• Українська
  • English
Студенти БДМУ обговорили основні аспекти профілактики «хвороб цивілізації»
Студенти БДМУ обговорили основні аспекти профілактики «хвороб цивілізації»

Студенти БДМУ обговорили основні аспекти профілактики «хвороб цивілізації»

«Було б здоров’я, а все решта додасться» – говорить народна мудрість. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає її повсякденне життя, успіхи на професійній ниві, сімейне благополуччя. Щорічно, на початку квітня, в день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, починаючи з 1950 року відзначається Всесвітній день здоров’я.

 

На підтримку всесвітньої акції на кафедрі гігієни та екології керівником студентського наукового гуртка кафедри ст.викл. Кушнір О.В. був організований круглий «Корекція способу життя як невід’ємна складова первинної та вторинної профілактики «хвороб цивілізації»».

У проведенні круглого столу взяли участь викладачі та члени СНТ кафедри, студенти 16 та 17-ї груп ІІІ курсу (спеціальність «Лікувальна справа»). Студенти представили цікаві презентації. Основні положення раціонального харчування нагадали всім присутнім Софія Першута та Аннушка Панчук. Вони також розповіли про основні тенденції, які сьогодні мають місце у харчуванні середньостатистичного українця (зростання калорійності раціону на фоні зменшення енерговитрат, зміни методів технологічної обробки і приготування продуктів харчування, порушення режиму харчування), сучасні погляди науковців щодо корекції «харчової піраміди», розглянули особливості профілактичної спрямованості харчування різних регіонів світу («французький парадокс», середземноморська та скандинавська дієти).

Христина Яцків та Склончак Марина розповіли про основні причини та прояви синдрому хронічної втоми, роль достатньої рухової активності та раціонального харчування у його профілактиці.

Наталя Дебелюк навела цікаві факти щодо поширеності аутизму та можливості використання безглютенової дієти у комплексному лікуванні цієї недуги.

З урахуванням того, що Всесвітній день здоров’я цього року присвячений проблемі депресії, Любомира Горбач та Мирослава Бойчук розповіли про основні причини депресії, харчові чинники, які можуть провокувати дисбаланс нейромедіаторів та особливості корекції харчового раціону при депресивних розладах.

Марія Шкільнюк з гумором розповіла про вплив сміху на організм, перспективи використання сміхотерапії у профілактиці та лікуванні різних захворювань, у тому числі, депресивних станів.

Оксана Гуйван і Тетяна Скидан провели цікаву вікторину, у якій навели цікаві відомості про поширеність депресивних розладів, деякі історичні аспекти їх вивчення та лікування.

Учасники круглого столу взяли активну участь у обговоренні аспектів комплексного підходу щодо профілактики «хвороб цивілізації» та дійшли спільної думки, що лише за умов спільних зусиль суспільства і медичної спільноти, підвищення мотивації населення стосовно збереження власного здоров’я, ця профілактика буде найбільш ефективною.

Матеріал про проведення заходу надала керівник СНТ кафедри гігієни та екології, ст.викладач Кушнір О.В

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати