• Українська
  • English
Студентам БДМУ розповіли про цікаві факти з життя відомого вченого Дмитра Менделєєва
Студентам БДМУ розповіли про цікаві факти з життя відомого вченого Дмитра Менделєєва

Студентам БДМУ розповіли про цікаві факти з життя відомого вченого Дмитра Менделєєва

З нагоди 185-річчя від дня народження всесвітньо відомого вченого-енциклопедиста Дмитра Менделєєва на кафедрі медичної та фармацевтичної хімії куратор Оксана Панімарчук провела пізнавальний захід зі студентами ІІ курсу 3 групи фармацевтичного факультету.

 

Мендєлєєв Д.І.

Дмитро Іванович (1834-1907) був, одним з найбільш визнаних у світі учених, який мав понад сто почесних звань, зокрема був почесним членом майже усіх російських та закордонних академій наук і університетів.

З-понад 500 книг, брошур, статей Д. І. Менделєєва третина – в галузі хімії, причому вони охоплюють усі її розділи та всі галузі хімічної технології тих часів (металургія, енергетика, агрохімія, хімії хлібопечення, сироваріння, виноробство…). Решта творів охоплює фізику, математику, геологію, геофізику, метеорологію, океанографію, гідродинаміку, аеродинаміку, метрологію, агрономію.

У працях Менделєєва представлено багато наук і дисциплін у всіх їхніх аспектах – від фундаментальних теоретичних і філософських засад до технології та впливу на економіку і суспільне життя.

У науковому вивченні предметів, Менделєєв бачив дві основні або кінцеві цілі: передбачення і користь… Відповідно, він не тільки провадив різноманітні наукові дослідження, але й докладав чимало зусиль до того, щоб наукові знання приносили людям користь.

Саме він, першим винайшов трубопроводи для перекачування нафти; взяв активну участь в будівництві «Єрмака», першого в світі арктичного криголама; за дорученням влади відкрив бездимний порох; узагальнив знання, написавши знамениті праці «основи хімії» і «органічна хімія», на основі хімічних властивостей елементів створив періодичну систему хімічних елементів; вивчив усі відомі на той час рецепти приготування клею і винайшов свою особливу клейову суміш, яку використовував для переплітання книг, виготовлення добротних валіз; та найяскравішим вважав політ на повітряній кулі в 1887р. (поодинці піднявся на висоту 3800 м і пролетів 100 км протягом 3 годин), за цей час вчений виміряв тиск, температуру, а також став свідком повного сонячного затемнення.

Ім’я Менделєєва носять навчальні заклади, міста, селища, кратер на Місяці, астероїд. На його честь названо елемент №101 – менделевій. Але, мабуть, головне, що ідеї, думки великого вченого вже більше століття привертають увагу науковців.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати