• Українська
  • English
Сміх продовжує життя!
Сміх продовжує життя!

Сміх продовжує життя!

Всі ми вже звикли до того, що 1 квітня треба обов’язково пожартувати над друзями, рідними.

Зрозуміло, що жарт має бути доречним та без негативних наслідків 

Але ж звідки прийшло до нас це свято та як його відзначають у світі? Історія Дня сміху починається ще в античний час.

Перша письмова згадка про 1 квітня знайдено в англійській літературі й датується XVII сторіччям. Щоправда, стверджують, що у Франції він існував із 1564 року, коли там було введено новий календар, що пересунув Новий рік із 25 березня на 1 січня. Однак минули роки, перш ніж нововведення перемогло багатовікову звичку. Чимало людей через незнання чи через консервативні погляди продовжували обмінюватися привітаннями та подарунками в останній день колись новорічних свят – 1 квітня. Інші ж тішилися над ними й називали «квітневими дурнями» або «першоквітневими рибами», бо вони легше за все ловляться на гачок. Досі французькі кондитери виставляють цього дня величезних шоколадних риб, а дітлахи намагаються прикріпити до спин товаришів паперових рибок.

Ще одна гіпотеза пов’язує святкування Дня сміху з весняним рівноденням за Григоріанським календарем. Одразу ж після весняного рівнодення давні римляни відзначали свято на честь божества сміху (Кізиз). Свято це поєднувалося з різними жартівливими обманюваннями.

День сміху святкується зараз у всьому світі, але ніде не є вихідним. Та основним є те, що сьогодні  сміх вважається позитивним впливом на організм людини – це не вигадка, а науковий факт. З 70-х років минулого століття вчені серйозно займаються вивченням цього питання, сьогодні навіть існує така наука, як гелотологія: сміхотерапевтів готують по всьому світу. Професор Стенлі Теп із інституту здоровя в Окхерсті (Каліфорнія), стверджує: «30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарду, уникнути повторного нападу в найнебезпечніший період — перші півроку після нападу. — і потім жити повноцінним життям. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя».

Сьогодні існують десятки наукових теорій, пов’язаних зі сміхом. Всі вони говорять про те, що почуття гумору допомагає людям позбутися агресії, сприяє соціальній адаптації.

Отож, користуйтесь днем, який присвячений саме сміху, адже сміх позбавляє від стресів і в цілому продовжує життя! 

Матеріал підготувала: асистент кафедри мікробіології та вірусології Попович Валентина Богданівна.

Корисно знати