• Українська
  • English
Куріння та стоматологічне здоров’я
Куріння та стоматологічне здоров'я

Куріння та стоматологічне здоров’я

Чи задумувались Ви колись, як впливає куріння на стан Вашого здоров’я?

 

Широка розповсюдженість тютюнокуріння є глобальною проблемою людства, на вирішення якої спрямоване зусилля багатьох учених і фахівців. Хоча б раз піддавшись спокусі спробувати сигарету, людина несвідомо підпадає під негативний вплив цієї звички. Багато хто починає курити, віддаючи данину моді чи прагнучи адаптуватися в тому соціальному середовищі, в яке вони потрапляють.

Сьогодні у світі налічується близько 1,3 млрд людей, які курять, у країнах СНД – біля 29 % дорослого населення, у країнах Європи – до 28 %. Велика поширеність куріння серед чоловіків відмічається у Латвії, Естонії, Польщі, Молдові, Туреччині, в Україні.

Куріння і стоматологічне здоров’я

Усім відомо, що куріння згубно впливає на серцево-судинну, дихальну, нервову систему, але мало хто задумувався про значний шкідливий вплив цієї звички на стоматологічне здоров’я людини.

Зокрема тютюнопаління в ротовій порожнині може викликати зміну кольору зубів, неприємний запах з рота, розвиток карієсу, а особливо запальні процеси в тканинах пародонта.

На додаток до нікотину (один з найбільш активно використовуваних наркотичних препаратів), сигаретний дим містить у собі майже 4000 різних сполук, більшість з яких мають здатність викликати запальні та дистрофічні зміни в тканинах пародонта. При цьому інгредієнти тютюнових виробів впливають не тільки на здоров’я самого курця, але і на оточуючих його людей.

Органи і тканини порожнини рота є місцем первинного контакту організму курця з токсинами і канцерогенами, що входять до складу тютюнового диму.

За результатами багатьох досліджень куріння є однією з головних причин у більше, ніж 50% випадків захворювань тканин пародонта. А це щорічно мільйони втрачених зубів через пародонтит.

Дослідники з Бірмінгемського університету (Великобританія) та Інституту харчування людини (Німеччина) з’ясували, що у чоловіків, які палять в 3,6 рази більше шансів залишитися без зубів, ніж у тих, в кого немає цієї звички. У жінок, які палять цей ризик перевищено в 2,5 рази.

Патології тканин пародонта у курців виникають в 2,5-6 разів частіше, ніж у некурців. Тютюнопаління сприяє розвитку захворювань парадонта за рахунок декількох механізмів.

Руйнівний вплив тютюнокуріння на органи і тканини порожнини рота спочатку має тепловий характер. Температура тютюну, що тліє, становить 30 °С, а під час затяжки вона досягає 90–100 °С. Температура тютюнового диму зазвичай складає 40–60 °С. Крім того, тютюнопаління призводить до стійкого зниження місцевого імунітету ротової порожнини, що викликає не тільки запальні та запально-дистрофічні захворювання пародонту, а також негативно впливає на успішність їх лікування.

Нікотин, що регулярно потрапляє в організм курця, пригнічує кровопостачання тканин пародонта, зумовлюючи погіршення трофіки ясен і зниження їх резистентності до інфекції. Для курців характерна висока ступінь генералізації та тяжкості запалення порівняно з тими, хто не палить. Куріння прискорює утворення зубного каменю, що в свою чергу є основною причиною більшості захворювань тканин пародонта.

Основними симптомами захворювань тканин пародонта, на які необхідно звернути увагу, є кровоточивість, рухомість зубів, можливі неприємні відчуття в яснах, підвищена чутливість зубів, неприємний запах з ротової порожнини, незадовільний естетичний вигляд ясен тощо.

У курців набагато раніше розвиваються зазначені симптоми, крім того вони носять важчий характер, ніж у людей, що не страждають цією звичкою. Курцям необхідно частіше відвідувати стоматолога для уникнення або послаблення негативних естетичних чи функціональних наслідків захворювань пародонта.

Для профілактики більшості захворювань тканин пародонта в першу чергу необхідно відмовитися від шкідливої звички та звернутися за консультацією до спеціаліста.

Матеріал підготували: О.М.Токар, О.П. Романко, В.М. Батіг, кафедра терапевтичної стоматології

Корисно знати