• Українська
  • English
Рак шийки матки – не вирок, а діагноз!
а діагноз!

Рак шийки матки – не вирок, а діагноз!

Рак шийки матки є найбільш розповсюдженою пухлиною

у жінок репродуктивного віку. Пік захворюваності припадає на 45-55 років. В останні роки значно зросла захворюваність молодих жінок у віці 18-35 років.

Цей вид раку розвивається з таких передпухлинних захворювань як, зокрема, дисплазія епітелію шийки матки. На початковій стадії раку вражається лише поверхневий епітеліальний шар шийки матки. Ця стадія може тривати місяці і, навіть, роки. Однак, якщо захворювання не лікувати, відбувається перехід до наступної стадії – інвазивного раку шийки матки. Пухлина, в цьому випадку, поширюється на глибокі шари шийки матки і/або на сусідні тканини чи органи.

Якщо, жінка помирає від раку матки,

то хто ще, крім раку, винен в її смерті?

Дж. Камєрон

Увага! Щорічно в Україні реєструється біля 5 тис. нових випадків раку шийки матки, кожна 4-5 хвора – в запущеній стадії.

ЧИННИКИ РИЗИКУ РАКУ ШИЙКИ МАТКИ:

• Ранній початок статевого життя ( 14-17 років): в цей період життя епітелій шийки матки ще не дозрів і легко піддається фізичному, хімічному та інфекційному впливам;

• Часта зміна статевих партнерів: зростає ризик інфікування, особливо вірусами папіломи та імунодефіциту людини;

• Аборти і пологи в молодому віці: відбувається травматизація шийки матки, високий ризик виникнення хронічних запальних процесів;

• Захворювання, які передаються статевим шляхом (папіломавірус, трихомоніаз, хламідіоз, уреаплазмоз, гонорея та ін.);

• Тютюнопаління: жінки, що палять, на рак шийки матки хворіють у два рази частіше за інших;

• Недотримання правил особистої гігієни.

Пам’ятайте! Дисплазія і ранній рак шийки матки перебігають безсимптомно. Ці утворення можна виявити тільки при лікарському огляді та цитологічному дослідженні.

При інвазивному раку починають з’являтися симптоми: кровотечі після статевого акту і в міжменструальний період, виділення зі статевих шляхів. Менструації можуть бути більш рясними.

Увага ! Біль та неприємний запах це вже пізні симптоми!

Кожна жінка з 18 років, а також та, що вже розпочала статеве життя, повинна бути оглянута гінекологом щорічно (при цьому бажано, щоб жінка обстежувалась у одного і того ж спеціаліста). Огляду потребують також жінки, яким виконана надпіхвова ампутація матки чи її тотальне видалення.

Лікар оглядає шийку матки і піхву в дзеркалах, при потребі – за допомогою спеціального приладу – кольпоскопу. При огляді лікар зобов’язаний взяти у Вас мазок із шийки матки для цитологічного дослідження. Цитологічний мазок – простий, безболісний тест для виявлення атипових (ракових) клітин. Найкраще обстеження проводити через 2 тижні після першого дня останньої менструації. Цей аналіз проводиться незалежно від того, виявив чи ні лікар патологію шийки матки. При потребі гінеколог може взяти біопсію (маленький шматочок тканини шийки матки) для гістологічного дослідження. Увага! Обов’язково особисто поцікавтесь результатами аналізів!

При дисплазіях і початкових формах раку шийки матки можливе амбулаторне лікування, органозберігаючі операції. Після такого лікування жінка може народжувати дітей.

При інвазивних формах раку шийки матки лікування необхідно проводити в спеціалізованих медичних установах.

Після лікування необхідно регулярно обстежуватись у онкогінеколога, щоб не пропустити рецидиву захворювання.

ТИПОВІ ПОМИЛКОВІ СУДЖЕННЯ:

„Мені страшно, що буде боляче”

Багато жінок вважають цитологічне обстеження болючим. Забір матеріалу спеціальною щіточкою триває секунди і спричиняє мінімальні неприємні відчуття. Кольпоскопічне обстеження проводиться без больових відчуттів.

„Я боюся, що у мене знайдуть рак”

Будь-яку проблему краще вирішувати раніше. Так Ви отримаєте більше шансів не тільки одужати, але й зберегти репродуктивну функцію.

„Я соромлюся огляду у гінеколога”

Раніше чи пізніше до лікаря все одно доведеться звернутись, але час буде втрачено, а здоров’я не повернеш. Рак шийки матки – це не тільки трагічно, але й, у наш час, непристойно.

„Я жінка похилого віку. У мене давно немає місячних і нічого не турбує”.

Це не аргумент. На жаль, ймовірність захворіти в похилому віці значно більша. У жінок, що не живуть статевим життям, скарги при наявності раку шийки матки довго не проявляються.

„Я стара. Навіщо лікуватись?”

“Веди себе розсудливо – серед тисяч людей лише один помирає своєю смертю. Всі інші гинуть внаслідок безглуздого способу життя”

філософ Маймонід

Ви ніколи не будете старою для своєї родини. Рання діагностика і своєчасне лікування дадуть Вам можливість прожити ще багато років. Турбуйтесь про свою родину!

Пам’ятайте, навіть найупертіші пацієнтки приходять до лікарів, коли пухлина починає нагноюватись, розпадатись і кровоточити, але тоді нам набагато важче їм допомогти, або й взагалі – неможливо.

За своє здоров’я відповідальність повинна нести сама жінка. При правильному і адекватному лікуванні передракових захворювань – 100% гарантія одужання!

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Світлана Печеряга.

Корисно знати