• Українська
  • English
Спеціальність “Клінічна фармація”: підготовка і перспективи працевлаштування
Спеціальність “Клінічна фармація”: підготовка і перспективи працевлаштування

Спеціальність “Клінічна фармація”: підготовка і перспективи працевлаштування

СПЕЦІАЛЬНІСТЬ “КЛІНІЧНА ФАРМАЦІЯ”. У сучасних умовах постійного зростання на фармацевтичному ринку кількості імпортних та вітчизняних препаратів, у яких лікарю нелегко розібратися, поява спеціальності “Клінічна фармація” є обґрунтованою і доцільною.

Провізор клінічний добре обізнаний із дисциплінами як фармацевтичного, так і клінічного профілю, розуміє і лікаря, і хворого, виступає посередником між ними. Співпраця лікаря з провізором клінічним покращує ефективність лікування. Лікарі діляться своїм багаторічним клінічним досвідом, а провізори клінічні надають інформацію про нові лікарські препарати у порівнянні з відомими, беруть участь у впровадженні формулярної системи в лікувально-профілактичному закладі, разом із лікарем прогнозують можливу побічну дію ліків, особливо, при їх сумісному застосуванні, рекомендують засоби корекції побічних ефектів.

Питанню підготовки і працевлаштування провізорів клінічних була присвячена кураторська година, проведена 17 квітня куратором 1 групи 4 курсу спеціальності “Клінічна фармація” доцентом Інною Кишкан, на якій була присутня відповідальний куратор фармацевтичного факультету доцент Людмила Філіпова.

На зустріч із студентами для ознайомлення із перспективами працевлаштування фахівців спеціальності “Клінічна фармація” було запрошено начальника відділу фармацевтичного супроводу ОКУ “Центр” Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА в Чернівецькій області Гельфана Акжигітова.

Враховуючи можливості Буковинського державного медичного університету й потреби регіону у фахівцях нової генерації вслід за впровадженням спеціальності “Клінічна фармація” на Буковині з 2001 року здійснюється підготовка провізорів клінічних, – розповідає доцент Інна Кишкан. Студенти цієї спеціальності поряд із фармацевтичними дисциплінами вивчають і клінічні (основи клінічної медицини, фармакотерапія, клінічна фармакологія, фармацевтична опіка й інші), проходять навчально-виробничі практики в аптечних та лікувальних установах і по завершенню п?ятирічного навчання отримують кваліфікацію “Провізор клінічний ”.

За період підготовки провізорів клінічних інтернатуру з клінічної фармації пройшли 320 випускників, які працюють за спеціальністю.

За період з 2006 (1-й випуск) по 2012 роки в БДМУ відбулося 7 випусків фахівців за спеціальністю “Клінічна фармація” ОКР “спеціаліст” і диплом провізора клінічного отримали 392 випускники. Випускники спеціальності “Клінічна фармація” на факультеті післядипломної підготовки БДМУ мають можливість навчатися в інтернатурі за фахом. За період підготовки провізорів клінічних інтернатуру з клінічної фармації пройшли 320 випускників, які працюють за спеціальністю. А це і аптечні установи, і заклади охорони здоров?я, представництво фармацевтичних фірм. Кращі випускники спеціальності “Клінічна фармація” проводять наукові дослідження, виконують дисертаційні роботи, склали кістяк новоствореної в БДМУ кафедри фармації, де працюють викладачами. Робота провізора клінічного вкрай потрібна в країні, цікава й водночас досить відповідальна, вимагає ґрунтовних знань, умінь та практичних навичок і потребує постійного самовдосконалення фахового рівня.

Згідно Наказу МОЗ України від 31.10.2011 № 723 “Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами” клінічні провізори можуть працювати в аптечній мережі уже на законній підставі, як зазначив провізор вищої категорії Гельфан Акжигітов, де вони проводять фармацевтичну опіку пацієнтів і лікарів при відпуску як рецептурних, так і безрецептурних ліків, здійснюють генеричну заміну, враховуючи матеріальні можливості хворих. Керівники аптечних закладів Буковини відмічають хорошу підготовку провізорів клінічних, особливо, у питаннях раціональної та безпечної фармакотерапії.

Щоб отримати кваліфіковану консультацію, підібрати найбільш ефективний, безпечний та економічно доступний безрецептурний лікарський препарат хворі частіше звертаються саме у ті аптеки, де працює провізор клінічний.

Також випускники спеціальності “Клінічна фармація” можуть реалізувати свої знання у клініко-біохімічних лабораторіях на посаді клінічного провізора-лаборанта, у науково-дослідних установах медичного та фармацевтичного профілю проводячи доклінічні дослідження та клінічну апробацію лікарських засобів, у сфері фармацевтичного бізнесу (медичний представник фармацевтичних компаній, реклама, маркетинг, фармакоекономічні дослідження тощо). На завершення Гельфан Назарович зазначив, що співпраця практичної фармації та медицини з профільними кафедрами БДМУ сприяє покращанню підготовки висококваліфікованих і конкурентоспроможних провізорів клінічних та якості життя населення, і побажав майбутнім випускникам успішної професійної діяльності.

Гельфан Акжигітов дав вичерпні відповіді на запитання студентів. Після чого виступила Катерина Віщук, випускниця фармацевтичного факультету, яка зазначила, що зустріч була продуктивною, оскільки почута інформація дає стимул і бажання рухатись далі. Окрім того, радує можливість роботи за кордоном, бо, як зазначалося на Національному конгресі “Клінічна фармація: 20 років в Україні”, який нещодавно відбувся в Харкові, українські провізори клінічні – це втілення тих спеціалістів, які потрібні Європі.

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати