• Українська
  • English
Технічні особливості навчання студентів БДМУ під час карантину

Технічні особливості навчання студентів БДМУ під час карантину

Про адаптацію до дистанційного навчання та як проходить сам процес навчання розповідає доцент кафедри психології та філософії БДМУ Олеся Павлюк

Звісно спочатку важко було звикнути до дистанційного навчання, адже це зовсім інший формат освітнього процесу. За простотою підключення та у плані ефективності найбільш зручними та ефективними вважаю MOODLE, Hangouts Meet та Zoom. Хоча ці програми уже давно використовують у більшості навчальних закладів на Заході, в Україні, звісно, це спершу був як вимушений метод на час карантину.

Власне до карантину добре знайома була з системою управління навчанням MOODLE, адже активно використовую її в БДМУ для планування навчального процесу, створення дистанційних курсів, опитування одночасно великої кількості студентів, завантаження файлів, обміну повідомленнями. E-learning можна зараз розглядати як додаткову складову освітнього процесу в цілому, що дозволить покращити його і залишитися на рівні зі світовими тенденціями.

Оскільки працюю на теоретичній кафедрі, то пари ведуться по 2 групи разом, тому опитати 28 студентів за півтори години онлайн майже неможливо. Довелося адаптовуватись та використовувати різні методи навчання і форми опитування. Обов’язково даю індивідуально кожному завдання напередодні – часто це творчі доповіді чи ессе. Після виступу кожен бажаючий може задати запитання до доповідача, нерідко виникають запеклі дискусії. Також після доповіді кожен отримує по 2 запитання, які стосуються всієї теми семінару. Тому дуже легко визначити як студент орієнтується у темі і чи взагалі готовий до заняття.

Використовуючи Google Meet, студенти чудово демонструють доповіді та презентації. Дуже подобається як іноземні студенти готують творчі завдання з філософії – часто висловлюють контраверсійні думки у своїх презентаціях і ми обговорюємо їх на парі.

Тому обов’язково на кожну тему розробляю контрольні запитання, питання для дискусії, які часто є провокативними, ситуативні задачі та готую наочність.

 

За допомогою MOODLE є можливість протестувати всіх одночасно під час заняття, адже на платформі є функція регулювання і обмеження у часі а також опція «Повноекранний режим з Javascript безпекою», яка відкриває вікно тесту на весь екран і закриває інші вікна, не допускаючи навігаційне управління. При цьому недоступні команди: копіювати, вставити та контекстне меню, а також блокується  доступ до інших програм. Постійно користуюсь цією опцією, щоб мінімізувати списування під час тестування. Крім того функція випадкового відбору питань дозволяє, щоб студенти, які, до прикладу, проживають у одній кімнаті в гуртожитку, отримували інші питання при проходженні одного і того ж тесту. І найприємніше – не потрібно довго перевірять відповіді, адже MOODLE виконує статистичну обробку результатів тестування і виводити ці результати у таблицю.

 Для підтримки зв’язку, нагадування та комунікації із студентами також використовую Viber , Telegram та WhatsApp.

Студенти сумлінно виконують завдання та хочу відзначити 100% відвідуваність інтернет-пар, адже до них можна підключитись, не виходячи з дому, маючи лише доступ до інтернету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИВАТБАНК

Отримувач платежу
Мельничук Олександр Миколайович
Картка
4731 1856 3202 3484
IBAN:
UA593052990262086400936203888
Рахунок отримувача:
262086400936203888
Приват24 – https://www.privat24.ua/send/a1v11

МОНОБАНК

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/7xFpdiBGs
💳Номер картки банки
5375 4112 0409 0778

Корисно знати