• Українська
  • English
«Пляшковий» карієс: міфи та реальність

«Пляшковий» карієс: міфи та реальність

Що таке «пляшковий» карієс?

Під терміном «пляшковий» карієс розуміють каріозне ураження зубів у ранньому віці. Назвою підкреслюють вплив неправильного режиму харчування на здоров’я порожнини рота, у народі його ще називають «кефірним», «молочним», «сосочним», «ясельним» або  «циркулярним. Хвороба може виникати в дітей у віці від 1 до 3 років. Але бувають випадки коли розвивається навіть у 6 – 7 місяців – відразу після прорізування різців.  «Пляшковий» карієс — це поширене і швидко прогресуюче захворювання, яке не можна пускати на самоплив.

Причини «пляшкового» карієсу у дітей

Часто можна зустріти думку в інтернеті або рекомендації з приводу того, що чистити зуби потрібно починати, коли прорізуються всі молочні одиниці. Це такий же міф, як і те, що молочні зуби не потрібно лікувати, бо вони не болять.

За розвиток карієсу у дітей молодшого віку відповідають такі чинники:

  1. Погана гігієна порожнини рота.Залишки їжі, молока на зубах та яснах дитини провокують розмноження патогенних мікроорганізмів;
  2. Занадто часте, ненормоване грудне вигодовування, часті нічні годування та вживання малюком карієсогенних продуктів;
  3. Нестача мікроелементів в організмі.Запорукою формування стійкої до карієсу емалі є оптимальне надходження в організм основних компонентів — кальцію, фтору і фосфору — в період розвитку зубів. Краще, якщо вони надходять в організм з продуктів харчування, ще в період вагітності матері, потім з грудним молоком;
  4. Знижений імунітет, вроджені патології.

Симптоми

До найбільш поширених перших симптомів відноситься поява білуватих крейдоподібних плям, які потім темніють до жовтого чи  коричневого кольору. Коли захворювання прогресує, зуби стають чутливими, з’являються порожнини.

Можливі ускладнення

Головний міф, який існує донині — молочні зуби лікувати необов’язково, адже вони тимчасові і випадуть. Що відбувається, якщо циркулярний карієс дійсно не лікувати?
Каріозні процеси посилюються, переходячи до пульпи зубів. Небезпека полягає в тому, що запалення в тимчасових зубах може швидко перейти на зачатки постійних.
Уражені зубки не завжди можна врятувати, іноді лікарі змушені їх видаляти.

Як лікують «пляшковий» карієс у дитини

Залежно від ступеня ураження зубів, дитячі стоматологи можуть запропонувати кілька варіантів лікування.

  • Ремінералізація емалі. Найпростіший та безболісний метод лікування може застосовуватися на самій ранній стадії хвороби. Після зняття зубного нальоту, на зуби дитини наносять спеціальний фторуючий склад.
  • Пломбування. У випадках, коли вже утворилася порожнина в твердих тканинах зуба, її необхідно відпрепарувати за допомогою бору та відновити фотокомпозитною реставрацією..
  • Коронки на молочні зуби. У випадках сильного руйнування зуба, більше ніж на 50%, після видалення нерва внаслідок ускладнень, відновити зубки можна за допомогою дитячих коронок.

Профілактика

Остаточна мінералізація емалі постійних і молочних зубів відбувається в порожнині рота протягом деякого часу після їх прорізування, тому в цей період важлива не тільки хороша гігієна, а і якісна профілактика.

  • Доглядати за порожниною рота необхідно починати з появою першого молочного зуба і продовжувати все життя;
  • Дітям під час їжі рекомендується вживати тверду їжу. Наприклад такі продукти, як морква або яблуко. Вони механічно дуже добре знімають наліт з зубів і залишки м’якої їжі;
  • Регулярне відвідування стоматолога, мінімум 2 рази на рік, а для дітей краще раз в 3-4 місяці;
  • У віці після 6-8 місяців бажано зменшити кількість нічних годувань;
  • Батькам необхідно стежити за дотриманням режиму харчування і споживанням вуглеводів дитиною.;
  • Не дозволяйте дитині постійно ходити з кухлем або пляшкою з чимось солодким протягом дня. Пошкодження зубів мають прямий зв’язок з кількістю контактів солодких речовин з ними.

Корисно знати