• Українська
  • English
Друге життя відходів

Друге життя відходів

250-300 кг припадає сміття на кожного українця в рік. Мало це чи багато? Це надзвичайно багато, особливо якщо згадати про те, що ми нічого не робимо для цивілізованого вирішення питання з утилізацією сміття. Хоча більшість країн світу вже більше 30-ти років сортують, переробляють та повторно використовують практично усі види сміття та вторинної сировини – від органіки до скла та металу.

18 березня проводиться Всесвітній день переробки. Вперше виник в 2018 році під егідою фонду Global Recycling Foundation.

Проблема сміття, багато якого лежить під ногами, не може не турбувати пересічних українців, оскільки це ресурс, гроші та можливості, особливо якщо поглянути на сміття в межах спільноти, яка у своїй загальній масі могла би допомогти українській економіці і особливо зараз.

На сьогодні більшість людей не до кінця розуміє цінність сортування побутових відходів. Усі звикли викидати їх у пакет і забувати. Й у цьому немає їхньої провини, адже ніхто не розповідав, що сміття – цінний ресурс, що його можна здавати і є спеціальні контейнери у дворі для роздільного збору відходів.

Для того, що сформувати свідоме сортувати сміття як звичку населенню потрібно приблизно 10-12 років. До прикладу у США 85% населення ділить домашні відходи на суху і вологу фракцію вже майже чверть століття. Додатково цьому також «сприяє» робота екологічних інспекторів з випискою штрафів. Мотивація більш ніж достатня, а 10% від виписаного штрафу йде на покращення території громади.

Водночас українські комунальні служби встановлюють контейнери для відсортованого сміття поряд зі звичними боксами, але не пояснюють як ними користуватися і що й куди викидати. Згідно зі спостереженнями, багато мешканців не вбачають різниці між цими контейнерами або вирішують ними не користуватися, оскільки не розуміють призначення. До того ж відсутня різниця у тарифі на вивезення відсортованого та змішаного сміття.

Папір, метал, скло, пластик та інші побутові відходи не повинні скидатися в одну сміттєву урну. Цей принцип роздільного сортування сміття розповсюджений у світі та нині започаткований в Україні в рамках акції «Збережемо Україну чистою». Фахівці переконують, що ігнорувати таке нововведення не варто, враховуючи бажання України дорівнятися до високорозвинених країн світу, а також зважаючи на екологічну ситуацію в країні, яка вимагає рішучих змін для виходу з екологічної кризи.

За даними експертів, наразі в Україні 130 тисяч гектарів земельної площі зайнято сміттєзвалищами, на яких зберігається 35 мільярдів тон твердих відходів. Щороку в Україні створюється більше 12 тисяч несанкціонованих стихійних сміттєзвалищ, оскільки полігонів для сміття просто не вистачає (у нас є понад 700 сховищ твердих побутових відходів, а ще 500 потрібно збудувати). З усієї маси сміття утилізації або переробці підлягає лише 3%!!! Значна кількість існуючих полігонів уже вичерпали свій ресурс, а самі сміттєзвалища стали фактором антропогенного навантаження на довкілля. Відсутність систем фільтрації практично на всіх полігонах та звалищах збільшує їхню небезпеку.

В усьому світі сміття – це прибутковий бізнес. Якщо надати перевагу приватним інвесторам у будівництві сміттєсортувальних, сміттєпереробних і сміттєспалювальних підприємств, то ми зможемо отримати дуже ефективну систему взаємодії органів місцевого самоврядування і бізнесу, яка дозволить зменшити витрачання коштів місцевих бюджетів.

Відходи є цінним матеріалом, який може приносити значний прибуток. В першу чергу, це генерація електричної та теплової енергії за допомогою спалювання відходів, яка набула великої популярності у розвинених країнах.

З макулатури виготовляють нові паперові вироби, а також туалетний та пакувальний папір. До того ж, переробка макулатури зупиняє знищення лісів (1 т газетного паперу економить 1 т дерев).

Скло – унікальний матеріал, який обертається в замкнутому циклі. Іншими словами, його можна переробляти нескінченну кількість разів без втрати якості. Для прикладу – з 2009 року повторне використання скла в Європі дозволяє заощадити 13,8 млн. тон первинної сировини.

Пластмаса – небезпечний матеріал, оскільки на його розкладання потрібно надто багато часу, а при горінні він завдає чималої шкоди екології. Переробка пластику дає можливість отримати багато корисних речей: меблі, канцелярське приладдя та інші пластикові вироби.

На останок – переробити та використати повторно можна практично все, тільки потрібно дуже цього хотіти….

Інформацію підготував к.біол.н., доцент кафедри мікробіології та вірусології Міхєєв А.О.

P.S. А тапер у нас ще й купи металобрухту з’явилися і їх вже почали утилізувати!

 

 

 

Корисно знати