• Українська
  • English
Дитина з синдромом Дауна
Дитина з синдромом Дауна

Дитина з синдромом Дауна

Синдром Дауна – поширене і відоме всім захворювання. Такий діагноз досить страшно почути кожним батькам. І абсолютно не має значення, чи був він поставлений під час вагітності, або після пологів. Сумно, але факт, що кожен 700-й малюк, який з’являється на світ, має одну зайву хромосому, яка і визначає всю його подальше життя – життя людини з синдромом Дауна.

В основі цього захворювання полягає генетична патологія, пов’язана з кількісним збільшенням хромосом. У кожної людини каріотип складається з 46 хромосом, розбитих по парам. Люди з хворобою Дауна мають 47 хромосом, трисомія у яких спостерігається саме в 21 парі. Сучасні технології дозволяють визначити дане захворювання ще на стадії розвитку дитини в утробі матері. Для цього в обов’язковому порядку і не менше трьох разів за всю вагітність жінка проходить процедуру перинатального скринінгу. Також існують допологові спеціальні УЗД, за допомогою яких можна визначити ознаки цього синдрому.

Особливості розвитку дитини з синдромом Дауна викликані затримками психомоторного та розумового розвитку. Так, наприклад, у малюків із синдромом Дауна спостерігаються проблеми у моторному розвитку, розвитку мовлення, зору, слуху, короткочасної слухової пам’яті, проблеми із запам’ятовуванням нових умінь і навичок, здатністю узагальнювати, міркувати. Такі діти пізніше починають посміхатися, сидіти, повзати, ходити, говорити. Але це зовсім не означає, що вони не здатні на все те, що можуть робити звичайні діти.

Є й особливості розвитку дітей з синдромом Дауна, які вигідно відрізняють їх від простих діток.

Наприклад, у цих малюків більш розвинена здатність до співпереживання, виявлення почуття гумору, захоплення від спілкування з однолітками і дорослими.

Такі дітки з дитинства оточені турботою батьків і неприйняттям з боку суспільства. Але, все ж, при правильному догляді і розвитку дитини з синдромом Дауна вона зможе стати повноцінним членом соціуму, вчитися, спілкуватися, займатися спортом і радіти кожному дню свого життя. Як і розвиток всіх маленьких дітей, розвиток дітей з особливими потребами залежить від якості їхнього досвіду, соціальних відносин та можливостей для навчання, які вони отримують.

Так, вже сьогодні існують приклади, коли діти з синдромом Дауна успішно отримували вищу освіту, знаходили своє місце в суспільстві, ставали кваліфікованими співробітниками компаній, талановитими спортсменами і навіть відомими акторами.

У боротьбу із зовнішніми проявами синдрому вступили американські та ізраїльські пластичні хірурги. Вони щодня успішно виконують операції по корекції зовнішності людей з синдромом Дауна, що сприяє більш швидкому процесу адаптації в суспільстві.

Величезною помилкою є відсторонення дітей з синдромом Дауна від спілкування і розвитку в колі здорових однолітків. Доведено, що діти з синдромом, які відвідували звичайний садочок, а потім звичайну школу досягли значно більших результатів у лікуванні і соціальній адаптації.

Кожна дитина має право на життя. Головне, щоб він був оточений турботою і любов’ю, які творять дива і в багатьох випадках надають надію.

У відповідь на позитивне спілкування у дитини з синдромом Дауна з’являється перша «соціальна» посмішка. Тим самим дитина ніби «говорить»: «Я тебе знаю», «Мені з тобою добре і комфортно». Це початок діалогу з дорослим, тому мамі та близьким, які оточують дитину, варто набратися терпіння. Доброзичливе спілкування, лагідна мова, позитив для досягнення мети є вирішальними у вихованні такої дитини.

Інколи буває, що батьки не активні у спілкуванні через те, що не помічають результату. Не залишайте спроб! Наберіться терпіння, і буде відповідь на вашу взаємодію. Досить часто, виростаючи, такі діти наділені талантом і дивовижними здібностями.

Матеріал підготувала: доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Колюбакіна Л.В.

Корисно знати