• Українська
  • English
Причини виникнення вугрової хвороби
Причини виникнення вугрової хвороби

Причини виникнення вугрової хвороби

Вугрова хвороба, вугри звичайні (Acne vulgaris) – це хронічне запальне захворювання сальних залоз.

Згідно сучасних досліджень, розвиток вульгарних вугрів відбувається внаслідок комплексної дії екзо- та ендогенних чинників, які зумовлюють підвищене саловиділення й патологічну десквамацію епітелію себаційних фолікулів, а також розвиток запалення сально-волосяного апарату внаслідок активації мікрофлори шкіри (Propionіbacterium acnes, Staphylococcus еpidermidis та ін.).

Вугри звичайні відносять до числа найбільш поширених шкірних захворювань. У тій чи іншій формі Acne vulgaris зустрічаються у 60-80% молодих людей у віці від 12 до 24 років, однак захворювання у значної частини (10-15%) осіб продовжується і після 25 років.      

Акне найчастіше з’являються на шкірі обличчя, грудей, спини і передпліч.

Через локалізацію вугрової висипки на відкритих ділянках шкіри та хронічний перебіг дерматозу з частими рецидивами, нерідко з формуванням глибоких елементів висипки та пост-акне, у хворих виникають психоемоційні розлади з розвитком депресивних станів, що значно знижує їх працездатність і соціальну активність та якість життя в цілому.

Встановлено, що акне – це поліетіологічне захворювання. Важливе значення в розвитку вульгарних вугрів має генетична детермінованість, розлади ендокринної регуляції, обмінні та мікроциркуляторні порушення, а також зміни системного та локального імунітету.

Однією з найпоширеніших причин появи акне є порушення гормонального фону. А причина криється в тому, що постійні коливання гормонів у крові знижують місцевий імунітет, змінюють кількість і склад шкірного сала, створюють сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів.

Вугрова хвороба може стати наслідком порушень в імунній системі людини. Адже саме імунна система забезпечує контроль активності бактерій на поверхні шкіри, а ослаблення її роботи призводить до початку запальних процесів – появі акне. Так, у хворих на акне виявлено істотні зміни на рівні всіх ланок системного імунітету: зниження активності Т- і В-лімфоцитів, зміна профілю та кількісного складу субпопуляцій лімфоцитів, вмісту імуноглобулінів класів М, G, A, що формує імунодефіцитний стан і сприяє більш затяжному перебігу захворювання та резистентності до проводимої терапії.

Вагоме значення у розвитку й перебігу вугрової хвороби відводять хронічній фокальній інфекції, розладам функції органів травлення, змінам біоценозу кишківника, які можуть бути причиною обмінних порушень, автоінтоксикації, розвитку вторинного імунодефіцитного стану тощо, що в цілому може сприяти хронізації та більш тяжкому клінічному перебігу дерматозу. Частою причиною появи акне є порушення функцій внутрішніх органів,  захворювання ендокринних залоз (цукровий діабет, тиреопатії), обмінні розлади тощо.

Водночас вугрова хвороба може розвинутися в результаті прийому великої кількості ліків, зокрема, антибіотиків, що призводять до порушення мікрофлори шкіри. При цьому відбувається активація патогенної флори, починають розвиватися запальні процеси, з’являється акне.

Не дивлячись на те, що більшість населення впевнена, що вугрова хвороба розвивається в осіб із жирним типом шкіри, це не зовсім вірно. Адже навіть в осіб із комбінованою і сухою шкірою з’являються вугри. Однак посилене вироблення шкірного сала підвищує ймовірність появи акне.

Окремо слід вказати на такого паразита як демодекс. Це мікроскопічний кліщ, що живе на поверхні шкірного покриву у більшості людей, який у ряді випадків може ставати причиною розвитку акне.

Водночас неправильний догляд за шкірою обличчя, а також використання неякісної косметики, або ж неправильний її вибір також може стати причиною появи вугрової хвороби. При цьому зміна складу шкірного жиру може відбутися як при зневажливому ставленні до гігієнічних процедур, так і при надмірному захопленні ними. Внаслідок цього посилюється продукція шкірного жиру, збільшується кількість патогенних бактерій, відбувається закупорка залоз і, як наслідок – вугрова хвороба.

І, нарешті, психологічний чинник, про який також не слід забувати. Не секрет, що всі органи в нашому тілі пов’язані між собою і стан шкіри багато в чому залежить від стану нервової системи. Часті стреси, депресія, конфліктні ситуації також можуть стати тими механізмами, які спричиняють появу акне.

Таким чином, зважаючи на поліетіологічність вугрової хвороби, всі пацієнти повинні бути комплексно обстеженими з метою виявлення етіопатогенетичних чинників дерматозу та призначення адекватної етіологічної та патогенетичної терапії даного захворювання. При цьому лікувати вугрову хворобу слід лише під наглядом лікаря-дерматолога, оскільки жодні косметологічні процедури й антибактеріальні засоби не допоможуть впоратися з акне.

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології Карвацька Юлія.

Корисно знати