• Українська
  • English
11 січня – Всесвітній день «Дякую»
11 січня – Всесвітній день «Дякую»

11 січня – Всесвітній день «Дякую»

Вираз вдячності за зроблене чи подароване, бажання віддячити у відповідь це є слова подяки. Відповідь на благородні і добрі дії на адресу людини – одна з найбільш позитивних і приємних емоцій.

 

Слова подяки зміцнюють будь-які стосунки, в першу чергу – стосунки в сім’ї, Це стосується не тільки відносин між людьми: вдячні люди вдячні за життя в цілому і ті подарунки, які воно їм дарує.

Висловлювати подяку можна словами, це важливо потрібно і приємно, але ще краще віддячити справою. Найкращою подякою буде жити так, як навчають і за це дякувати. Своєму вчителеві учні зазвичай вдячні, але чого коштуватиме їхня подяка навіть на словах, якщо вони не засвоїли те, чого їх вчили? Не достатньо  на словах його подякувати якщо людина допомогла вам чимось – зробіть щось приємне, дайте відповідь дією, а не просто словами. Хоча і слова подяки теж корисно пам’ятати.

Слова подяка – в першу чергу – це знак уваги та поваги. Якщо ви людину поважаєте, то ви йому вдячні – не забувайте про це подякувати.

Слова подяки – відмінний мотиватор, вони дають позитивну мотивацію. Коли тобі вдячні – дуже хочеться щось робити і багато, заради самого факту подяки. Навіть тварин – можна мотивувати вдячністю. А вже людей – тим більше!

Однією з найбільш позитивних емоцій є вдячність.

Якщо ти вдячний людині, тобі хочеться зробити йому щось приємне у відповідь. Добре, якщо приємне буде вимірюватися не тільки в словах (хоча слова теж важливі), але і в реальних справах. Ми вдячні Батькам? Добре, нехай це будуть не тільки слова – потрібно підтримати їх у важкій ситуації. Ми вдячні своїм вчителям за життя? Класно: проживімо своє життя так, як вони вчили і навіть краще, і залишили за собою таку ж кількість розумних учнів.

Інколи навіть якщо людина щось хороше хотіла зробити, спробувала і в неї не вийшло – все одно дякуйте! Адже вона витрачала час, сили, бажання – це теж гідно подяки.

Не поспішайте критикувати. В ситуації, коли за зроблене можна і докорити, і подякувати, мудрі вихователі зазвичай поспішають дякувати. Вчені дослідили наукове підтвердження, що слова подяки позитивно впливають на наш духовний і фізичний стан. Якщо інша людина віддає нам щось (матеріальне чи нематеріальне), то ми натомість ніби даруємо частину себе. Так ми розуміємо, що потрібні комусь, що кому-то ми небайдужі. Це допомагає жити, справлятися з труднощами.

Слова подяки соціального можуть позитивно вплинути на наше життя. Мається на увазі не просте машинальне спасибі. Таких слів ми можемо вимовити кілька десятків на день. Коли нам притримали двері, подали пальто, віддали ділові папери, то ми говоримо спасибі, адже це данина ввічливості. Але вимовити слова подяки потрібно осмислено, тоді вони принесуть користь нам самим.

Згідно із спостереженнями вчених позитивні зміни викликаються вдячністю.

Потрібно постійно бачити причини для вдячності. Хороші слова справляють вплив не тільки на нас, але і на оточуючих. Якщо висловити подяку іншій людині, то він буде вдячним, його почуття стануть теплими. Люди будуть нас цінувати, а це дуже важливо. Іншими словами, це дозволяє створити особливий кругообіг – кругообіг добра.

Вдячність – це можливість позбутися незадоволеності, стресу. Ви можете концентруватися тільки на щасливих і позитивних моментах. Слова подяки можуть повністю позбавити вас від негативних почуттів та емоцій. Ми будемо бачити можливості, що відкриваються, зреалізуєте свій потенціал і погляд на життя стане позитивним. Не варто постійно говорити собі, що у нас чогось немає, що чогось не вистачає. Потрібно просто висловити задоволеність, що у вас щось є. Подяка людям дозволяє звернути увагу не тільки на себе, але і на інших. Не завжди потрібно концентруватися тільки на власних проблемах і бажаннях, необхідно відкриватися світу. Так можна навчитися тепло взаємодіяти з оточуючими людьми.

Слова подяки допомагають розділити радість на двох. Ми ніби простягаємо руку людині, який зробив для нас щось важливе і цінне. Саме так ми розуміємо, що необхідні один одному. Так ми можемо усвідомити власну цінність, цінність свого існування, значимість. Навіть якщо прості слова спочатку не здаються чимось важливим і необхідним, то можна згадати реакцію на відсутність подяки. Що ми відчуваємо, коли подяку за допомогу, подарунок або підтримку не озвучується? Це досить гірке почуття, образа, нанесена не просто одному події, а цілої особистості. Невдячність ранить нас до глибини душі.

Висловити слова подяки – це не геройський вчинок. Необов’язково бути неймовірно талановитою або вкрай оригінальною людиною, щоб сказати спасибі. Ви просто повинні вміти радіти чужим допомозі, зусиллям, підтримці.

Матеріал підготували: професор кафедри фізіології імені Я.Д. Кіршенблата Ткачук С.С. та асистент кафедри фізіології   імені  Я.Д. Кіршенблата  Боштан С.В.

Корисно знати