• Українська
  • English
Святвечір та традиції цього вечора

Святвечір та традиції цього вечора

Святвечір або Святий Вечір – традиційна святкова вечеря напередодні Різдва Христового. Віряни, які зустрічають Різдво по григоріанському календарю, сідають за стіл 24 грудня, а християни східного обряду – 6 січня.

Святий Вечір – напередодні Різдва і є останнім днем ​​посту. Святвечору передував ретельний період підготовки. Головна роль у цій справі, відводилася господиням. На Святий Вечір заведено готувати 12 страв (за кількістю апостолів та місяців у році), але всі вони повинні бути приготовлені без молока, масла, сметани і яєць, тобто пісні страви.

Бажано, щоб у Святий Вечір вечеря починалася з внесення в будинок снопа пшениці або жита. Цей сніп називають ще дідухом, колядою або дідом, і він уособлює добробут сім’ї. Сніп ставлять в кутку столу зі стравами.

За стіл  сідають тільки з появою першої зірки на небі. По можливості вся родина у Святвечір збирається за столом. На столі  обов’язково повинна бути свічка, і її запалювати повинен господар будинку. Перед тим, як почати вечеряти, необхідно прочитати молитву «Отче наш». Обов’язково спробувати трохи від кожної з 12 страв, а ось сильно наїдатися і з’їдати страви цілком не можна, щоб не був «порожнім» весь рік.

У Святий Вечір на столі обов’язково має бути кутя. Також прийнято кутю відносити своїм хрещеним батькам в цей вечір. Хрещені у відповідь на принесену кутю або, як це ще називають, вечерю, зазвичай дарують подарунки, гроші чи частування у відповідь.

Під час вечері заборонено багато і голосно розмовляти, а також виходити з-за столу і особливо з дому, щоб не впустити нечисту силу в дім. Страви не можна запивати водою, а тільки узваром.

Також є звичай у Святвечір ділитися просвирою, або скибочками хліба з медом. Господар повинен обійти кожного члена сім’ї і пригостити його, сказавши побажання від себе конкретно кожному родичу.

Неодруженим парубкам і незаміжнім дівчатам не можна сідати на кут стола, а то залишаться без пари.

Цього вечора також прийнято поминати всю покійну рідню.

Оскільки вважається, що в Святий Вечір кожна тварина може розмовляти з Богом, то господарі повинні обійти все своє господарство (собак, котів, коней, корів, свиней тощо). Необхідно подякувати кожній тварині та пригостити чимось смачним, щоб при розмові з Богом тварина відповіла, що їй добре живеться у цього господаря.

Також серед звичаїв і традицій на Різдво прийнято колядувати.

Що не можна робити в день на Святу вечерю?

–         Не можна спізнюватися на вечерю, інакше рік проведете далеко від домівки.

–         Не можна лаятися, лихословити, засуджувати когось.

–         Не можна прибирати, бо весь рік у домі будуть виникати сварки.

А взагалі,у кожному українському регіоні, впродовж років складалися свої  «святвечірівські» традиції.

Отож, нехай на Святвечір Ваша родина збереться разом за одним столом, а дім сповниться особливою теплотою, любов’ю та радістю! Бажаємо Вам та Вашим рідним миру, міцного здоров’я, віри та надії, сили духу та чистоти душі!

Зі Святим вечором!

Ксенія СЛОБОДЯН – доц. кафедри  патологічної фізіології БДМУ

Марія МОТРУК – викладач коледжу БДМУ

Корисно знати