• Українська
  • English
На базі БДМУ відбулося робоче засідання вузів-партнерів за грантовим проектом Європейського Союзу
На базі БДМУ відбулося робоче засідання вузів-партнерів за грантовим проектом Європейського Союзу

На базі БДМУ відбулося робоче засідання вузів-партнерів за грантовим проектом Європейського Союзу

Упродовж 10-12 травня на базі Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет» відбулося робоче засідання за грантовим проектом ЄС ЕАСЕА Еразмус+ TAME (Training against medical error – Навчання щодо уникнення медичних помилок).

 

Це вперше в Україні на базі медичного університету проходив мітинг у рамках освітніх проектів напрямку ЕАСЕА Еразмус+ КА2, що відмітили фахівці Національного Еразмус-офісу України, які висвітили основні проблеми ведення освітніх грантових проектів та актуальність їх подальшого впровадження.

Згідно порядку денного засідання представники 7 країн світу обговорювали питання щодо виконання робочого плану і менеджменту проекту, було проведено тренінги зі створення та модифікації віртуальних пацієнтів за методикою проблемно-орієнтованого навчання.

Довідка

Проект розпочався після схвалення Єврокомісією у липні 2015 р. (загалом термін проекту з жовтня 2015 р. по жовтень 2018 р.).

Партнери по проекту – Університет святого Джорджа (Лондон, Великобританія), Каролінський університет (Швеція), Масарика університет (Чеська республіка), Університет Арістотеля (Салоніки, Греція), Карагандинський державний медичний університет (Казахстан), медичний університет Астани (Казахстан), медичний університет медицини і фармації Хуе (В’єтнам), Ханойський медичний університет (В’єтнам), Запорізький державний медичний університет (Україна) і Буковинський державний медичний університет (Україна).

Вищий державний навчальний заклад «Буковинський державний медичний університет» представляє по цьому проекту кафедра педіатрії та дитячих інфекційних хвороб (зав. проф. Колоскова О.К.).

Мета проекту – впровадження інноваційних навчальних стратегій в медичній освіті в країнах-партнерах – модернізація медичних навчальних програм шляхом використання інтерактивних форм та методу «навчання на медичних помилках».

Національна мета проекту:

розробка методики навчання на «Віртуальних Пацієнтах» з метою уникнення найбільш поширених медичних помилок під час лікування;

використання знань та досвіду впровадження нових методик навчання у викладанні педіатрії та створенні нових навчальних матеріалів;

використання накопиченого досвіду в експериментальному дослідженні для того, щоб створити аналогічні ресурси в різних медичних областях кожного закладу;

внесення змін до національної системи охорони здоров’я задля покращення методики навчання;

розвиток та використання мережі медичних центрів у створенні та розповсюдженні багатомовних та багатокультурних навчальних ресурсів для запобігання медичних помилок.

Станом на травень 2017 р. 11 викладачів кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ пройшли тренінги з методології проблемно-орієнтованого навчання, проведені практичні заняття зі студентами за методологією проблемно-орієнтованого навчання шляхом розбору реальних педіатричних ситуацій на віртуальних пацієнтах.

У БДМУ за цією методикою навчався 6 курс «Лікувальна справа», інші вузи (Україна – Запорізький державний медичний університет, Казахстан – Карагандинський державний медичний університет, медичний університет Астани, В’єтнам – медичний університет медицини і фармації Хуе, Ханойський медичний університет) проводили заняття у студентів 4 або 5 курсу. В Казахстані 5-річне додипломне навчання.

На думку студентів БДМУ, які навчалися за методикою проблемно-орієнтованого навчання дана методика:

допомагає бачити і усвідомлювати наслідки своїх рішень (60%);

активно занурює в діагностичний і лікувальний процес (53,3%);

стимулює інтерес до самостійного вивчення матеріалу (45%);

допомагає набути навички щодо прийняття самостійних рішень (38,4%).

Матеріал підготувала: доцент кафедри педіатрії та дитячих інфекційних хвороб Білоус Тетяна

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати