• Українська
  • English
Зберігання лікарської таємниці –  обов’язок  кожного медика

Зберігання лікарської таємниці –  обов’язок  кожного медика

«Про що б під час лікування і також без лікування, я не побачив або не почув

щодо життя людей із того, що не потрібно розголошувати,

я промовчу про те, вважаючи подібні речі за таємницю»

Гіппократ

 

 Лікарська таємниця – відоме поняття з давніх часів. Ключовим моментом у розвитку лікарської таємниці стала присяга Гіппократа про яку нам стало відомо з його праці під назвою «Клятва». З історії медицини, відомо, що поняття «лікарська таємниця» зародилося ще в Стародавній Індії де наводилися афоризми про особливі довірчі стосунки лікаря й пацієнта: «Можна боятися брата, матері, друга, але лікаря – ніколи!»

У сучасному суспільстві особливої уваги набуває питання щодо забезпечення та захисту прав, свобод і законних інтересів людини та громадянина в медичній сфері, де збереження лікарської таємниці як конфіденційної інформації з обмеженим доступом є одним з ключових питань медичної етики, деонтології й медичного права. Коли йдеться про взаємодію медицини й права, практично завжди одним із ключових питань є лікарська таємниця. На сьогодні пацієнт має право знати все про свою хворобу, її лікування та про ймовірні ризики. Тому медична таємниця це передусім збереження відомостей про лікування конкретного пацієнта від інших людей. Стаття 286 Цивільного кодексу України визначає поняття «лікарська таємниця» як:  таємницю про стан здоров’я громадянина; факт звернення за медичною допомогою; діагноз; інші відомості з медичного обстеження особи. 

Відомості, що становлять лікарську таємницю, можна поділити на два види: медичні; інформація про особисте і сімейне життя хворого, отримана в процесі виконання медичних обов’язків. Предметом правопорушення, відповідно, є інформація про: хворобу; медичне обстеження; огляд та їх результати; інтимну і сімейну сторони життя громадянина.

Розголошення лікарської таємниці виражається в незаконному повідомленні іншій особі чи особам цієї інформації. Вона може передаватися в розмові, у тому числі телефонній, у листах, доповідях, виступах, лекціях, по телебаченню, радіо або в періодичній пресі. Розголошення може мати місце і при наданні можливості стороннім особам ознайомитися з лікарською таємницею. Особа має усвідомлювати, що інформація, яку вона розголошує, є лікарською таємницею, і вона не має права її розголошувати, розуміти протиправність свого діяння і бажати або свідомо допускати її розголошення.

Право на правдиву і повну інформацію про стан свого здоров’я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються її здоров’я, має повнолітня фізична особа; батьки (усиновлювачі), опікун, піклувальник мають право на інформацію про стан здоров’я дитини або підопічного.

Медична етика формує у кожного медичного працівника глибоку особисту відповідальність за якісне виконання свого професійного обов’язку перед пацієнтами та всім світовим співтовариством. Ці вимоги закріпилися в деонтології як у вченні про лікарський обов’язок, моральний закон. У діяльності досвідченого фахівця-медика морально-етичні принципи повинні втілитись у сукупність конкретних поведінкових норм, сумлінне виконання яких буде для нього і професійним обов`язком, і справою його професійної честі та гідності.

 Лікар будь-якої спеціальності, як й інші особи, які беруть  участь у наданні медичної допомоги, зобов’язаний  зберігати лікарську таємницю навіть після смерті пацієнта, як і факт звернення за  медичною  допомогою, за відсутності іншого розпорядження хворого, або якщо це захворювання не загрожує його близьким і суспільству. Отож, сьогодення покладає велику відповідальність на сучасних лікарів,  які, керуючись багатовіковим досвідом збереження інформації про пацієнта, зміцнюють фундамент захисту прав людини та громадянина в Україні.

 

 

Матеріал підготувала асистент кафедри медичної біології та генетики

Катерина ТИМЧУК

 

Корисно знати