• Українська
  • English
Від Маріуполя до Чернівців: одна історія, одне майбутнє 

Від Маріуполя до Чернівців: одна історія, одне майбутнє 

у Медіа-центрі «Belle Vue» за ініціативи “Міжнародної організації з міграції” (МОМ) та Центру підтримки внутрішньо-переміщених осіб “ЯМаріуполь” (м. Чернівці) відбувся вечір знайомства з містом-героєм Маріуполем – прикладом вражаючої та надихаючої стійкості, життєвих сил та незламної віри в краще майбутнє, до якого ми зараз спільно крокуємо.

Захід мав переважно інтеграційну та психоедукаційну мету: посилення особистих психологічних механізмів резилентності та обговорення перспектив подальшої співпраці для індивідуального та соціального розвитку.

Презентація історії, культури та плану відродження міста Марії під назвою «Від Маріуполя до Чернівців: одна історія, одне майбутнє» включала такі розділи:

1. Історія міста (рік та умови заснування, козацьке минуле Приазов’я, історія металургійних заводів та порту, як перших містобудівних об’єктів, національні особливості населення – маріупольські греки, або греки Приазов’я, поліетнічне місто)

2. Видатні особистості (художник А.І. Куїнджі; міський архітектор В.О. Нільсен; краєзнавець, журналіст, письменник С.Д. Буров; поет, композитор Б.В. Слющинський; директор Маріупольської філармонії В.М. Крячок)

3. Маріуполь на 2022 рік (фактичний центр Донецької області з розвиненою інфраструктурою, привабливий для інвестицій; великі промислові підприємства та університети міста: Маріупольський державний гуманітарний університет, Приазовський державний технічний університет)

4. Сучасні проєкти (Центр розвитку стартапів; Маріуполь – «Велика культурна столиця України 2021»; Площа Свободи та Миру, реконструйована у 2020 р.; програма відновлення історичних будівель «Велика реставрація»)

5. Маріуполь сьогодні (центри «ЯМаріуполь»; стратегія відродження міста «Mariupol Reborn»; проєкт «Культурна деокупація»).

В історії Маріуполя та Чернівців виявилося багато спільного – старовинна архітектура, багатонаціональність, інтенсивне та яскраве культурне життя. Спільним є і наше теперішнє випробування лихоліттям, яке ми проходимо разом, пліч-о-пліч. До спільного ж кращого майбутнього ми прямуємо крізь негаразди. Вистояти у нелегкі часи значно допомагає психоедукація – знання механізмів особистого зростання. Так, тяжкі випробування можуть стати сходинкою до якісних змін на краще у різних сферах нашого життя. Американська асоціація психіатрів (APA) виділяє 5 таких сфер – 1) – особиста сила, 2) ближчі стосунки; 3) – цінування життя, 4) – духовний розвиток, 5) – нові можливості.

До заходу долучилися і студенти І та ІІ курсу спеціальності «Медсестринство», «Фармація, промислова фармація» фахового коледжу БДМУ  разом з викладачами Валерією Андрієць та Тетяною Дроник.

Під час зустрічі учасники заходу поділилися одне з одним «віртуальними подарунками», власними джерелами сили. Побажання писали на силуетах карти України, з яких потім склали жовто-блакитний прапор. Емоційне обговорення презентації дало можливість усім познайомитися ближче, обмінятися власним досвідом стійкості та обговорити можливості майбутніх спільних проєктів.

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати