• Українська
  • English
Алергія на фізичні фактори довкілля
Алергія на фізичні фактори довкілля

Алергія на фізичні фактори довкілля

Гіперчутливість до фізичних факторів довкілля

Алергічні реакції (реакції гіперчутливості) стали «візитною карткою» сучасного суспільства. Алергія, викликана фізичними факторами, – стан, при якому симптоми алергії розвиваються у відповідь на будь-які фізичні стимули (сонячне світло, висока температура, холод, незначне механічне пошкодження, вода, тиск, вібрація).

Найпоширенішими симптомами таких реакцій є дерматологічні (свербіж, плями на шкірі, кропив’янка) та з боку респіраторної системи (нежить, закладеність носа, сльозотеча, бронхоспазм). Патологічна реакція на сонячне світло (фоточутливість) інколи може бути наслідком використання деяких ліків або засобів по догляду за шкірою, які підвищують її чутливість до ультрафіолету.

Холинергічна кропив’янка – чутливість до високої або низької температури, що характеризується появою сверблячих окремих елементів із почервонінням по краю. Підсилюють її прояви активні фізичні вправи, емоційне напруження, стрес або будь-яка активність, яка супроводжується потовиділенням.

Останнім часом таки реакції зустрічаються частіше. Звичайно, самі по собі сонячні промені, низька температура, вібрація не є алергенами, але вони здатні спровокувати в організмі підвищене визволення біологічно активних речовин – гістаміну та інших медіаторів запалення, що викликають прояви реакції подібної до алергічної. Крім перерахованих симптомів, можливе різке падіння рівня артеріального тиску, аж до втрати свідомості при високій чутливості або дуже інтенсивної дії «провокатора».

При «сонячній алергії» появі реакції крім ультрафіолету сприяють різні креми, лосьйони, дезодоранти, парфумерія. Деякі речовини (всілякі олії, особливо, олія бергамоту і цитрусових, фенол та інші), що містяться в цій продукції, вступають в реакцію з УФ-променями, змінюються хімічні властивості косметики і тим самим створюються умови для алергічної реакції, фотодерматиту. З цієї причини не варто наносити косметичні засоби та парфумерію перед плановим перебуванням на сонці. Перед виходом на пляж скористайтеся лише сонцезахисним кремом (але необхідно обговорити його склад з дерматологом).

Алергія на фізичні фактори довкілля може бути одним із симптомів захворювань печінки, нирок, наднирників, щитовидної залози, ревматологічної патології. У людей із загальною схильністю до алергій (харчової, медикаментозної, побутової тощо) вірогідність виникнення алергії й на фізичні фактори також зростає, особливо з віком. Провокує такі стани й прийом деяких лікарських препаратів, таких як антибіотики, цитостатики, оральні контрацептиви, протизапальні не стероїдні препарати.

За механізмом, реакції підвищеної чутливості на фізичні фактори частіше є псевдоалергічними (не мають імунологічної фази розвитку), й нажаль важко піддаються традиційній алергодіагностиці.

Для пацієнтів із ознаками такої проблеми необхідно обмежити вживання продуктів з високим вмістом гістаміну (сухі вина, квашені овочі, консерви, сирокопчені ковбаси, томати, бобові, лісові горіхи, шпинат, полуниці, суниці, шоколад, какао), тіраміну (червоне вино, ферментовані сири), фенілетиламіну (шоколад, горіхи, деякі сорти червоних вин). Серед продуктів харчування, особливо багатих на гістамін, варто виділити ферментовані сири (1300 мг/кг продукту) і салямі (225 мг/кг). Лібераторами гістаміну є також маринована риба, ікра, яйця, сира капуста, полуниці, суниці, малина, чорна смородина, мед, пивні дріжджі та дріжджове тісто, горіхи (окрім мигдалю), боби, гриби, ківі, хурма, цитрусові (мандарини, апельсини, рідше – лимони і грейпфрути), прянощі, рідше – соління, мариновані і консервовані продукти.

Профілактичні заходи

Оскільки зараз сезон саме сонячної алергії, варто згадати, саме про її профілактику: – перші дні можна перебувати на відкритому сонці не більше 10-15 хвилин на добу (до 10 годин ранку та після 18 години). Після трьох діб починайте збільшувати цей час, додаючи по 10-15 хвилин на день. Підбирайте одяг правильно. Він повинен бути тільки з натуральних матеріалів і максимально закривати тіло від. Доцільне використання сонцезахисних кремів із максимальним ступенем захисту (SPF вище 40). При купанні в прохолодній воді влітку  також можуть з’явитися симптоми холодової алергії.

Якщо виникли симптоми алергічної реакції, доцільно прийняти антигістамінний препарат та в подальшому уникати провокуючий фактор. Для місцевого лікування «фізичної» кропив’янки використовують креми або мазі з антигістамінними компонентами. Стероїдні мазі без призначення лікаря використовувати не можна. Загальне лікування «фізичної» алергії зазвичай засновано на тих же принципах, що й лікування інших видів алергічних реакцій: зміцнення імунітету, лікування хронічних захворювань.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 20 відсотків населення розвинутих країн потерпає від різних видів алергій. Спричиняє зростання таких станів масова хімізація сільського господарства та харчової промисловості, виробництво та впровадження нових синтетичних речовин для побуту, нераціональне використання лікарських препаратів. Їжа, багата консервантами, емульгаторами, барвниками (пиво, крабові палички, фаст­фуд, морозиво, сухарики, чіпси, газовані напої та ін.), також змінює відповідь імунної системи і стає поштовхом до розвитку вказаної недуги. Постійне перебування в електромагнітних полях (за комп’ютером, телевізором), в зонах радіаційного забруднення також змінюють нормальну роботу імунної системи, та як наслідок – можливість гіперергічних реакцій. А в результаті – проблеми зі здоров’ям, в тому числі й температурні дерматози, порушення дихання, «сонячна» алергія, кропив’янки вібрацій та тиснення.

Матеріал підготувала:к. мед н., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ Каспрук Н.М.

Корисно знати