Тематичний захід зі студентами 2 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Тарас Шевченко – майстер слова і пензля » (організатор – Лариса Шутак).
  11. Тематичний захід зі студентами 10 групи І курсу медичного факультету № 1 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Феномен української жінки у творах Шевченка» (організатор – Л. Б. Шутак).
  12. Мінілекції зі студентами-іноземними громадянами ІІІ курсу медичних факультетів № 3 і 4 (спеціальність «Медицина», магістр) на тему: «Свої та чужі про велич Т. Г. Шевченка» (організатори – доценти Л. Б. Шутак, Г. В. Навчук, А. В. Ткач).
10
4
3
9
5
6
7
8
12
13
IMG_20230308_152525
IMG_20230308_152945
IMG_20230308_152845
IMG_20230308_152816
IMG_20230308_152743
IMG_20230308_152603
IMG_20230308_152603 (1)
2
1

Марафон заходів стартував зі згаданого вище відеоролика, з яким студенти 7 групи, по-сучасному осмисливши творчість Тараса Шевченка, звернулися до своїх колег – студентів-медиків – через соцмережі. Зокрема, Ірина Ротар підготувала цікаві факти з життя Кобзаря, а Чаглей Ангеліна, Чумак Ярослав та Полянчук Ангеліна читали поезію Тараса Григоровича. Ролик студенти закінчили життєстверджуючим відео українських вояків, які, звільняючи українські території, натрапили на білборд з пророчими словами Шевченка: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і доля святая!»

Вшановуючи Великого Кобзаря, майбутні медичні фахівці (5 група) читали його «Заповіт» п’ятьма мовами: польською, німецькою, англійською, румунською та українською. Саме так на високому рівні вони продемонстрували, як Шевченкове слово єднає людей у світі.

Загалом студенти інших груп під час перелічених заходів здійснили цікавий біографічний екскурс, розглянули основні віхи творчого доробку Т. Шевченка, майстерно декламували його поезію. Вони також розмірковували про його літературний феномен, геніальність і сучасність, виголошуючи пізнавальні доповіді й виступи на такі теми: «Образ України у творчості Т. Г. Шевченка», «Образ жінки у творчості Т. Г. Шевченка», «Шевченко-художник», «Жінки в житті Т. Г. Шевченка», «Невідомий Т. Шевченко» й ін. Окрім того, здобувачі вищої медичної освіти ділилися своїми враженнями про творчість Шевченка, проєктували його думки на нинішні події, зауважували про роль і значення Великого Пророка в сучасному світі.

Перед майбутніми медичними фахівцями виступив завідувач кафедри професор А. А. Мойсей, який наголосив на значущості «апостола правди і свободи» у пробудженні й становленні національної свідомості українців, на його внеску в скарбничку світової культури.

Учасниками й гостями круглого столу «Т. Г. Шевченко – великий син могутнього народу» були проф. Цуркан М. В., проф. Аністратенко А. В., доц. Никифорук Т. М., ст. викл. Вилка Л. Я. Під час свого виступу профЦуркан МВ. зауважила, що вшановуючи постать геніального українця Т. Г. Шевченка, ми щоразу долучаємося до історичної правди й безумовної віри в майбутнє українського народу.

У процесі модерування організатори заходів зазначили, що вшанування Велетня національного духу, звернення до його творчості та її популяризація, зокрема й у вигляді різноманітних творчих заходів і конкурсів, є основою сучасної україноцентричної державної ідеї, запорукою успішного утвердження державності та недопущення вироджування в Україні України. Адже Шевченкова творча спадщина – це ціла академія для нашого народу, якій може по-доброму позаздрити будь-який люд світу. В цій академії сконцентровано все: наша мова, історія, звичаї та традиції, наша мораль, етика й естетика, національна філософія, основи українознавства та державотворення, найвища духовність, наше минуле, сучасне і майбутнє. Окрім того, Т. Шевченко – це завжди сучасно й в епіцентрі того, що ми називаємо українським культурно-історичним світом, бо він волею історії ототожнений з Україною.

Отож пишаймося тим, що наш народ дав світові таку геніальну постать, адже Т. Г. Шевченко – особистість планетарного масштабу!

Інформацію підготувала: доцент закладу вищої освіти

кафедри суспільних наук та українознавства Галина Навчук

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати