• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели пізнавальну лекцію для школярів
Студенти БДМУ провели пізнавальну лекцію для школярів

Студенти БДМУ провели пізнавальну лекцію для школярів

Вже третій рік поспіль традиційно студенти нашого університету відвідують Чернівецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №1 і 2020 рік не став виключенням навіть у період карантинних обмежень.

З метою підвищення обізнаності населення та санітарно-просвітницькою діяльністю була організована відео-конференція головним куратором медичного факультету №3, асистентом кафедри патологічної анатомії Гарвасюк Олександрою.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається 1 грудня кожного року, студенти Буковинського державного медичного університету провели низку пізнавальних лекцій та інтерактивів для учнів Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 старших класів, зокрема 10 та 11 класів. Лекції для учнів читали Гладій Олеся (6 курс), Іванческул Анастасія (4 курс) та Копитюк Олена (6 курс) – студентки БДМУ та представниці громадської організації «UMSA».

Принагідно, користуючись нагодою спілкування із студентами 10-11 класів – майбутніми абітурієнтами, асистент кафедри Гарвасюк Олександра розповіла про можливості нашого університету в наданні освітніх послуг, учні були проінформовані про Симуляційний центр БДМУ та системою дистанційного навчання MOODLE.

Що треба знати про СНІД

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який світова спільнота відзначає 1 грудня, співробітники бібліотеки БДМУ спільно зі студентами II курсу 16, 15 гр. Медичного факультету № 2, за ініціативи кураторів груп Андрущак Л.А., Пантелейчук Н.П., провели інформаційну годину «Що треба знати про СНІД», онлайн.

Студентам розповіли про початок поширення епідемії СНІДу в світі, про вчених, які відкрили вірус імунодефіциту. Були надані статистичні дані захворюваності в світі, Україні і зокрема в Чернівцях та області. Присутні дізналися кому належить ідея організації відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та хто є автором ідеї руху проти цієї хвороби – червоної стрічки, яка стала символом не тільки розуміння, а й об’єднання зусиль людей, спрямованих на вирішення цієї проблеми.

Асистент кафедри гістології, цитології та ембріології – Андрущак Л.А. (куратор 16 гр.) розповіла студентам про механізм руйнування організму ВІЛ-інфекцією, ознайомила з інформацією щодо різновиду ВІЛ та його молекулярної будови.

Присутніх проінформували про шляхи передачі ВІЛ/СНІДу та ознайомили з профілактичними засобами, дотримання яких дозволить виключити із свого життя ризики зараження цим небезпечним вірусом.

Захід підготували та провели Тулевська С.О., Кухлій І.В.

Засідання наукового гуртка

26 листопада відбулося розширене засідання наукового гуртка для іноземних студентів на кафедрі медичної біології та генетики у режимі онлайн, де, поряд з плановими питаннями, обговорювалися актуальні відомості щодо інфікування та клінічних аспектів ВІЛ/СНІДу. Дане засідання студентського наукового гуртка було приурочене до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом (1 грудня).

Цього разу в роботі гуртка взяли участь не тільки першокурсники медичних факультетів №3 і №4, а також стоматологічного факультету, але й студенти старших курсів, котрі розпочали активну дискусію щодо темпів поширення ВІЛ-інфекції у світі та в Україні і поділилися цікавими фактами з тієї теми. Доповідь студентки 2 курсу 45 групи медичного факультету №3 Срілакшмі Сурендран на тему «Acquired Immune Deficiency Syndrome: perspectives of treatment» (під керівництвом к.біол.н., асистента кафедри медичної біології та генетики Кушнірик О.В.) викликала жваве обговорення перспектив лікування СНІДу, зокрема, студенти дискутували щодо особливостей лікування клінічних випадків на прикладі «Берлінського пацієнта».

Увагу студентської спільноти було привернуто до важливості ранньої діагностики інфекції та її лікування з допомогою антиретровірусної терапії. Протягом обговорення також було акцентовано на шляхи поширення вірусу імунодефіциту людини та способи попередження інфікування.

Засідання наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

26 листопада на кафедрі внутрішньої медицини та інфекційних хвороб відбулось чергове засідання студентського наукового гуртка приурочене Всесвітньому дню боротьби та профілактики з ВІЛ-інфекцією і толерантності до ВІЛ-інфікованих. Захід організували та провели  професор Москалюк В.Д., доц. Соколенко М.О. та керівник студентського наукового гуртка асистент Бойко Ю.І.

ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та інших систем організму. Відповідно до сучасних уявлень, ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності ефективної терапії, закінчується смертю хворого. Проте ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Людині гарантується якісне та повноцінне життя – достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ).

З доповіддю на тему «ВІЛ-інфекція. Постконтактна профілактика (ПКП)» перед гуртківцями та викладачами кафедри виступила студентка 6 курсу 9 групи медичного факультету №1 староста СНГ Амаріуца Марія. Метою доповіді було привернення уваги студенства до цієї глобальної проблеми. Підкреслено актуальність теми боротьби з ВІЛ-інфекцією на регіональному та національному рівні. Акцентовано увагу на тому, що Україна залишається регіоном з високим рівнем поширенесті ВІЛ. Обговорено хто належить до груп ризику та постконтактна профілактика ВІЛ-інфекції, що особливо актуально для медичних працівників. Доповідь визвала жваву дискусію і ряд запитань у гуртківців. На всі запитання було отримано вичерпні відповіді.

Викладачі звернули особливу увагу студентства на механізм передавання та його шляхи інфікування вірусом імунодефіциту, які превалюють сьогодні в Чернівецькій області; симптоми, при яких потрібно проводити обстеження на ВІЛ, зауважено про проведення обов’язкового добровільного перед- та післятестового консультування при обстеженні на ВІЛ-інфекцію. Також було наголошено на необхідності тестування за потреби без остраху за результат, оскільки існують ефективні методи лікування.

Разом ми переможемо СНІД

30 листопада напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом співробітниками бібліотеки БДМУ спільно з кураторами медичного факультету №3 Антонюк О.П., Стегніцькою Л.В., Кушнірик О.В. (заступник головного куратора), Матійчук К.Д. та головним куратором медичного факультету №3 Гарвасюк О.В. був проведений круглий стіл «Разом ми переможемо СНІД», онлайн.

Під час заходу було звернено увагу на небезпеку епідемії СНІДу, представлені статистичні дані про тих, хто став ВІЛ-інфікованим, помер від СНІДу, а також представлені ті, хто бореться зі СНІДом і мужньо продовжує жити з цією хворобою. Особливу увагу було приділено заходам з підвищення обізнаності громадськості про СНІД та підтримки осіб з ВІЛ-позитивним статусом.

У короткій науково-популярній формі присутнім розповіли про історію захворювання, про вчених, які відкрили вірус імунодефіциту людини, досягнення медицини і прогрес антиретровірусної терапії в боротьбі зі СНІДом, в тому числі і за кордоном, зокрема в Індії.

Особливу увагу було приділено міжнародним громадським і медичним організаціям, таким як ООН (Міжнародний дитячий надзвичайний фонд ООН), Всесвітній організації охорони здоров’я, а також численним знаменитостям, які підтримують боротьбу зі СНІДом, виділяючи великі кошти стримують поширення епідемії в світі.

Студенти медичного факультету №3 (2-4 курси) були проінструктовані про шляхи передачі ВІЛ та профілактики СНІДу. Використання багатих ілюстративних дозволило представити матеріал в цікавому і корисному форматі.

По завершенні доповіді зав’язалася жвава бесіда про шляхи передачі хвороби, студенти ставили запитання доповідаючим та кураторам груп, а старшокурсники ділилися набутими знаннями.

Круглий стіл підготували та провели Полякова Т.В. і Кухлій І.В.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати