• Українська
  • English
Викладачі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб провели конференцію
Викладачі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб провели конференцію

Викладачі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб провели конференцію

20 вересня на базі КМУ «Міська клінічна лікарня №3» викладачі кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб Буковинського державного медичного університету

спільно з лікарями І терапевтичного відділення провели конференцію на тему «Тромбемболія легеневої артерії (ТЕЛА). Основні аспекти діагностики та лікування».

Під час дискусії к.мед.н., доц. Бобкович К.О. доповідала про діагностичні труднощі ТЕЛА, пов’язані з неспецифічністю клінічних ознак. Серед зазначеного було акцентовано увагу на застосуванні Женевської шкали та шкали Уелса для клінічного прогнозування захворювання, особливості трактування результатів D-димеру та діагностичну цінність інструментальних методів дослідження: комп’ютерної томографічної ангіографії легень, сцинтиграфії легень, компресійної ультрасонографії вен та ехокардіографії. Обговорено діагностичні стратегії, виходячи з комплексу необхідних методів обстеження, індекс тяжкості перебігу ТЕЛА PESI та ризики ранньої смертності.

Лікар І терапевтичного відділення Бойко Б.В. зупинився на основних аспектах лікування в гострій фазі та амбулаторному періодах. Зокрема, були обговорені можливості проведення тромболізису, антикоагулянтної парентеральної терапії, застосування антагоністів вітаміну К та нових пероральних антикоагулянтних препаратів, можливості хірургічної емболектомії та венозних фільтрів. На основі зазначеного акцентовано на основних терапевтичних стратегіях, базованих, зокрема, на індексі PESI. Під час дискусії наголошено на діагностичних та терапевтичних труднощах ТЕЛА в практичних умовах, пов’язаних, у першу чергу, з відсутністю всіх необхідних і дороговартісністю наявних діагностичних методів, а також медикаментозного лікування для пересічного українця.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати