• Українська
  • English
14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом
14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

ХВОРОБА СТОЛІТТЯ. Сьогодні Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом. За даними ВООЗ, нині 347 млн. людей хворіють на діабет. Ця хвороба поступово та непомітно погіршує якість життя, темпи її поширення незмінно прискорюються. Дане захворювання стоїть на третьому місці серед безпосередніх причин смерті після серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Дана недуга впливає на різні системи органів, викликаючи небажані ускладнення. Так порушення у нервовій системі супроводжуються  зменшенням чутливості кінцівок, постійним нестерпним болем по ходу нервів, паралічами, порушення діяльності шлунково-кишкового тракту та вищої нервової діяльності.

Від діабету страждають нирки (з’являється хронічна ниркова недостатність, гіпертонія), очі (погіршення зору, катаракта, відшарування сітківки) та нижні кінцівки (діабетична стопа, гангрена нижніх кінцівок). Варто також згадати погіршення стану серцево-судинної системи, наслідком чого є інсульти та інфаркти.

Щосім секунд у світі діагностуються два нові випадки діабету і одна людина помирає через його ускладнення.

Уперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі. Завдячуючи діяльності ІDF Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом сьогодні охоплює мільйони людей по всьому світу і об’єднує діабетичні громади 145 країн з благородною метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення.

Цей день – це день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям, хворим на діабет.

Статистика

ВООЗ називає цукровий діабет неінфекційною пандемією, адже поширеність діабету за останні 20 років значно зросла і до 2020 року прогнозується 350-380 млн. хворих. Це майже кожна дванадцята людина планети. В Україні сьогодні на обліку зареєстровано 1 млн. 300 тис. хворих на цукровий діабет і з них 180 тис. осіб, які потребують інсуліноретапії. За офіційними даними, в нашій країні, кожен п’ятдесятий має діабет, і кожен двохсотий залежить від інсуліну.

Що таке діабет?

Діабет – порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Чому це відбувається? У чому причина діабету?

На жаль, однозначних відповідей на ці питання не існує. Але безумовно існує ряд чинників, які сприяють появі цукрового діабету.

На першому місці слід вказати спадкову схильність. Ризик захворіти на цукровий діабет зростає, якщо у вашій родині хтось хворіє або хворів на цукровий діабет – один з ваших батьків, брат чи сестра. Є спостереження, що діабет першого типу успадковується з вірогідністю 3-7% по лінії матері з імовірністю 10% по лінії батька. Якщо ж хворіють обоє батьків, ризик захворювання зростає в кілька разів і становить до 70%. Діабет другого типу успадковується з вірогідністю 80% як по материнській, так і по батьківській лінії, а якщо на інсулінонезалежний цукровий діабет хворіють обоє батьків, ймовірність його прояви у дітей наближається до 100%. Спадкову схильність необхідно враховувати в багатьох життєвих ситуаціях, — наприклад, при вступі в шлюб і при плануванні сім’ї.

Друга за значущістю причина діабету – ожиріння. Цей чинник, на щастя, може бути нейтралізований, якщо людина, усвідомлюючи всю міру небезпеки, буде посилено боротися з надмірною вагою і переможе у цій боротьбі. Не слід забувати і про те, що кількість хворих на цукровий діабет росте, і діабет справедливо відносять до хвороб цивілізації, тобто причиною діабету в багатьох випадках є надлишкова, багата легкозасвоюваними вуглеводами, “цивілізована” їжа.

Третя причина – деякі захворювання, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин. Це хвороби підшлункової залози – панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції. Провокуючим чинником у цьому випадку може бути і травма.

Четверта причина – різноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип). Ці інфекції відіграють роль пускового механізму, який як би запускає хворобу. Ясно, що для більшості людей грип не стане початком діабету. Але якщо дана людина має інші чинники ризику, то для неї і грип становить загрозу. Людина, в роду якого не було діабетиків, може багаторазово перенести грип та інші інфекційні захворювання – і при цьому ймовірність розвитку діабету у нього значно менше, ніж у особи із спадковою схильністю до діабету. Отже комбінація чинників ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.

На п’ятому місці варто виділити стрес як сприяючий чинник. Особливо слід уникати нервового й емоційного перенапруження особам з обтяженою спадковістю та які мають надлишкову вагу.

Виявленні групи ризику дозволяють вже сьогодні попередити їх хворобу. Поєднання декількох чинників ризику підвищує ймовірність захворювання на діабет: для хворого ожирінням, який часто страждає від вірусних інфекцій – грипу та ін., ця ймовірність приблизно така ж, як для людей з обтяженою спадковістю. Таким чином, усі люди, що входять до групи ризику, повинні пильнувати своє здоров’я. Їм рекомендовано періодично проводити пробу з навантаженням глюкозою. Для раннього виявлення цукрового діабету і порушення вуглеводного обміну останнім часом проводиться визначення глікозильованого гемоглобіну, підвищений рівень якого достовірно вказує (більш точно, ніж проба з навантаженням глюкозою) на порушення вуглеводного обміну.

Статистика захворювання дітей

Серед причин бурхливого зростання захворюваності в молодшій віковій групі (за останні п’ять років кількість хворих на діабет малюків до шести років збільшилася майже в півтора рази) фахівці називають нездорові харчові продукти і шкідливі речовини, що потрапляють в організм разом з цими продуктами (пестициди, гербіциди тощо); вірусні захворювання, здатні вражати підшлункову залозу; генетичну схильність. Однією з головних причин зростання захворюваності в підлітковій віковій групі є гіподинамія. Мала рухливість разом з нездоровим харчуванням і захопленням солодкими напоями — основна причина діабету у дітей від 14 років.

Головний позаштатний дитячий ендокринолог Тамара Крецу зазначає, що в Чернівецькій області нараховується 156 дітей (60% із який – діти до 14 років), хворих на цукровий діабет 1 та 2 типу. За 9 міс. поточного року вперше виявлено цукровий діабет 1 типу в 18 дітей. Усі діти області забезпечені інсулінами та засобами для самоконтролю цукрового діабету (глюкометрами та тест-смужками).

До Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом в Обласній дитячій клінічній лікарні м. Чернівці вже який рік поспіль проводяться урочисте святкове дійство для дітей. Діти, які знаходяться зараз на стаціонарному лікуванні разом із лікарем-психологом Хорошаліною З.С. розіграли виставу “Країна глікемія” із багатьма загадками та прислів’ями про цукровий діабет. На святі були присутні співробітники ендокринологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні та кафедри педіатрії та медичної генетики Буковинського державного медичного університету.

Матеріал підготувала: асистент кафедри педіатрії та медичної генетики Мар’яна Ризничук

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати