• Українська
  • English
Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку
Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку

Міжнародний день запобігання уродженим вадам розвитку

За статистикою, біля 90% українських жінок вживають алкоголь, причому одна третина з них зловживає спиртним.

 

Алкоголь є тератогеном – токсичною речовиною, який вражає плід. До числа тих, хто зловживає відносяться також і ті, хто свідомо хоче народити дитину або завагітніти, а також жінки, які готові залишити дитину у випадку вагітності. Безпечне відношення до споживання алкогольних напоїв загрожує розвитком у дітей, які виношуються такими матерями, різноманітних відхилень. Одним з найбільш важких вважається фетальний алкогольний синдром порушень (ФАСП).

Саме цій проблемі був присвячений Круглий стіл зі студентами V-го курсу медичного факультету, проведений у рамках відзначення Міжнародного дня запобігання уродженим вадам розвитку.

ФАСП – відхилення в психофізичному розвитку дитини, причиною яких є вживання жінкою алкоголю до та під час вагітності. Доц. Ластівка Ірина відмітила, що цей синдром є достатньо поширеним в популяції, а найбільш ефективним способом боротьби з цією проблемою є профілактика. ФАС можна попередити на 100%, якщо під час вагітності відмовитися від алкоголю.

За 1999-2016 р. Програмою запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ-мережа, а у 2003-2016 рр. у співпраці із CIFASD (Спільна ініціатива з Дослідження Фетального Алкогольного Спектру Порушень) в Україні проведено низку освітніх заходів для медичних працівників, психологів та широкого загалу з питань діагностики, раннього втручання і запобігання ФАСП. Свої знання і досвід українським фахівцям передали видатні вчені зі США – проф. В.Вертелецький, К.Чамьерс, К.Джонс та ін., які зробили значний внесок у дослідження ФАСП в Україні. Особливий інтерес до цих досліджень пов`язаний із тим, що своєчасне розпізнавання порушень розвитку, спричинених пренатальним впливом алкоголю, сприяє, зокрема, застосуванню спеціальних навчальних програм, які дають шанс дитині досягти кращих результатів у поведінці та розвитку.

Ластівка Ірина ознайомила студентів із основними положеннями про ФАСП (визначення; пренатальний вплив алкоголю та нейророзвиток) та можливостями забезпечити освітні проблеми дитини, які викладені у посібнику для батьків, опікунів та фахівців (вчителів, психологів та лікарів).

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати