• Українська
  • English
Голодомор 1932-1933. Трагедія українського народу

Голодомор 1932-1933. Трагедія українського народу

Щороку в четверту суботу листопада в Україні як і у всьому цивілізованому світі відзначається День пам’яті жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років.

25 листопада 2022 року на кафедрі фармації для студентів фармацевтичного факультету Буковинського державного медичного університету відбувся виховний захід-спомин національно-патріотичного характеру, присвячений 90-м роковинам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Метою заходу було згадати зі студентами та викладачами про найбільшу трагедію українського народу, проаналізувати його наслідки для українського народу, вшанувати пам’ять безвинно замучених голодом людей.

З вступним словом до присутніх звернулася асистентка кафедри, головний куратор фармацевтичного факультету Валерія СИДОР, яка зазначила наскільки важливо виховувати у собі повагу до історичного минулого та особистісні риси громадянина України. Для присутніх було продемонстровано історичний анімаційний фільм «Голодний Дух» про події того часу, староста IV курсу – Марта РЯБЧИНСЬКА, розповіла про причини та масштаби Голодомору.

В обговоренні виступила доцентка кафедри Наталія МУЗИКА, яка зазначила, що в ті часи було дуже важко знайти якусь їжу, особливо взимку, люди, які були залучені до заготівлі збіжжя, незважаючи на страх бути убитими, старались будь-яким способом принести додому своїм рідним хоч декілька зернин, які «випадково» причепились до брудних чобіт, щоб родина могла вижити.

Наприкінці заходу виступив завідувач кафедри фармації Олег ГЕРУШ, який зазначив, що Голод був тотальним злом, яке нищило нормальну психіку людини, гасило емоції, досить часто призводило до божевілля і канібалізму. У багатьох споминах жертв голодомору засвідчувалося, що тривале голодування призводило до апатії і деморалізації людської свідомості, відбирало волю і сили до боротьби. Тому ми повинні пам’ятати події тих часів, щоб у майбутньому цього ніколи не допустити.

Завідувач в заключному слові також наголосив, що ми сьогодні вчергове, як і колись наші предки, стикнулися з викликом, який ставить нас на межу виживання, коли московська орда вкотре хоче знищити нашу державність, мову і народ, але Українці сильна нація, ми вже навчились себе захищати, крім того, і весь цивілізований світ з нами, а тому Україна обов’язково переможе.

Організатори: Валерія СИДОР, головний куратор фармацевтичного факультету, асистентка кафедри фармації та Марта РЯБЧИНСЬКА, староста IV курсу фармацевтичного факультету.

Учасники: завідувач кафедри фармації Олег ГЕРУШ, доценти кафедри – Наталія МУЗИКА, Аліна ПАЛАМАР, старший викладач Роксолана БАСАРАБА, асистенти – Марина ФЕДОТОВА, Юлія ГРЕШКО.

 

Інформацію підготували завідувач кафедри фармації Олег ГЕРУШ,

 асистент кафедри фармації, головний куратор фармацевтичного факультету БДМУ Валерія СИДОР

 

 

Історія Голодоморів в Україні 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років

 

«А он де під тином, опухла дитина

Голоднеє мре…

І не в однім отім селі, а скрізь на славній Україні…»

Т.Г.Шевченко

 

24 листопада 2022 року з метою національно-патріотичного виховання студентів на кафедрі фармації до дня вшанування пам’яті жертв Голодоморів проведено тематичну кураторську годину на тему: «Історія Голодоморів в Україні 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років» для студентів 2-го курсу 4 групи спеціальності 226 «Фармація, промислова фармація» ОПС «фаховий молодший бакалавр» (організатор заходу – куратор Валерія СИДОР).

Куратор представив відеофільм про Голодомори та разом зі студентами підготовлено презентацію про історію Голодоморів, які пережили наші предки.

Майбутні асистенти фармацевтів зі співчуттям згадували трагічні події тих часів, які пережили наші предки, утвердились у розумінні того, що Голодомор був спланованим геноцидом українського народу, який із кожним роком визнають все більше країн світу. Цей злочин сталінського режиму, окупаційної московської влади, яка як і колись і сьогодні намагається знищити нашу державність, забувати не можна. Пам’ять про загиблих має жити у наших серцях завжди, щоб трагічні події минулого ніколи не повторились у майбутньому.

Студенти по завершенню тематичної виховної години вшанували пам’ять жертв Голодоморів хвилиною мовчання.

 

Інформацію підготувала асистент кафедри фармації, викладач фахового коледжу БДМУ Валерія СИДОР

 

 

Кураторська година у студентів коледжу на тему:

«Злочини проти людства ніхто не забуває»

День пам’яті жертв голодоморів і політичних репресій в Україні щорічно відзначається в останню суботу листопада. З цієї нагоди 25 листопада 2022р. викладачем кафедри психології та філософії Анною Слубською проведено кураторську годину пам’яті зі студентами 1 і 3  курсу спеціальності «Медсестринство».

Відбулася година пам’яті – о-нлайн – презентація та обговорення виставки в м. Києві “Меморіал голодомору”. Студенти переглянули презентацію подій трагічної сторінки нашої історії Голодомору 1932-1933 рр. про причини голодомору, спогади людей які пережили голодомор та його наслідки. Особливої уваги було приділено розгляду питання про причини та наслідки голодомору в Чернівецькій області. В кінці студенти в молитві та хвилині мовчання віддали шану всім загиблим та ненародженим під час голодоморів в Україні.

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати