• Українська
  • English
Неонатологи БДМУ здійснюють методичний супровід благодійного проекту «Тон серця»
Неонатологи БДМУ здійснюють методичний супровід благодійного проекту «Тон серця»

Неонатологи БДМУ здійснюють методичний супровід благодійного проекту «Тон серця»

В Україні за підтримки Благодійного фонду «Ціна життя», Ірландського Центру фетальних і неонатальних досліджень м. Корк, за сприяння та фінансової підтримки уряду Канади через Департамент міжнародних зв’язків Канади, під патронатом Асоціації неонатологів України з січня 2018 року розпочав роботу пілотний етап Проекту «Тон Серця».

 

Методичний супровід Проекту в родопомічних закладах м. Чернівці здійснюють співробітники кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини БДМУ. Координатором та науковим консультантом Проекту є д.мед.н., професор Юлія Дмитрівна Годованець.

Мета Проекту – своєчасне виявлення відхилень функціонального стану та/або вроджених аномалій серцево-судинної системи у дітей в перші 48-72 години життя. Рання діагностика вроджених вад серця проводиться з метою своєчасного спрямування дітей із вродженими вадами серця до спеціалізованих стаціонарів для надання кардіологічної або кардіохірургічної допомоги.

В основі методу полягає аускультативний скринінг новонароджених після 48 години життя електронним стетоскопом із одночасним записом звуків серця на диктофон. Лікар-неонанатолог, отримавши данні аускультації у вигляді файлу, передає їх на сервер Проекту «Тон серця», використовуючи систему Internet. На сервері проводиться аналіз даних шляхом обробки їх графічної версії з використанням програмного алгоритму. Дітям, у яких буде знайдено аускультативні відхилення, що свідчать за наявність будь-яких структурних аномалій серця, буде проводитися ехокардіографічне дослідження з доплерометрією.

Орієнтовно пілотний етап Проекту буде тривати 6 місяців Заплановано обстеження шести тисяч новонароджених дітей України, які будуть виконуватися на базі шести пологових стаціонарах у м. Києві, Львові, Харкові, Полтаві. Дніпрі та Чернівцях.

Пологові стаціонари, які приймають участь у Проекті, забезпечуються електронним стетоскопом, диктофоном, нетбуком та необхідними друкованими матеріалами (інформація про обстеження, добровільна інформована згода на обстеження та інформаційні матеріали для батьків і родичів новонароджених дітей). 4 травня керівником Проекту Вікторією Щелевицькою все необхідне обладнання було передане МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» м.Чернівці.

Підписано Договір про співпрацю між Благодійним Фондом «Ціна життя» та МКМУ «Клінічний пологовий будинок №2» м. Чернівці щодо участі у Благодійному Проекті «Тон серця». Результати Проекту будуть опубліковані у фахових наукових виданнях.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати