• Українська
  • English
Без історії немає майбутнього…
Без історії немає майбутнього…

Без історії немає майбутнього…

МУЗЕЇ БДМУ. 18 травня – Міжнародний день музеїв. Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами.

Історико – медичний музей БДМУ.

Історико-медичний музей Буковинського державного медичного університету був заснований у 1968 році та розпочинав свою роботу з невеликої експозиції, присвяченої 25-річчю діяльності Чернівецького державного медичного інституту. Експозиція розташовувалась у малій конференц-залі адміністративно-навчального корпусу та працювала на громадських засадах. У 1987 році музей поновлює роботу уже як штатний підрозділ медінституту, а в 1992 році для розміщення закладу була виділена спеціальна зала в реконструйованому корпусі кафедри медичної біології та генетики.

На сьогоднішній день музей має 5 експозиційних залів, з 2002 року включений до членства Європейської асоціації музеїв історії медицини та фармації.

Щорічно заклад відвідують понад 5 000 осіб – студенти, школярі, гості університету, учасники наукових конференцій, випускники університету під час своїх зустрічей, мешканці та гості міста.

Основний фонд музейної колекції складають понад 1100 оригінальних пам’яток з історії Буковинського державного медичного університету та його видатних науковців і випускників, історії медицини та фармації Буковини і України, історії та культури Буковинського краю.

Науково-допоміжний фонд включає понад 1500 одиниць скульптурних, речових, письмових, відео-, фото- та натуральних предметів, приладів, апаратів, муляжів, репродукцій, вишиванок тощо.

Один із залів музею виділений для експозиції про історію медсестринства та милосердя в Україні і на Буковині. У представлених документах, фотографіях, портретах висвітлені етапи зародження і розвиток медсестринської справи в Україні та на Буковині, роль милосердя в медицині.

Експозиція про науково-дослідницьку діяльність співробітників та студентів університету та його наукові зв’язки із зарубіжжям містить широко відомі в Україні та за її межами наукові праці, прилади, інструменти, цікаві фотографії, документи, які розкривають зв’язки БДМУ та її науковців із зарубіжжям.

Розміщена в окремій залі експозиція про спорт, художню самодіяльність, побут, дозвілля студентів та професорсько-викладацького персоналу включає цікаві фотодокументи, кубки, грамоти, почесні знаки і нагороди спортсменів і колективів художньої самодіяльності студентів та співробітників.

Анатомічний музей БДМУ

З осені 1946 року на базі Чернівецького державного медичного університету розпочато інтенсивне формування анатомічного музею кафедри анатомії, який складався з п’яти відділів.

За короткий період часу викладачі кафедри та студенти анатомічного гуртка виготовили 36 нових препаратів з таких розділів анатомії, як артросиндесмологія і міологія. Офіційно анатомічний музей на кафедрі анатомії людини був відкритий 28 квітня 1949 року.

В анатомічному музеї кафедри анатомії людини імені М.Г. Туркевича студенти мають можливість у позааудиторний час самостійно вивчати особливості будови людського тіла, порівнюючи зображення в атласах і підручниках із реальним розташуванням органів, м’язів, судин і нервів. Анатомічний музей зі своїми численними експонатами, а також поясненням викладача сприяє тому, щоб студенти придбали якомога більше зорових вражень. Анатомічний музей на кафедрі – це саме те місце, де зароджується наукова думка. Слід зазначити, що вже одне оточення в анатомічному музеї створює у робочий настрій.

Музей патології людини

Ось уже десятки років силами колективу кафедри патоморфології формується музей патології людини. Щорічно музей відвідують абітурієнти, учні шкіл нашого міста й області, а такожй інших областей України, студенти медичних коледжів.

Ті хто відвідує музей отримують надзвичайне задоволення від експозицій. Музей кафедри патоморфології естетично оформлений так, що незважаючи на зміну часу і певних засад, сюди хочеться приходити. Окрім того слід зауважити, що музей патоморфології – це цінні пізнання життя.

Матеріал підготував: Олександр Петришен, асистент кафедри гістології, цитології та ембріології

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати