• Українська
  • English
Cімейні лікарі БДМУ відвідали науково-практичну конференцію
Cімейні лікарі БДМУ відвідали науково-практичну конференцію

Cімейні лікарі БДМУ відвідали науково-практичну конференцію

У Києві з 30 листопада по 1 грудня відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Невизначеність та доказовість у клінічній практиці та управлінні первинною медичною допомогою».

 

Також відбулося засідання опорної кафедри післядипломної освіти за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина», засідання членів правління Української Асоціації сімейної медицини (УАСМ) і регіональних експертів з первинної медичної допомоги.

У конференції та засіданнях від Буковини взяли участь завідувач кафедри сімейної медицини Буковинського державного медичного університету, професор Лариса Сидорчук, головні лікарі центрів ПМСД Чернівецької області, представник департаменту охорони здоров’я ЧОДА (в.о. заступника директора) Альона Чайковська.

На конференції розглядали новітні технології в охороні здоров’я, у т.ч. ПМСД: програми доказово-обґрунтованих превентивних заходів, зокрема скринінгу, лікарське самоврядування, сучасні аспекти нормативно-правового забезпечення сімейної медицини, як використовувати доказову медицину у своїй практиці, лідерство і проактивність, співпрацю з міжнародними медичними організаціями країн Європейського Союзу з метою гармонізації безперервного професійного розвитку лікарів, правові засади захисту соціальних прав працівників ПМД, інтегроване ведення клінічних ситуацій.

Лікарі мали змогу відвідати лекції міжнародних експертів у галузі сімейної медицини, членів Європейської академії викладачів сімейної медицини та загальної практики (EURACT): професора Майкла Харріса з Великобританії, доктора Міхал Шані з Ізраїля – генерального секретаря Ізраїльської Асоціації Сімейної медицини, яка також є представиком Департаменту засобів і досліджень Ізраїлю.

В рамках конференції проведено низку майстер-класів:

лікар-пацієнт – мистецтво мотиваційного консультування; практичне користування класифікацією ICPC-2; організація ПМСД на рівні громад, ЦПМСД; організація доказового скринінгу; мотиваційний потенціал співробітників (кадрові проблеми, пошук конкурентних переваг, сила стандартів, лояльність пацієнтів); синдром червоної повіки; можливості інгаляційної терапії (користування юлайзером); відпрацьовувались техніки постановки периферичних венозних катетерів, огляду ЛОР органів із застосуванням муляжів, серцево-легеневої реанімації у дорослих, у т.ч. із використанням мішка Амбу, аналізу гематологічних обстежень, ЕКГ-діагностики – реєстрації та аналізу кардіограм, вимірювання внутрішньоочного тиску, тощо.

«Азбука проведення наукових досліджень у галузі сімейної медицини. Курс А»

Напередодні 28-29 листопада професором Медичного університету м. Бас (Великобританія), членом правління Європейської асоціації науковців (EGPRN) Майклом Харрісом та доцентом кафедри терапії та сімейної медицини, директором Науково-тренінгового консультативно-діагностичного Центру сімейної медицині і долікарської допомоги Ужгородського національного університету було організовано сателітний семінар-тренінг «Азбука проведення наукових досліджень у галузі сімейної медицини. Курс А» для молодих вчених англійською мовою.

Окрім того, Маріанною Сем’янів на високому рівні було представлено презентацію на тему: «Публікація (research paper) про дослідження, яка змусила мене змінити мою практику», котру кожен з молодих вчених повинен був підготувати заздалегідь українською та англійською мовами.

Буковинський державний медичний університет представила асистент кафедри сімейної медицини Маріанна Сем’янів. Упродовж двох днів учасниками тренінгу було заслухано лекції, присвячені медичній статистиці та проведенню наукових досліджень у галузі сімейної медицини. Після кожного теоретичного блоку у парах відпрацювано ключові навички: розробка питання для дослідження, вибір найкращої методології для реалізації питання дослідження, розробка рандомізованого контрольованого дослідження, когортного та дослідження «випадок-контроль», а також якісного дослідження.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати