• Українська
  • English
Гетерохромія: різний колір очей у людей і тварин

Гетерохромія: різний колір очей у людей і тварин

«Я тону у твоїх бездонних блакитних (карих, сірих, зелених) очах …», – так говорять багато хлопців коханим. Тільки ось подібний комплімент не у всіх випадках буде доречним. І справа зовсім не в поганому характері дівчини. Просто у світі існують люди з очима різного кольору. Таке явище називається гетерохромією.

У деяких джерелах різний окрас очей визначається як захворювання. У медичній сфері цей феномен дійсно вважають аномалією. При цьому називати гетерохромію захворюванням ніхто не поспішає. Гетерохромія може бути симптомом деяких патологій, але ніяк не самостійним недугом.

Чому ж зіниці набувають різного відтінку? Аномальний розвиток райдужної оболонки ока відбувається внаслідок порушення її пігментації. В результаті зіниці отримують різну кількість меланіну. Іноді райдужка набуває плямистого забарвлення, оскільки пігмент нерівномірно розподіляється в ній. Вважається, що гетерохромія безпосередньо пов’язана з генетикою. Успадкувати унікальну особливість можна і від батьків, і від більш далеких родичів.

Гетерохромія трапляється нечасто. У світі з аномальним забарвленням зіниць трапляється приблизно 1% людей. Не варто вважати їх нещасними!

Гетерохромія – далеко не вирок. Це якась «родзинка» людини. Чи знаєте ви, що у деяких знаменитих і успішних людей зіниці різних відтінків? Проте, особливість забарвлення райдужної оболонки ока не завадила їм побудувати успішну кар’єру і заробити мільйони. У сучасному світі не вважається гріхом спроба відрізнятися від інших. А раптом гетерохромія скоро стане новим трендом? Тоді ми поголовно почнемо купувати лінзи, щоб бути схожими на улюблених акторів.

Знаменитості з гетерохромією: Девід Боуі, Міла Куніс, Еліс Ів, Кейт Босуорт

Варто відзначити такий факт: гетерохромія набагато частіше трапляється у тварин, ніж у людей. Переважно така аномалія спостерігається у собак і кішок. Представники котячих помітно виграють у незвичайних перегонах. Гетерохромія робить домашніх тварин неймовірно милими! Різнокольорові очі бувають не тільки у домашніх вихованців. Дикі тварини теж іноді народжуються з аномальним забарвленням зіниць.

Матеріал підготувала

Доцент кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.

Викладач коледжу БДМУ  Мотрук М.П.

Корисно знати