• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели просвітницькі акції в День боротьби зі СНІДом
Студенти БДМУ провели просвітницькі акції в День боротьби зі СНІДом

Студенти БДМУ провели просвітницькі акції в День боротьби зі СНІДом

Продовжуємо цикл публікацій щодо просвітницьких акцій та заходів студентів-медиків з нагоди Дня боротьби зі СНІДом.

 

Акція студентів-фармацевтів БДМУ

В день толерантного ставлення до людей ВІЛ позитивних студенти фармацевтичного факультету провели просвітницьку акцію під гаслом «Не дай СНІДу шанс».

Метою акції було привернути увагу громадськості до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією по ВІЛ / СНІДу.

Спілкуючись з перехожими, майбутні фармацевти розповідали короткі відомості вірусного захворювання ВІЛ/СНІД: джерела захворювання, шляхи передачі та діагностика небезпечної інфекції. Також студенти пропонували чернівчанам інформаційні флаєри та символи солідарності з ВІЛ-інфікованими червона стрічка.

Проблеми ВІЛ/СНІД на Буковині

На таку тему на кафедрі соціальної медицини та ООЗ проведена просвітницька акція. З доповіддю виступили доценти Грицюк М.І. та Навчук І.В., асистент Бідучак А.С. Доповідачі ще раз наголосили про актуальність даної патології в Україні та її особливості на Буковині, а саме: зростання поширеності ВІЛ-інфекції серед населення Чернівецької області статевим шляхом передачі.

В обговоренні приймали активну участь, як викладачі кафедри так і студенти. Всі присутні погодилися з тим, що з метою вчасного виявлення ВІЛ-інфікованих осіб на ранніх стадіях захворювання та своєчасного призначення їм лікування, першочерговим є масштабне впровадження на території області якісного консультування щодо тестування на ВІЛ (як перед так і після тесту) медичними працівниками в закладах охорони здоров’я області.

Просвітницька бесіда на кафедрі акушерства та гінекології

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом на кафедрі акушерства, гінекології та перинатології викладачами Бирчак І.В. та Печерягою С.В. проведено круглий стіл, присвячений питанням етіології, епідеміології, шляхам передачі та профілактики ВІЛ-інфекції серед сексуально активної молоді.

Епідемія ВІЛ-інфекції – унікальне явище в історії людства за масштабами та швидкістю поширення, а також глибиною наслідків. За різними даними, жертвами СНІДу у світі є близько 24 млн. осіб, з ВІЛ-інфекцією сьогодні живе більше 39 млн., більшість яких – жіноче населення.

Студенти БДМУ розповіли чернівчанам про ВІЛ/СНІД

До Всесвітнього дня боротьби та профілактики з ВІЛ-інфекцією, і толерантності до ВІЛ-інфікованих, асистенти кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Андрущак М.О., Баланюк І.В., Рудан І.В., Соколенко М.О., разом із студентами 5-го курсу медичного факультету №1 за сприяння професора Москалюка В.Д. провели просвітницьку акцію.

Чернівчанам та гостям міста були роздані пам’ятки про дане захворювання, про можливі шляхи інфікування, перші симптоми, та надали інформацію куди потрібно звернутися для анонімного обстеження та за медичною допомогою в разі інфікування. Також всі бажаючі мали змогу пройти анкетування для визначення поінформованості про шляхи передачі ВІЛ-інфекції.

Студенти БДМУ провели пізнавальну лекцію для школярів

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом студентами 3 курсу, медичного факультету №2, групи №25 та куратором асистентом кафедри патологічної анатомії Олександрою Гарвасюк було організовано та проведено пізнавальну лекцію для школярів 10-ого класу Чернівецької загальноосвітної школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. М.Емінеску.

Україна за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції займає 2-е місце в Європі і 5-е – у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ризик передачі ВІЛ-инфекції від матері дитині становить 20–45%. Від загальної кількості ВІЛ-інфікованих, наркомани складають 88%. В Україні 50 тисяч молодих людей з подвійним діагнозом – ВІЛ наркоманія.

Червону стрічку носять небайдужі! Символ антиСНІДівського руху започаткував художник Франк Мур у квітні 1991 року, який  помер від СНІДу у 1994 році.

Серед відомих людей, які страждали від цієї недуги були:

Фредді Мерк’юрі – британський музикант, лідер англійського рок-гурту Queen. У 2008 році Мерк’юрі посів 18 місце списку «100 найвидатніших співаків усіх часів» за версією американського журналу Rolling Stone.

Айзек Азімов – американський письменник, професор біохімії Бостонського університету, популяризатор науки, один з найвідоміших майстрів наукової фантастики. Помер 6 квітня 1992 року від серцевої і ниркової недостатностей на тлі СНІДу, яким був заражений під час операції на серці в 1983.

Easy-E (Ерік Райт) – американський репер, що вніс значний внесок в реп-музику. По суті, є автором жанру Gangsta-Rap, засновник першого лейблу на Західному узбережжі, учасник і творець культової реп-групи N.W.A.

Офра Хаза – ізраїльська естрадна співачка, автор власних пісень і актриса. Офра Хаза страждала на СНІД, вважається, що саме спричинена ним пневмонія забрала її життя на його 43-му році.

Про толерантне ставлення до людей з ВІЛ говорили на кафедрі внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Згідно результатів досліджень, що проводилися Програмою розвитку ООН, лише незначна частина українського суспільства толерантно ставиться до ВІЛ-інфікованих людей. Однією з рекомендацій щодо зниження рівня нетолерантного ставлення суспільства до людей, які живуть з ВІЛ, є проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на все населення, яка сприятиме подоланню страху, хибних стереотипів і упередженого ставлення до людей, які живуть з ВІЛ.

Студенти 31 групи 4 курсу, спеціальність «Лікувальна справа», медичного факультету №2 (куратор – доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб, к.мед.н. Безрук Т.О.) провели акцію щодо поширення інформації про ВІЛ – СНІД серед молоді м. Чернівці.

ВІЛ-інфекція передається трьома шляхами:

1. ВІЛ може передатися при незахищеному статевому контакті , якщо один із партнерів є носієм.

2. ВІЛ може передаватися через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза, манікюрних наборів.

3. ВІЛ може передаватися від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю.

ВІЛ-інфекція не передається:

1. ВІЛ не можна вдихнути, немає його в сльозах, поту, слині, неможливо заразитися, доторкнувшись до зараженої людини.

2. Шкіра – нездоланний бар’єр для ВІЛ.

3. Такі комахи, як комарі, не переносять ВІЛ.

4. Можна торкатися, обніматися, цілуватися із ВІЛ-позитивною людиною, можна носити одяг ВІЛ-позитивної людини.

5. Можна користуватися предметами та пристроями, туалетом, душем, білизною разом із ВІЛ-інфікованою людиною.

Отже, слід пам’ятати: якщо ти ВІЛ-інфікований – ти не самотній. Необхідно приєднатися до групи ВІЛ-позитивних людей, отримуючи допомогу асоціацій, центрів тощо. ВІЛ-позитивна людина має право вести особисте життя, право мати друзів, право жити, одержувати інформацію і освіту. ВІЛ може торкнутися кожного, тому важливо надавати ВІЛ-інфікованим психологічну підтримку. На щасливе життя мають право усі. Надію залишати ніколи не можна.

ВІЛ небезпечний, доки ти не знаєш про нього!

Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. У рамках циклу заходів із превентивного виховання на кафедрі медичної біології та генетики, щорічно студенти усіх спеціальностей долучаються до акції «ВІЛ небезпечний, доки ти не знаєш про нього», приуроченої Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

Метою даної акції було привернути увагу студентів до вирішення проблеми епідемії, дискримінації ВІЛ-інфікованих, толерантного ставлення до них. Студенти підготували бюлетні, плакати, презентації, відеоролики, які обговорювалися і заслуховували на кураторських годинах, студентському науковому гуртку кафедри, а також студенти розповсюджували дану інформацію серед друзів, колег, мешканців міста Чернівці та областей України.

На завершення організатори й учасники акції разом утворили червону стрічку як знак єдності, розуміння і солідарності людини та хвороби й символом надії на майбутнє без СНІДу.

1 грудня студенти і викладачі кафедри одягнули на білий халат, червоні стрічки, як символ боротьби зі СНІДом. У лекційній аудиторії кафедри, проведений захід на підтримку програми профілактики і розповсюдження ВІЛ/СНІДу, обговорені аспекти ризику, необхідність ретельнішого ставлення до свого життя, шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, а також про умови, за яких інфекція не передається.

Do not give AIDS a chance

Асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович В.Б. разом із студентами 3 курсу медичного факультету №1, провели ряд заходів, щодо Всесвітного дня боротьби зі СНІДом. В процесі відзначення даного заходу обговорювались основні, висвітлені на стіннівках питання, що підготували студенти. Після обговорення бажаючі студенти відвідали у парку Жовтневому пам’ятник людям, що померли від хвороб пов’язаних зі СНІДом.

Потрібно відзначити, що за перше півріччя 2017 року від СНІДУ в Чернівецькій області померли 8 осіб. У 37 буковинців ВІЛ-інфекцію діагностували уперше, 10 із них – діти, які народилися від ВІЛ-інфікованих жінок. Загалом із ВІЛ-інфекцією у Чернівецькій області живуть 895 людей, хворих на СНІД – 260.

Круглий стіл на кафедрі судової медицини та медичного правознавства

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом на кафедрі судової медицини та медичного правознавства доцент кафедри Ванчуляк О.Я. провів із студентами 31 групи 4 курсу медичного факультету № 2 круглий стіл за темою «Шляхи передачі ВІЛ-інфекції та її профілактика».

На даному заході були обговорені причини зростання кількості ВІЛ-інфікованих осіб серед людей молодого віку, а також методи профілактики та можливого лікування даного захворювання.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати