• Українська
  • English
Здоровий спосіб життя та правильне харчування – запорука якісного життя

Здоровий спосіб життя та правильне харчування – запорука якісного життя

Щороку 7 квітня у всьому світі відзначають День здоров’я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 1948 році. Адже дбайливе ставлення до власного здоров’я – це досить актуальна проблема сучасного суспільства. Здоров’я вважається головною суспільною цінністю. Проте не всі люди достатньо проінформовані про здоровий спосіб життя, а деякі свідомо ним нехтують. Ведення здорового способу життя важливе для кожної людини, і в першу чергу – для студентської молоді.

З нагоди Всесвітнього дня здоров’я з ініціативи завідувача кафедри фармації, доцента Олега ГЕРУША, к.фарм.н., доценткою кафедри фармації Наталією МУЗИКОЮ було проведено виховний онлайн захід зі студентами 2 курсу (кураторська група) та 4 курсу фармацевтичного факультету на тему: «Здоровий спосіб життя та правильне харчування запорука якісного життя». У рамках заходу учасників ознайомили з поняттям «здоров’я» та з позитивними чинниками, які на нього впливають.

Серед них:

1.    Правильне збалансоване, здорове харчування:

–       відповідність енергетичної цінності раціону енерговитратам організму

–       дотримання кількісного та якісного балансу за основними харчовими та біологічно активними речовинами в добовому раціоні

–       дотримання режиму харчування

2.    Підтримання оптимальної маси тіла:

–       найнижчий рівень смертності осіб у віковій групі до 60 років було зареєстровано при ІМТ від 20 до 25 кг/м2 (ІМТ – це маса тіла (в кг) поділена на квадрат зросту (у м). Норма ІМТ– від 18 до 24,5 кг/м2

3.    Достатня фізична активність:

–       регулярна фізична активність знижує ризик захворюваності та смертності, незалежно від статі, віку, наявності або відсутності захворювань

–       позитивний вплив на стан здоров’я спостерігається при рівні помірного фізичного навантаження мінімум 150 хвилин/тиждень.

4.    Відсутність шкідливих звичок:

–       як встановили вітчизняні вчені, через 5–9 хвилин після викурювання лише однієї сигарети м’язова сила знижується на 15 %, а регулярне вживання спиртних напоїв навіть в невеликих кількостях, скорочує людське життя на строк від 5 до 20 років.

5.    Внутрішня гармонія. Позитивне мислення.

6.    Здоровий сон.

–       вже після однієї ночі поганого сну страждають наші концентрація, увага та пам’ять. Ми відчуваємо занепад сил і настрою, продуктивність роботи знижується. Відомо, що без їжі людина може прожити 2 місяці, без води 14 днів, а без сну – лише 4 доби.

На зустріч було запрошено головного куратора фармацевтичного факультету Валерію СИДОР, яка зазначила, що здоров’я – найцінніший скарб у житті кожної людини.

ПОПОВИЧ Анастасія та ГЕРЧУК Кароліна студентки 2 курсу взяли активну участь у доповідях, з тезисами, що здоров’я – це найбільша цінність кожної людини, а здоровий спосіб життя – практичні дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму й поліпшення загального самопочуття людини. І про це слід пам’ятати кожному з нас!

Студенти 4 курсу взяли активну участь в обговоренні актуальних питань, зокрема, щодо поширення серед молоді моди на електронні сигарети, не менш шкідливі, ніж тютюнопаління. В процесі обговорення, Наталія МУЗИКА наголосила, що в традиціях українського народного виховання завжди був культ здорового способу життя.

Підсумовуючи Олег ГЕРУШ, зазначив, що проведення заходів до Дня здоров′я потрібно для того, щоб привернути увагу суспільства та змусити кожного замислитись, як багато значить здоров′я в його житті. А ми, фармацевтичні фахівці повинні пропагувати та здійснювати санітарно-просвітницьку роботу серед населення, щоб підвищувати рівень здоров’я нації.

 

Організатор: к.фарм.н., доцент кафедри фармації, Наталія МУЗИКА

Учасники: завідувач кафедри фармації, доцент Олег ГЕРУШ, головний куратор фармацевтичного факультету, асистентка кафедри фармації Валерія СИДОР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати