• Українська
  • English
Повноцінне життя з діабетом можливе
Повноцінне життя з діабетом можливе

Повноцінне життя з діабетом можливе

14 листопада названо «Всесвітнім днем діабету» не випадково,

саме в цей день народився першовідкривач інсуліну Фредерік Бантінг (Frederick Grant Banting, 1891-1941), що розділив в 1940 році з Чарльзом Бестом (Charles Herbert Best,  1899-1978) Нобелівську премію за його відкриття. Значний прогрес, досягнутий медициною в лікуванні діабету за останні десятиріччя, кардинально змінив погляди лікарів на це захворювання і дав надію на повноцінне життя мільйонам людей по всьому світу, але епідемія діабету слідом за епідемією ожиріння і продовжує наростати в геометричній прогресії.

Згідно прогнозів Міжнародної діабетичної федерації (IDF), до 2030 року кількість хворих на діабет у світі перевищить 400 000 000 осіб, а разом з тими, хто має схильність до цього захворювання, сягне майже мільярда.

Відомо, що цукровий діабет 2 типу небезпечний своїми ускладненнями. Само по собі захворювання проявляється лише в порушенні обміну речовин та не викликає особливого дискомфорту. Однак, за відсутності адекватного та своєчасного лікування воно може призвести до таких серйозних ускладнень, як ураження нирок (із виникненням ниркової недостатності), ураження сітківки очей (сліпота), периферичних нервів (полінейропатії), серцево-судинних захворюваннь,  гнійно-некротичні ураженнь нижніх кінцівок (гангрени).

Цукровий діабет 2 типу – це діагноз, який змушує серйозно замислитися і повністю переглянути спосіб життя. Однак не варто сприймати світ у чорно-білих тонах: необхідність в коректуванні повсякденних звичок ще не означає остаточний і безповоротний перехід строгий режим. Потрібно лише дотримуватися кількох важливих правил:

– Провести корекцію харчування;

– Не забувати про регулярні, помірні фізичні навантаження;

– Вживання всіх можливих заходів для нормалізації ваги;

– Регулярне відвідування  ендокринолога;

– Регулярний контроль за рівнем цукру в крові.

Все це може здатись нездійсненним, але справді не так все складно. Корекція харчування зовсім не передбачає повну відмову від солодощів і іншої смакоти. Просто тепер доведеться стежити за тим, що їсте, і, можливо, пошукати заміну «забороненим продуктам», що теж зовсім не страшно.

З фізичними вправами теж не складно – ніхто не вимагає від Вас виснажливі вправи на стадіоні, достатньо лише виробити звичку давати організму оптимальне для нього фізичне навантаження.

Нормалізація маси тіла, також принесе велику користь, але процес не повинен бути різким і болючим; як правило, зайва вага поступово йде при дотриманні перших двох пунктів.

Відвідування ендокринолога та інших вузьких фахівців – це гарантія того, що ви не пропустите початок розвитку певних ускладнень, характерних для цукрового діабету.

Перевірка рівня цукру в крові – це, мабуть, те, що лякає найбільше. На щастя, тепер і ця процедура не представляє ніякої складності, адже вимірювати рівень глюкози можна і в домашніх умовах за допомогою спеціального приладу: глюкометра. Ним просто користуватися, результати вимірювань відрізняються високою точністю і відображаються швидко, впродовж 5 секунд.

Сьогодні на ринку існують глюкометри, навчитися користуватися якими може кожен. Це не вимагає спеціальної підготовки і по праву використання цього приладу, вважається зручним способом самоконтролю. Звичайно, глюкометр не замінить візит до лікаря, але він допоможе упевнитися в тому, що рівень цукру перебуває в межах норми, що дасть можливість зберегти ПОВНОЦІННЕ ЖИТТЯ на довгі роки.

Матеріал підготував: асистент кафедри хірургії, к.мед.н., Гирла Я.В.

Корисно знати