• Українська
  • English
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію «Не дай СНІДу шанс»
Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію «Не дай СНІДу шанс»

Студенти БДМУ провели просвітницьку акцію «Не дай СНІДу шанс»

1 грудня викладачі та студенти Буковинського державного медичного університету провели ряд просвітницько-профілактичних заходів до Дня боротьби зі СНІДом.

Не дай СНІДу шанс

Викладачі кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Оксана Голяр та Юля Бойко разом зі студентами 5 курсу БДМУ провели санітарно-просвітницьку акцію, приурочену до Дня боротьби з глобальною проблемою Віл-інфекції. Під час акції студенти розповідали чернівчанам та гостям міста про небезпеку ВІЛ/СНІДу, шляхи зараження та роздавали інформаційні листівки.

1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу вся світова спільнота щороку 1 грудня відзначає Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом.

Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема. ВІЛ/СНІД – одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці XX сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих.

Проблема в тому, що ми, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо в світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини, і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, жодна акція не обходиться зараз без неї. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була задумана весною 1991 року. Червона стрічка – міжнародний символ боротьби зі СНІДом, який використовують як логотип і ВООЗ, і агентства ООН і незлічена кількість добродійних фондів. Автором є американський художник-сюрреаліст Франк Мур, який прожив з ВІЛ-інфекцією 20 років і помер у 2002 р. внаслідок лімфоми.

«СНІД може торкнутися кожного»

Асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Соколенко Максим разом із студентами кураторської групи організували та провели просвітницьку акцію «СНІД може торкнутися кожного».

Максим Олександрович прочитав лекцію студентам кураторської групи (медичний факультет №1, 3 курс, група №32) присвячену Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом, в якій особливу увагу приділив сучасній епідеміологічній ситуації поширення ВІЛ-інфекції на Буковині, механізмам інфікування, основним клінічним проявам, методам лабораторної діагностики та принципам призначення високоактивної антиретровірусної терапії.

Після лекії викладач зі студентами на вулицях нашого міста роздавали тематичні флаєри з необхідною інформацією про ВІЛ-інфекцію та СНІД. Даруючи флаєр, розповідали перехожим про сучасний стан поширення епідемії ВІЛ-інфекції у Чернівецькій області, надавали цікаву та пізнавальну інформацію про можливі шляхи інфікування ВІЛ, методи та правила профілактики зараження, основи правильної та вчасної лабораторної діагностики. Велике значення приділено формуванню толерантного відношення до ВІЛ-інфікованих людей, адже вони є повноцінними членами нашого суспільства! Люди були зацікавлені та активно брали участь в обговоренні даної теми, висловлювали слова підтримки та бажання допомогти у подоланні поширення епідемії ВІЛ-інфекції.

Дана акція була проведена з ініціативи та всебічного сприяння декана медичного факультету №1 проф. Василя Москалюка.

Анкетування чернівчан до Дня боротьби зі СНІДом

Асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Андрущак Маргарита та студенти 5-го курсу провели анкетування серед пацієнтів та відвідувачів ЧОКЛ.

Всі бажаючі відповідали на запитання щодо ВІЛ-інфекції, а саме її виникнення, можливих шляхів передачі, перших клінічних симптомів, профілактики, та відповідали на запитання як уберегтися, та в які лікувальні заклади потрібно звернутися для того, щоб взнати свій ВІЛ-статус, та при необхідності отримати відповідну медичну допомогу.

Проаналізувавши відповіді опитаних підвели підсумок, що більшість опитаних володіє достовірною інформацією про цю недугу, але є і такі для яких ВІЛ-інфекція залишається незнаною. Також обговорили питання формування толерантного відношення до ВІЛ-позитивних людей, як до повноцінних членів нашого соціуму.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати