• Українська
  • English
Знижуємо ризики інфікуватися різними респіраторними вірусами

Знижуємо ризики інфікуватися різними респіраторними вірусами

За вікном – осінь, далі – зима, і численні респіраторні віруси мають «ексклюзивні» кліматичні умови: вже розпочався сезон різноманітних гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Коронавіруси, як і віруси грипу, парагрипу та інші відомі як збудники гострих респіраторних захворювань.

У минулому окремі види коронавірусів викликали SARS (тяжкий гострий респіраторний синдром) у 2002-2003 рр. і MERS (Близько-Східний респіраторний синдром) у 2012 р. Новий коронавірус SARS-CoV2, що викликає інфекційне захворювання під назвою COVID-19, високо ймовірно, виник в результаті мутації за участю кажанів, змій і панголінів, що призвело до можливості передачі вірусу від людини до людини.

Відомо, що коронавіруси передаються від хворої людини до здорової з крапельками слизу, виділень з дихальних шляхів (повітряний, аерозольний шляхи) та через забруднені руки, слизову оболонку рота, носу й очей (контактний шлях), існують докази щодо фекально-орального механізму зараження. За останніми даними, не виключають статевий шлях передачі SARS-CoV2 (прямий контакт слизових оболонок геніталій).

Віруси грипу – передаються повітряно-краплинним (аерозольним) шляхом, можуть заражатися члени родини і мешканці одного приміщення, співробітники одного колективу тощо.

Аденовіруси – традиційно повітряно-крапельним механізмом, а також контактним і фекально-оральним шляхами (з брудними руками від людини до людини через фактори передачі – предмети довкілля, в побуті, в організованих колективах шкіл, садків, кампусів тощо).

Отож, знизити біоризики можна, якщо:

  1. Пам’ятати про фізичні властивості інфікованого вірусами аерозолю «дрейфувати» в повітрі навколо особи з респіраторними ознаками, а значить – постійно серед людей носити як мінімум хірургічну маску, яка не є вологопроникною як тканинні «модні», кольорові, дизайнерські чи саморобні. Респіратори є кращим рішенням. Замінюємо відповідно до інструкцій залежно від класу респіратора.
  2. При цьому – в хірургічній масці/респіраторі продовжувати дотримуватися соціальної дистанції не менше 2 м. Один хворий чи носій вірусу  може заразити до 3 людей (в середньому).
  3. Тримати руки максимально чистими і продезінфікованими, перебувати в провітрених і продезінфікованих приміщеннях (у хворих та навіть асимптомних і пре-симптомних носіїв виділення вірусу з сечею і фекаліями триває більше, ніж з секретом верхніх дихальних шляхів, тому у громадських місцях, вбиральнях рекомендують профілактичну дезінфекцію 60-70% етиловмісними, сучасними хлорвмісними розчинами тощо).
  4. Сбалансовано повноцінно харчуватися і висипатися, перебувати в стані психо-емоційної рівноваги і душевної гармонії, за потреби – вживати додатково вітамін С, адаптогени, трав’яні відвари, настої, чаї та інші традиційні і нетрадиційні заходи, які були дієвими саме для Вас в минулому восени та взимку, коли Ви не хворіли на застуди.
  5. Розглянути зі своїм сімейним лікарем доцільність вакцинації від грипу як засобу специфічної імунопрофілактики: ДжіСіФлю (Корея), «Ваксигрип Тетра» (Франція) та інші, доступні в аптечній мережі. Від інших респіраторних вірусів доступних вакцин в Україні немає.

Матеріал підготувала: доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб А.С. Сидорчук

 

Корисно знати