• Українська
  • English
Не згасни, свічко пам’яті…
Не згасни

Не згасни, свічко пам’яті…

Кожен народ (якщо це справжній народ, а не населення) має власну історію.

А вона – бездонна, невичерпна криниця духу, мудрості, перемог і страждань. Багатостраждальна історія українців, і ми не повинні забувати її чорні сторінки. Однією з них (а це – як ціла епоха!..) є найбільша трагедія XX століття – Голодомор 1932 – 1933 років.

83 роки тому мільйони синів і доньок України, мільйони невинних селян були жорстоко знищені.

Тоталітарний комуністичний режим свідомо спланував і здійснив проти нас терор голодом. Українська нація пережила Катастрофу, яка могла зупинити життя всього нашого народу. Такі дії влади є злочином проти людяності і відповідають визначенню геноциду в Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року. Сьогодні настав час говорити про історію. Бо саме ці гіркі спогади й слова Правди ляжуть першими цеглинами у підмурок всенародного пам’ятника трагічної долі України.

Упродовж минулого тижня викладачами багатьох кафедр Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» організовано низку заходів, приурочених пам’яті жертв Голодомору. Проведено міні-лекції («Голгофа голодної смерті», «Дзвони скорботи в серцях поколінь» «П’ять колосків», «Голодомор в українській літературі»); прочитано поезії, присвячені пам’яті мільйонів українських життів; продемонстровано документальні фільми. У заходах взяв участь народний аматорський студентський театр БДМУ, учасники якого, під час заходу-реквієм, презентували театралізовану композицію «Найважче – це знищити пам’ять».

Це – заняття Скорботи і Пам’яті, на яких студенти – майбутні медики та фармацевти – гортали трагічні сторінки історії нашої держави, а світло запалених поминальних свічок було маленькою даниною тим, хто у стражданнях і муках недовчив, недокохав, недопрацював…, недожив….

Переконані, такі заходи – важливий крок у формуванні патріота – національно свідомого громадянина рідної землі, і те, що спонукає нас до гордості за українську націю, виховує найголовніше – духовність і людяність. Вшанувати пам’ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, зобов’язані зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей та онуків, які повинні завжди пам’ятати про ті страшні часи й докладати усіх зусиль, щоб подібне ніколи не повторилося.

День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в Україні «Запалимо свічку»

До Дня скорботи викладачами кафедри суспільних наук та українознавства упродовж 23-24 листопада проведено низку заходів. Старшим викладачем Потаповою Л.Б. студентам І курсу коледжу БДМУ прочитано міні-лекцію «Голодомор 1932-1933 рр.», зі студентами ІІ курсу коледжу БДМУ проведено круглий стіл «Схилимо голови в скорботі».

У заходах приймали участь професор Антоній Мойсей, доценти Алла Ткач, Галина Навчук, Лариса Шутак, викладачі Валерія Андрієць та Тетяна Никифорук.

Урок пам’яті «З присвятою замордованим Голодомором 1932-1933 рр. в Україні»

24-25 листопада викладач історії коледжу БДМУ Віталій Захарія провів для студентів коледжу БДМУ зі спеціальностей «Медсестринство» та «Фармація» урок пам’яті «З присвятою замордованим Голодомором 1932-1933 рр. в Україні».

Метою уроку було розкрити суть трагедії Голодомору 1932-1933 рр. та його вплив на долю українського народу, на історичну пам’ять сучасників; викрити людиноненависницьку політику сталінського режиму; виховати в студентів особистісні риси громадянина України, патріотизм на основі усвідомлення досвіду історії.

Під час уроку студенти переглянули фільм «Великий голод» та слухали розповідь про трагічні події 1932-1933 рр., про нелегкі людські долі, про горе і страхіття, яке довелося пережити в ті страшні роки.

З болем в серці було прослухано спогади свідків тих подій, що ще більше підкреслило істинну суть, роль, результати та значення цієї трагедії.

Пам’ятаючи страшні 1932-1933 роки, ми повинні зробити все для того, щоб ніколи більше не допустити подібної трагедії у майбутньому.

Матеріал підготували: Алла Ткач,доцент кафедри суспільних наук та українознавства, Оксана Петринич, заступник директора коледжу БДМУ по виховній роботі, Лідія Потапова, викладач кафедри суспільних наук та українознавства

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати