• Українська
  • English
Мотиви суїцидальної поведінки у підлітків

Мотиви суїцидальної поведінки у підлітків

Підлітки – група ризику по суїцидальній поведінці. Суїциди – друга провідна причина смерті у віковій категорії 15-29 років. У групі підлітків віком 15–19 років самогубство – друга причина смерті серед дівчат та третя причина смерті серед юнаків. Нахили до позбавлення себе життя  зустрічаються  як серед  підлітків з проблемами психічного здоров’я так і у психічно здорових. Такі стани виникають у підлітків, які пережили важкий стрес чи у випадку коли вони перебувають у стані хронічно діючого дістресу  з психічним і фізичним виснаженням. Підлітки, які думають чи говорять про самогубство,  тривожать рідних і лякають оточуючих. А чи варто сприймати такі розмови серйозно? Що робити – ігнорувати такі думки і виказування? Чи вдаватися до якихось дій? Ніхто не готовий до таких ситуацій.  І повстає питання. як допомогти? Немаючи певних медичних знань все рівно варто діяти. Бо залишаючи підлітка сам на сам зі своїми проблемами можна, проявивши пасивність, призвести до фатального фіналу, що є недопустимим. Найкраще рішення – це дія, яка зможе запобігти чи усунути  неминучу трагедію. Посилання може бути як від вас, а це – дружня розмова з підтримкою «я тебе добре розумію» чи кваліфікована допомога від спеціалістів, куди ви можете піти разом.

Основними мотивами підліткової суїцидальної поведінки є – протест проти  всього, що їх не влаштовує, особливо, – «повчання» батьків. Важливим компонентом є також капітуляція перед життєвими труднощами, оскільки у них через підлітковий максималізм, немає важелів чекати, терпіти, поступитися, порозумітися. Є двоє видів мотивацій характерні як для юнаків так і для дівчат.

Заклик до співчуття та само покарання – більш характерні для дівчат. Іноді само покарання буває демонстративним (вскривають вени, п’ють таблетки тощо),  щоб привернути увагу оточуючих – «мені погано, допоможіть». Такі дії можуть бути маніпулятивними «уникнути покарання, повернути кохану людину, отримати успіх у тому чи іншому, що на даний час є для них в пріоритеті». Головною складовою такої поведінки є необхідність викликати співчуття у оточуючих, особливо, у людини, яка спровокувала таку дію підлітка і, відповідно, отримати індульгенцію.

Важливою мотивацією суїцидальної поведінки, безумовно, є – уникнення душевного болю (це крик про допомогу), викликаного шаленим нероздільним коханням, від якого не можливо позбутися. Така мотивація протягом нетривалого часу може призвести, на превеликий жаль, до завершеного суїциду. Даний чинник є притаманним для обох статей. Підлітковий вік – нестримний в своїх емоціях. Все що відбувається навколо них сприймається ними емоційно, дії їх часто носять імпульсивний характер, тому стратегічною  основою суїцидів є своєчасна і повсякденна налагодженість профілактичної роботи серед молодого покоління і батьками, і суспільством в цілому.

Інформація подана доцентом Світланою Русіною

 і лікарем Русланою Нікоряк.

Корисно знати