• Українська
  • English
Грудне вигодовування під час пандемії COVID-19
COVID-19

Грудне вигодовування під час пандемії COVID-19

Пандемія COVID-19, яка спричинена вірусом SARS-CoV-2, стала викликом для усього населення світу, а її вплив на новонароджених та дітей більш старшого віку досі остаточно не встановлений. За умов вимушеної ізоляції багато питань постає щодо впливу COVID-19 на материнство та здоров’я новонароджених дітей.

Відповідно до негайних інформаційних потреб батьків, особливо передчасно народжених та хворих діток, членами Робочої групи Асоціації неонатологів України та представниками Асоціації батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки” перекладено та адаптовано до українських умов рекомендації Global Alliance for Newborn Care та European Foundation for the Care of Newborn Infants щодо забезпечення необхідних умов виходжування діток в лікарняних умовах та після виписки додому.

Представляємо відповіді на поширені запитання про грудне вигодовування під час пандемії COVID-19.

Чи можуть жінки, у яких діагностовано COVID-19, годувати грудьми?

ВООЗ рекомендує жінкам, в яких діагностовано COVID-19, годувати грудьми, якщо вони бажають це робити, адже грудне вигодовування дуже важливе для здоров’я дитини. Воно захищає від респіраторних та шлунково-кишкових захворювань, запобігає недоїданню та знижує рівень дитячої смертності.

Необхідно дотримуватися наступних заходів безпеки:

  • респіраторна гігієна під час годування, носіння, якщо можливо;
  • миття рук до та після контакту з дитиною;
  • регулярне очищення та дезінфекція поверхонь, яких Ви могли торкатися.

Джерела: WHO , SFC

Що я можу зробити, якщо у мене COVID-19 і я сумніваюся, що мені варто годувати дитину безпосередньо контактуючи з нею?

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, жінки які надто погано себе почувають для того щоб годувати грудьми через COVID-19 або інші ускладнення, повинні бути підтримані в забезпеченні дитини грудним молоком у будь-який доступний і прийнятний для них спосіб.

Це може включати:

  • зціджене грудне молоко,
  • донорське людське грудне молоко.

Будь ласка, зважайте на те, що донорське молоко зазвичай резервується для госпіталізованих недоношених дітей або, у деяких випадках, для дітей з тяжкими захворюваннями кишківника. Тому, якщо Ваша дитина не потрапляє в жодну з цих категорій, суміш буде найкращим вибором в такій ситуації, яка в більшості випадків триватиме лише декілька днів.

Джерела: WHO, Larsson Rosenquist Foundation

Я розділена зі своєю дитиною через пандемію COVID-19, але я хочу забезпечувати свою дитину грудним молоком. Що я можу зробити?

Ви можете використовувати молоковідсмоктувач для зціджування Вашого молока. Запитайте про це у Вашого лікаря або консультанта з грудного вигодовування, вони можуть надати інформацію про те, де саме можна придбати молоковідсмоктувач, як його використовувати і підтримувати гігієнічно. Регулярно уточнюйте у Вашого лікаря, чи можна годувати грудьми, безпосередньо контактуючи з дитиною. Обов’язково добре харчуйтеся і достатньо пийте задля підтримки лактацію.

Як підтримувати молоковідсмоктувач в чистоті?

Дуже важливо належним чином очищувати молоко відсмоктувач після кожного використання. Переконайтеся, що Ви дотримуєтесь перелічених нижче кроків, згідно рекомендацій Фонду Ларссон-Розенквіст (Larsson Rosenquist Foundation):

  • Вимийте руки теплою водою з милом або обробіть спиртовмісним дезінфікуючим засобом для рук перед тим, як користуватися молоковідсмоктувачем або торкатися будь-якого приладдя для зцідження молока.
  • Підтримуйте молоковідсмоктувач та необхідне приладдя настільки чистими, наскільки це можливо; мийте їх теплою водою з милом після кожного використання, потім промивайте чистою водою, після цього просушуйте на повітрі окремо від іншого посуду у захищеному місці, де інші члени родини не зможуть торкатися до деталей.
  • Стерилізуйте ваш набір для зцідження молока принаймні один раз на день за допомогою пакетів для стерилізації у мікрохвильовій печі, кип’ятіння на плиті або у посудомийній машині (цикл стерилізації).
  • Уникайте кашляння або чхання на приладдя для зцідження та контейнери для зберігання молока; ця порада особливо важлива, тому що COVID-19 поширюється через кашляння, чхання та дихання.
  • Очищуйте молоковідсмоктувач ззовні перед використанням; чи то вдома, чи у відділенні інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН), використовуйте антибактеріальні серветки із зовнішнього боку молоковідсмоктувача кожного разу, коли Ви ним користуєтеся.

Джерело: Larsson Rosenquist Foundation

Моя партнерка/дружина ходить до відділення годувати грудьми – як я можу підтримати її?

Ознайомтеся з інформацією про грудне вигодовування, щоб розуміти з якими ускладненнями може зітнутися Ваша партнерка (такими як потріскані соски або поганий відтік молока) та підбадьорювати її, коли це буде необхідно. Поговоріть з Вашим лікарем або медичною сестрою та попросіть про підтримку у питаннях грудного вигодовування, – вони можуть дати Вам корисні поради. Поговоріть один з одним про те, що Ви відчуваєте і прислухайтеся один до одного. Переконайтеся, що Ваша партнерка достатньо п’є і регулярно їсть здорову їжу. Допомагайте їй у побуті та різних задачах, щоб Ваша партнерка могла відпочивати. Обов’язково подбайте про психічне здоров’я своє й своєї партнерки. Ви одночасно маєте справу з декількома викликами і зовсім не соромно просити про допомогу, якщо Ви відчуваєте, що вона Вам необхідна.

Джерело: NCT

Більше відповідей на найбільш поширені запитання стосовно материнства і здоров’я новонароджених дітей за умов пандемії COVID-19 можна дізнатися на сайті Global Alliance for Newborn Care

Підготувала: професорка кафедри педіатрії, неонатології та перинатальної медицини, д.мед.н. Годованець Ю.Д.

Корисно знати