• Українська
  • English
14 листопада – День діабету

14 листопада – День діабету

У неділю, 14 листопада, відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найпоширеніших захворювань у світі. Дата обрана не випадково, адже 14 листопада день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсуліну, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей. Всесвітній день боротьби з захворюванням на цукровий діабет відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/61/225.

 

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості населення про діабет, а саме не тільки про кількість хворих, а і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби. Так, 12 листопада на кафедрі клінічної імунології, алергології та ендокринології проведено тематичну годину зі студентами 4 курсу 22 групи медичного факультету №2 на тему “Ускладнення діабету – одна з причин високої смертності та інвалідизації серед населення” (доцент кафедри Піддубна А.А.). За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця недуга входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерть. За даними ВООЗ, починаючи з 1980 р. і до теперішнього часу чисельність людей, які хворіють на цукровий діабет збільшилась зі 108 млн. чол. до 422 млн. чол., причому 90% всіх випадків – діабет типу 2. Ускладнення діабету – головні причини високої смертності та інвалідизації серед населення з цією патологією. Досить часто виникає питання: чому ж розвиваються ускладнення і чи можна їх уникнути? Основна причина їх розвитку – це тривале підвищення рівня глюкози в крові (хронічна гіперглікемія). Чому виникає і до чого призводить цей стан? Неувага до своєї хвороби, лінь стосовно свого здоров’я тощо призводять до того, що зниження до нормальних показників в умовах стаціонару (при підборі дози цукрознижувальної терапії) рівень глюкози в крові сприймається нами як належне. І відповідно контроль за нею в крові, а значить і здоров’ям, втрачається. Досягнуту в умовах стаціонару під наглядом фахівців компенсацію вуглеводного обміну необхідно підтримувати самостійно до наступного надходження в стаціонар!         

Найнебезпечнішими ускладненнями цукрового діабету є коми (гіперглікемічна та гіпоглікемічна) – дуже високий ризик летальності. Існують й інші важкі ускладнення захворювання, які виникають з плином часу, поступово погіршують стан хворого і призводять до несприятливих наслідків, а саме: ангіопатії (порушується проникність судин, в результаті чого вони стають ламкими; з’являється схильність до тромбозу і атеросклерозу, що істотно збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань); ретинопатія – ураження сітківки ока, яке поступово призводить до повної втрати зору (для хворого зі «стажем» понад 20 років ризик виникнення ретинопатії наближається до 100%); полінейропатія – втрата чутливості в кінцівках; діабетична стопа – на стопах і нижніх кінцівках хворих з’являються гнійні нариви, відкриті виразки, некротичні (відмерлі) ділянки, що, в кінцевому підсумку, призводить до необхідності ампутації кінцівок; ниркова недостатність.

Для того щоб уникнути ускладнень або зупинити їх розвиток, необхідно нормалізувати рівень глюкози в крові. Багато досліджень довели, що без зниження глюкози до норми неможливо добитися хорошого результату в профілактиці та лікуванні ускладнень, навіть застосовуючи найсучасніші й дорогі препарати і методи. Тоді як на початковій стадії розвитку ускладнень лише стабільна нормалізація глікемії в більшості випадків запобігає їх розвиток. Тому, необхідні регулярні огляди з метою виявлення ускладнень, які тільки починаються. Підступність ускладнень при діабеті полягає в тому, що, оскільки довгий час не виникає жодних хворобливих проявів, людина не знає про небезпеку, що насувається. І чим довше людина не знає про розвиток ускладнення, тим важче лікувати розвинуте ускладнення. Як правило, людина підсвідомо уникає оглядів: «Чим менше знаю, тим менше хвилювань». Однак така «страусина» позиція призводить до небажаних наслідків. Тому особливо важливий правильний психологічний настрій. Потрібно знати, що «поганий» результат вимірювання глюкози в крові або виявлення ускладнень не є приводом для паніки – це лише привід для конструктивних дій.

Для попередження розвитку ускладнень цукрового діабету необхідно постійне лікування і ретельний контроль рівня цукру в крові! Хворі на цукровий діабет обов’язково повинні перебувати на обліку у лікаря-ендокринолога! Самоконтроль і точне виконання рекомендацій лікаря дозволяють уникнути або значно уповільнити розвиток ускладнень захворювання!

Інформацію підготувала доцент Піддубна А.А.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати